Vlaams Parlementsgebouw: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|300px|thumb|Het Vlaams Parlementsgebouw vanaf de hoofdingang. File:Brussels_-_Vlaams_Parlement.jpg|right|300px|thumb|De Koepel...')
 
 
Regel 36: Regel 36:
   
 
[[Categorie:Bouwwerk in Brussel]]
 
[[Categorie:Bouwwerk in Brussel]]
  +
[[Categorie:Politiek in Vlaanderen]]

Huidige versie van 8 mei 2024 om 19:51

Het Vlaams Parlementsgebouw vanaf de hoofdingang.
De Koepelzaal

Het Vlaams Parlementsgebouw is de vergaderplek van het Vlaams Parlement in Brussel. Het Vlaams Parlement gebruikt het gebouw sinds 16 maart 1996, maar het gebouw zelf is een stuk ouder. Het bevindt zich aan de Leuvensweg in het centrum van Brussel. Het aangrenzende Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers wordt ook gebruikt door het Vlaams Parlement. Hier zijn de kantoren van de parlementsleden.

Geschiedenis

Op de plek van het gebouw stond vroeger een grote concert- en balzaal. Deze stond er al sinds de 18e eeuw, maar werd aan het einde van de 19e eeuw afgebroken. In 1905 liet Joseph Benoit een nieuw gebouw op deze plek bouwen. Het gebouw werd vervolgens door De Post (het huidige Bpost) als hoofdkantoor gebruikt. Het gebouw had toen de naam Hôtel des Postes et de la Marine. Het bestuur van het Zeewezen zat namelijk ook een tijdje in het gebouw. De Post verhuisde in 1987 naar een nieuw gebouw.

In datzelfde jaar besloot de Vlaamse Raad (de voorloper van het Vlaamse Parlement) het gebouw te kopen. De Vlaamse Raad werd enkele jaren hiervoor gesticht, maar had geen vaste vergaderplaats. Zij werkten vanuit de vergaderzalen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers in het Paleis der Natie. Dit was erg onhandig, waardoor de Vlaamse Raad een eigen plek wilde. De raad gaf Willy Verstraete en Jozef Fuyen de taak om het gebouw te verbouwen. Op de plaats van de voormalige binnentuin kwam er een algemene vergaderzaal (de Koepelzaal).

In 2002 werd naast het Vlaamse Parlementsgebouw het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers geopend. Hier zijn de kantoren van de Vlaamse Parlementsleden. Ook zitten er enkele kleine Vlaamse overheidsdiensten in dit kantoorgebouw. Beide gebouwen zijn door middel van een tunnel met elkaar verbonden.

Uiterlijk

Stijl

Tijdens de verbouwing van het Vlaams Parlementsgebouw is bewust gekozen voor een combinatie van moderne en oude elementen. Het gebouw had oorspronkelijk al veel oudere elementen. Verstraete en Fuyen lieten deze restaureren en voegden enkele moderne elementen toe. Dit wordt het duidelijkst in de Koepelzaal. De wanden zijn de voormalige buitenmuren van de binnentuin. Een grote glazen koepel overdekt het gehele gebouw.

Bij de verbouwing werd ook rekening gehouden met de functionaliteit van het gebouw. Veel ruimtes zijn hierdoor multifunctioneel. Zij kunnen voor verschillende dingen worden ingezet.

Faciliteiten

Het gebouw bestaat uit de volgende kamers en zalen:

  • De Koepelzaal, waar de algemene vergaderingen plaatsvinden.
  • De Anna Bijnszaal: een leeszaal vernoemd naar de Vlaamse dichteres Anna Bijns.
  • De kantoren van de voorzitter en de administratie.
  • Het Koffiehuis: de eetzaal.
  • Ontvangstruimten voor bezoekers.
  • De Schelp en de Zuilenzaal: twee multifunctionele ruimtes voor feesten, conferenties en presentaties.
  • Een zaal voor persconferenties met werkkamers voor de pers.

Daarnaast zijn er 10 commissiezalen. Deze zijn vernoemd naar beroemde Vlaamse schilders: Constant Permeke, Valerius De Saedeleer, Hans Memling, Quinten Metsijs, Frans Masereel, Rik Wouters, Jeroen Bosch, James Ensor, Peter Paul Rubens, Pieter Bruegel en Jan van Eyck.

Lees ook

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlaams_Parlementsgebouw&oldid=859626"