Rozenoorlogen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 46: Regel 46:
   
 
==Stamboom==
 
==Stamboom==
  +
[[Bestand:WarRosesFamilyTree.png|center|500px|thumb|Een stamboom van de overdracht van de Engelse troon tijdens de Rozenoorlogen. De dikgedrukte persoon is steeds koning van Engeland.]]
 
 
[[Categorie:Geschiedenis van Engeland]]
 
[[Categorie:Geschiedenis van Engeland]]

Versie van 14 jul 2020 16:00

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Rozenoorlogen
Wars of the Roses
Choosing the Red and White Roses.jpg
De scene uit Henry VI, Part 1 van William Shakespeare.
Datum 1455 - 1485
Locatie Engeland, Wales en Calais
Overwinning voor Huis Lancaster
Resultaat
Strijdende partijen
Huis York Huis Lancaster
Leiders
Richard van York
Koning Eduard IV
Koning Richard III
Koning Hendrik VI
Margaretha van Anjou
Eduard van Westminster
Koning Hendrik VII
Troepensterkte
Verliezen
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Rozenoorlogen (Wars of the Roses) is de naam voor de strijd tussen huis York en huis Lancaster. De strijd ging over de zeggenschap over de Engelse troon; oftewel wie zich koning van Engeland mocht noemen. Beide huizen waren zijtakken van huis Plantagenet, dat onder koning Eduard III uiteenviel. De strijd speelde een belangrijke rol in de Engelse geschiedenis en vormde de inspiratie voor verschillende boeken, films en televisieseries, waaronder diverse werken van William Shakespeare en de televisieserie Games of Thrones.

Het conflict werd pas in 19e eeuw aangeduid met de Rozenoorlogen. Schrijver Walter Scott bedacht de naam, maar haalde inspiratie hiervoor uit het toneelstuk Henry VI, Part 1 van Shakespeare. In een scene in het toneelstuk kiezen beide partijen hun roos in de tuin van Temple Church. De twee huizen gebruikten ook elk een roos als symbool voor hun huis. Huis York gebruikt de witte roos, terwijl huis Lancaster de rode roos gebruikte.

Uiteindelijk won huis Lancaster van huis York. Huis Lancaster werd door koning Hendrik VII omgevormd tot huis Tudor. Het logo van huis Tudor combineerde de witte en rode roos dan ook.

Oorzaak

Dynastieke achtergrond

Het verhaal van de Rozenoorlogen begint met de dood van koning Eduard III in 1377. Eduard III kwam uit het huis Plantagenet, maar omdat zijn zoon (Eduard van Woodstock) al overleden was, ging de troon over op zijn kleinzoon, koning Richard II. Hierdoor werd een complete generatie overgeslagen. Eduard III had namelijk nog andere zonen, die voor Richard II regeerden. Richard II was namelijk nog een kind toen hij koning van Engeland werd. Koning Richard II was een enorm onpopulaire koning en dit viel slecht bij de ooms van Richard II (de zonen van Eduard III).

Eén van de ooms van Richard II (of zonen van Eduard III) was Jan van Gent. Jan van Gent kreeg een zoon. Deze zoon wist uiteindelijk koning Richard II in 1399 af te zetten. De zoon stond toen bekend als koning Hendrik IV. Hij stichtte een nieuw huis, namelijk het huis Lancaster. Het huis werd vernoemd naar de hertog van Lancaster. Jan van Gent was namelijk de hertog van Lancaster.

Een andere oom (of zoon) was Edmund van Langley, de graaf van York. Edmund van Langley stichtte het huis York. Huis York had tevens veel invloed. Het maakte niet meteen aanspraak op de Engelse troon, aangezien huis Lancaster vrij populair was.

De Honderdjarige Oorlog

De Honderdjarige Oorlog speelde ook een rol in het ontstaan van de Rozenoorlogen. De Honderdjarige Oorlog was een strijd tussen de Franse koning en de Engelse koning over de Engelse gebieden in Frankrijk. De Engelse koning had diverse gebieden in Frankrijk, zoals Aquitanië en Normandië. Koning Hendrik V uit het huis Lancaster wist veel verloren gebieden terug te winnen. Hij was een populaire koning. Uiteindelijk wist de dochter van de Franse koning te trouwen. Volgens het verdrag van Troyes zou de zoon die ze kregen koning van Frankrijk worden. Frankrijk had echter al een kroonprins en deze was hierop tegen. Hij voerde een strijd tegen koning Hendrik V, die uiteindelijk omkwam in deze strijd. Zijn zoon, Hendrik VI, werd voerde de strijd verder. Deze strijd was rampzalig voor de Engelsen en zijn vrouw Margaretha van Anjou sloot een wapenstilstand met de Franse koning. De Engelse koning gaf de aanspraken op de Franse troon op en raakte bijna alle gebieden in Frankrijk kwijt (op Calais na).

Dit was een vernedering voor Engeland en de Engelse edelen waren hier niet blij mee. De Engelse edelen hadden invloed op de politiek door middel van het parlement. Zij steunden de achterkleinzoon van Edmund van Langley uit het huis York, namelijk Eduard IV.

Verloop

Stamboom

Een stamboom van de overdracht van de Engelse troon tijdens de Rozenoorlogen. De dikgedrukte persoon is steeds koning van Engeland.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rozenoorlogen&oldid=623834"