Tatoeage

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleine tatoeage

Een tatoeage een versiering op je lichaam. Het is geen plakplaatje, maar inkt of andere kleurstof die helemaal in je huid gaat zitten. Een tatoeage is heel moeilijk te verwijderen, dus je kunt niet zomaar zeggen dat je die er niet meer wilt op hebben zitten. Als je hem weg wilt halen moet dat met laser techniek gebruiken.

Andere vormen van tatoeage zijn het beschadigen van de huid waardoor littekens ontstaan in een bepaalde vorm. Je zou het een vorm van lichaams-kunst kunnen noemen en ook een mode-verschijnsel.

Soorten tatoeages

De meest voorkomende tatoeage is een vorm van versiering. Ook kan de afbeelding een hele persoonlijke betekenis hebben.

Identificatienummer van een concentratiekamp gevangene

Er bestaat ook een vorm van identificatie zoals een nummer. Deze worden bij dieren gezet. Door de geschiedenis heen zijn mensen ook met geweld getatoeëerd ter identificatie. In de Tweede Wereldoorlog kregen de gevangenen in het concentratiekampen Auschwitz een nummer getatoeëerd op de onderarm.

Tijdens het Romeinse Rijk werden gladiatoren en slaven getatoeëerd: geëxporteerde slaven werden getatoeëerd met de woorden "belasting betaald", en het was een gangbare praktijk om "vluchteling" (aangeduid met de letters "FUG") op het voorhoofd van weggelopen slaven te tatoeëren.

Mensen kunnen ook per ongeluk en dus onbedoeld een tatoeage krijgen door bijvoorbeeld kolenstof wat in een wond komt zoals bij mijnwerkers. Of je prikt jezelf met een ballpoint waardoor er inkt onder de huid komt.

Bij bepaalde volken wordt het tatoeëren gebruikt als een overgangsritueel. Aan de vormen en lijnen is dan te zien of iemand volwassen is en bijvoorbeeld een huwelijkskandidaat.

Tatoeages kunnen ook gezet worden om te laten zien dat je bij een bepaalde groep hoort of mee verbonden voelt (bijvoorbeeld een bende of een religieuze groepering).

Ook worden tatoeages als blijvende make-up gezet zoals een liplijn.

Ötzi de ijsmummie uit de kopertijd had in totaal 61 tatoeages, mogelijk een vorm van acupunctuur die werd gebruikt om pijn te verlichten.

Herkomst

Maori krijger met tatoeages

Het engelse woord tattoo, of tattow in de 18e eeuw, is een leenwoord van het Samoaanse woord tatau. Het betekent zoiets als 'de geschilderde'. Voordat het Polynesische woord werd ingevoerd, werd het tatoeëren in het Westen beschreven als schilderen, littekens of vlekken.

Geschiedenis

Bewaarde tatoeages op oude gemummificeerde menselijke resten onthullen dat tatoeage al duizenden jaren over de hele wereld wordt beoefend.

In 2018 werden de oudste figuratieve tatoeages ter wereld ontdekt op twee mummies uit Egypte die dateren tussen 3351 en 3017 v. Chr.

Gezichtstatoeages werden al in 1500 v. Chr. gezet bij Taiwanese en Polynesische volkeren. Hierbij werd de inkt er als het ware ingehamerd met een naald aan een steel gemaakt van citrusdoornen, visgraten, botten en oesterschelpen. Oude tatoeage tradities zijn ook gedocumenteerd onder Papoea's en Melanesiërs. Verder kwam het voor bij groepen als de Ainu-bevolking van Japan; sommige Austroasians van Indochina; Berbervrouwen van Tamazgha (Noord-Afrika);  het Yoruba- , Fulani- en Hausa- volk ​​van Nigeria; Inheemse Amerikanen van de Pre-Columbiaanse Amerika's. Soms werden mensen in de 16e en 17e eeuw hiervandaan meegevoerd door zeelieden als James Cook en op de markt in de Europese steden en dorpen tentoongesteld.

Amerikaans matrozen tatoeëren elkaar

Eind 19e eeuw verschenen de eerste tatoeëerders in de Europese en Amerikaanse havensteden. Vooral zeelieden en militairen lieten zich tatoeëren. Toch was er ook een groep uit de hogere klassen, waaronder royalty's, die zich (als vorm van mode) lieten tatoeëren. In die tijd verscheen ook de elektrische tattoo-machine.

Sinds de jaren zeventig zijn tatoeages een belangrijk onderdeel van de westerse mode geworden, gebruikt door zowel mannen als vrouwen, onder alle economische klassen en voor leeftijdsgroepen van de latere tienerjaren tot de middelbare leeftijd.

Risico's

Het laten zetten van een tatoeage is niet zonder risico's. Zo mag een naald maar voor één klant gebruikt worden om besmettingen te voorkomen. Ook kunnen de door de tatoeage veroorzaakte wondjes gaan ontsteken (infectie). Het kan ook allergische reacties geven. De gebruikte inkt en kleurstoffen zijn tegenwoordig aan strenge regels gebonden. Zo is onlangs bepaald dat sommige kleuren niet meer gebruikt mogen worden vanwege vergiftigingen.

Een tatoeëerder zal hygiënisch en steriel te werk moeten gaan.

De pijn van het tatoeëren kan variëren van onprettig tot ondraaglijk, afhankelijk van de plaats van het tatoeëren op het lichaam. De pijn kan flauwvallen veroorzaken.

Verwijderen

De kosten en pijn die gepaard gaan met het verwijderen van tatoeages zijn doorgaans groter dan de kosten en pijn die gepaard gaan met het aanbrengen ervan. Met lasertechniek kunnen sommige kleuren (niet alle dus) verwijderd worden. In een enkel geval is zelfs huidtransplantatie noodzakelijk.

Minimale leeftijd

De Nederlandse rijksoverheid geeft aan: Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tatoeage&oldid=724808"