Slag bij Austerlitz: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Klaar!)
Regel 1: Regel 1:
{{werk}}
 
 
{| width=300 align="right" rules="all" cellpadding="2" style="border: 0px solid #999; background-color: white; margin-left: 15px; font-size: 90%;"
 
{| width=300 align="right" rules="all" cellpadding="2" style="border: 0px solid #999; background-color: white; margin-left: 15px; font-size: 90%;"
 
! bgcolor="#6295DA" colspan=2 | <big>Slag bij Austerlitz</big>
 
! bgcolor="#6295DA" colspan=2 | <big>Slag bij Austerlitz</big>

Versie van 14 feb 2014 17:14

Slag bij Austerlitz
Datum 2 december 1805
Locatie Austerlitz, Moravië
Strijdende partijen
Keizerrijk Frankrijk Keizerrijk Oostenrijk
Keizerrijk Rusland
Leiders
Keizerrijk Frankrijk: Keizerrijk Oostenrijk
Keizerrijk Rusland:
Napoleon Bonaparte Frans II van het Heilige Roomse Rijk
Alexander I van Rusland
Mikhail Kutuzov
Verliezen
ongeveer 1.500 rond de 15.000
Portaal 30px Franse Tijd

De Slag bij Austerlitz of Driekeizerslag (naar de drie keizers die meevochten in de slag) was een veldslag tussen het Keizerrijk Frankrijk aan de ene kant en aan de andere kant het Keizerrijk Oostenrijk en Rusland. De slag is uiteindelijk gewonnen door Frankrijk en speelde zich af bij het Tsjechische (toen nog Oostenrijkse) dorpje Austerlitz.

Waarom was die slag er nou?

In de jaren voor de Slag bij Austerlitz had Frankrijk al verschillende oorlogen uitgevochten met andere landen in Europa. Zo was Nederland bezet net zoals Italië en het zou niet lang duren voordat ook Oostenrijk ten prooi zou vallen aan de Franse troepen. Dat gebeurde vlakbij Austerlitz in Tsjechië, dat destijds deel uit maakte van het splinternieuwe Keizerrijk Oostenrijk. De Oostenrijkers en Russen daar waren met 90.000 man en de Fransen met 75.000. Het beloofde een spannende slag te worden...

de Slag

Slag bij Austerlitz.jpg

Napoleon speelde het spel slim. Hij nam posities in een dal in plaats van op de top. De Oostenrijkers lieten zich verleiden tot een grote aanval op een zwakke plek van Napoleons leger maar daar had de kleine keizer goed over nagedacht. Terwijl het vijandelijke leger met z'n hoofdmacht naar de zwakke plek van Napoleons leger ging viel Napoleon een dun deel van de hoofdmacht aan. Hij kwam er snel doorheen en veroverde de top. Napoleon stond er nu goed voor. Hij had het vijandelijke leger gesplitst en de top veroverd vanwaar hij goed z'n vijanden kon aanvallen. De keizer van Rusland zag in dat het goed misging en stuurde de keizerlijke garde eropaf. Deze garde richtte veel schade aan alleen werd te laat ingezet om de slag nog te winnen. De Fransen hadden gewonnen!

Gevolgen

Na de 9 uur durende slag bij Austerlitz viel de Derde Coalitie (een verbond van landen tegen Napoleon) uit elkaar. Ook werd het Heilige Roomse Rijk officieel ontbonden en werd de Vrede van Presburg gesloten. Veel mensen waren erg verbaasd over de afloop van deze veldslag en Napoleon werd nog machtiger dan hij al was. Ook werd de Confederatie van de Rijn opgericht, een verzameling landjes die als buffer moest dienen voor Frankrijk. Oostenrijk werd nog verder teruggedreven en het zou snel ten onder zijn gegaan als de slag bij Wagram er niet was geweest.

Vernoemd naar de Slag bij Austerlitz

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slag_bij_Austerlitz&oldid=307562"