Stroopwafel

Uit Wikikids
Versie door Bot61 (overleg | bijdragen) op 1 jan 2022 om 17:16 (Robotgeholpen oplossing voor doorverwijzing: Ijs - Koppeling(en) gewijzigd naar IJs (materie))
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stroopwafels.

Een stroopwafel (eigenlijk: siroopwafel) is een bepaalde koek, die bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruitpatroon, waartussen zoete stroop is aangebracht. Na het bakken wordt een deegwafel in de langsrichting doormidden gesneden. Eén helft wordt met de stroop ingesmeerd, waarna de ander helft erop wordt gelegd (overigens het oudst bekende recept - de Kamphuysen siroopwafel - beschrijft een siroopwafel die bestaat uit twee krokante koeken die door middel van siroop op elkaar gekleefd worden). Oorspronkelijk hadden stroopwafels een doorsnede van ongeveer 10 centimeter, maar inmiddels zijn ze verkrijgbaar met diameters van 5 tot 25 cm.

Stroopwafels werden voor het eerst gemaakt rond 1810 te Gouda, vandaar dat de Goudse wafels bekend zijn. Stroopwafels werden in die tijd gemaakt van oude koeksnippers, deegresten en stroop en waren daardoor erg goedkoop. Ze werden ze in de 19e eeuw dan ook wel armenkoeken genoemd. Ook de kruimels van de afgesneden randen en mislukte koeken (ook wel snippers genoemd) zijn in zakjes te koop. De Goudse wafels worden ook op markten verkocht. Stroopwafels worden ook in het buitenland gegeten. Ze zijn vaak in supermarkten te koop of in speciale winkels. Soms zijn de stroopwafels in het buitenland kleiner en duurder dan in Nederland.

Stroopwafelijzer

Weetjes

  • Sinds 2006 is er stroopwafel-ijs op de Nederlandse markt.
  • Er is een Rotterdamse band genaamd The Amazing Stroopwafels.
  • In New York worden sinds 2006 mini-stroopwafels verkocht die gedipt zijn in verschillende soorten chocola, de zogenaamde Dutch Moon Cookies.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stroopwafel&oldid=700476"