Wikikids:Clubhuis: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(leeghwater)
(Leeghwater)
Regel 137: Regel 137:
   
 
== leeghwater ==
 
== leeghwater ==
  +
  +
== Leeghwater ==
  +
  +
Van Jan Adriaanszoon Leeghwater is niet zo heel veel bekend.
  +
Zijn geboortedatum weten we niet, maar zijn geboortejaar wel: 1575.
  +
Zijn sterfdatum is eveneens niet bekend, het sterftejaar weer wel: 1650.
  +
Zijn weduwe vervoegde zich toen bij de notaris in Amsterdam in verband met haar erfdeel. Waar Jan is begraven in ook niet bekend, vermoedelijk in Amsterdam.
  +
  +
Jan was een zoon van Adriaan Symonszoon, timmerman in de Rijp, op het Westeinde.
  +
Jan is nadat hij wat ouder was geworden in de voetsporen van zijn vader getreden. Maar ook andere ambachten voerde hij uit. Onder andere was hij schrijnwerker en molenmaker, maar ook maakte hij speelwerken (klokkenspellen) voor torens. Zijn interesse hiervoor komt voort uit een bezoek dat hij bracht aan de oom van zijn moeder, die abt was in de abdij van Egmond.
  +
Jan maakte 2 speelwerken voor de gemeente van Amsterdam. Eén voor de Westertoren en één van de Zuidertoren. Het klokkenspel voor de Westertoren leverde hem 21.400,- gulden op, waarvan 2174,- gulden en 19 stuivers voor het ijzerwerk. Aan het hele werk heeft hij nog geen 1000,- gulden over gehouden. Het klokkenspel is naderhand omgesmolten en opnieuw gesmolten door Hemony, omdat het niet zuiver afgesteld was. Na de ingreep van Hemony was het echter nog niet zuiver.
  +
Leeghwater heeft ook een ontwerp voor de toren van de Nieuwe Kerk in Amsterdam gemaakt. Dat is echter niet uitgevoerd, aangezien de kerk bij nader inzien geen toren kregen om de architectuur van het nabij gelegen "Raadhuis" (Paleis op de Dam) niet te schaden.
  +
Jan Adriaanszoon zijn eerste vrouw heette Aaltje Willems dochter en was afkomstig van het Schermereiland. Wanneer hij met haar getrouwd is, is niet bekend. Waarschijnlijk heeft hij tot zijn dertigste bij zijn ouders gewoond en is daarna pas getrouwd. Het feit dat we erg weinig over zijn persoonlijke leven weten, komt doorat in 1654 de kerk van de Rijp in vlammen is opgegaan en zo de kerkelijke administratie verwoest werd. Dat we nog wel wat over hem te weten zijn gekomen komt door hem zelf. Hij heeft een jaar voor zijn dood (1649) een boek geschreven, "Kleyn Cronyke", waarin hij veel historische feiten heeft opgeschreven, maar ook veel over zichzelf en zijn geboortedorp de Rijp (nu de gemeente Graft-de Rijp). Verder zijn er ook nog notariële akten in Amsterdam bewaard gebleven en daaruit kunnen we opmaken dat Jan twee zoons had en drie dochters en dat een derde zoon op (vermoedelijk) 17 januari 1645 aan boord van "de Snoeck" met bestemming Oost-Indië, in dienst van de V.O.C. is gestorven.
  +
In 1643 hertrouwd Jan, nadat hij weduwnaar is geworden van Aaltje Willems dochter, met Trijntje Isaac dochter uit Harlingen. Hoeveel kinderen hij van deze vrouw heeft weten we niet, maar waarschijnlijk heeft hij hieruit wel een vierde dochter gekregen want die werd op 10 juni 1647 gedoopt in Amsterdam. Bij deze gelegenheid staat vermeld dat hij woonde "bij de Haerlemmerpoort op de eerste werf". De doop van zijn dochter was enigszins eigenaardig. Leeghwater was namelijk Doopsgezind, het geen betekent dat hij de doop der Volwassene, op de belijdenis, voorstond. Misschien was zijn tweede vrouw Gereformeerd (zo werden destijds de Hervormden genoemd) en heeft hij zijn principes niet zo zwaar laten gelden. Dit alles zou kunnen, doordat hij behoorde tot de "rekkelijke groepering" (groep die niet zo zwaar aan de Doopsgezinde principes tilden) der Waterlandse Doopsgezinden.
  +
Leeghwater heeft zijn naam, die hij omstreeks 1611 als vaste familienaam is gaan voeren, zelf op uiteenlopende manieren geschreven, en wel als Leegwater, Leegh-water, Leeghwater en Leechwater. Andere variaties in polderbrieven en notariële akten zijn Laechwater en Laachwater. Het is zeker dat er geen afstammelingen meer zijn van Jan Adriaanszoon Leeghwater in de rechte lijn, die de naam Leeghwater of Leegwater dragen.
  +
De laatste mannelijke nakomeling in rechtstreekse afstamming was Pieter Janszoon Leeghwater, die in 1786 werd geboren en ongetrouwd is overleden. Diens vader, Jan Corneliszoon Leeghwater, overleedt in 1807. Alle Leeg(h)waters die er nu zijn - en dat zijn er heel veel - zijn "andere" Leeg(h)waters
  +
  +
  +
2. Wat had Leeghwater met het gemeentehuis van de Rijp te maken?
  +
  +
  +
In 1970 zijn de gemeenten de Rijp en Graft samengevoegd tot één gemeente; Graft-de Rijp. Door deze samenvoeging is de situatie van voor 1605 hersteld. In dit jaar gingen de gemeenten een eigen bestaan leiden. De oorzaak hiervan was dat de Rijp het moederdorp Graft in de ontwikkeling voorbij was gestreefd. De scheepvaart, die van oudsher deel uitmaakte van de plaatselijke economie, verlegde zich van Graft naar de Rijp. Het "Mieuwijdt" (het meeuwenwijd, klein meertje in Graft) verloor zijn betekenis als haven van Graft. Er werd in 1599 door de vader van Jan Adriaanszoon Leeghwater een houten sluis naar de Rijp aangelegd voor de doorvaart naar het "Mieuwijdt". De houten sluis is in 1625 vervangen door een stenen sluiskolk, maar de mensen van de Rijp hebben in datzelfde jaar hun eerste grote haven gegraven en aangelegd. Zo werd het lot van de haven van Graft beslist. In de Rijp had de "buisvaart" (haringvisserij met buizen naar de Zuiderzee en de Noordzee) zich tot een belangrijke tak van de economie ontwikkeld. Daarnaast had je ook nog andere ambachten, zoals: scheepsbouw, touwslagerijen, zeilmakerijen, kuiperijen, enzovoort.
  +
  +
In de tijd van de opbloei van de Rijp wilden de kerksgezinden, zoals in die tijd de calvinisten genoemd werden, een symbool geven aan de uitbreiding van de kek. Door de oorlog met Spanje werden in de Rijp ook "paap en priester" verdreven. Doordat de kerksgezinden niet in de meerderheid waren, sloten zij zich aan bij de Doopse gemeente die in 1525 was ontstaan in het Zwitserse Zürich. In 1539 werden de eerste Christenen omgebracht door de Spanjaarden. Dit waren
  +
Arent Jacobszoon, zijn vrouw en zijn zoon, die gevangen overgebracht werden naar Monnickendam waar zij werden verdronken.
  +
Leeghwater vertelt in zijn boek "Kleyn Cronyke" dat hij een vrouw kende die wist dat in een bepaald jaar er maar vier kerksgezinden zouden zijn in het dorp. De Dopersen hadden voor de scheiding van de Rijp en Graft al een meerderheid in het plaatselijke bestuur, nadat in 1581 de vervolging op de Dopersen gestaakt waren. Dat de Dopersen een meerderheid in de vroedschap (gemeentebestuur) en in de schepenebank (rechtbank) hadden, mag bijzonder genoemd worden, aangezien de aanhangers va de Doopsgezinden een regel hebben die geweldloosheid tegen gaat en dat deelnemen in plaatselijke besturen helemaal uit de boze is. Want als je regent was moest je ook wel eens iemand ter dood veroordelen of tot een lijfstraf veroordelen en dat was eigenlijk weer tegen de regels in. De Doopsgezinde macht in de Rijp heeft echter wel verhinderd dat de kerksgezinden gevolg konden geven aan de uitvoering van hun wens, het vergroten van de kerk.
  +
In 1628 werd bij volle vroedschap (met algemene stemmen) het plan aangenomen om de kerksgezinden een grotere kerk te geven. De Doopsgezinden in de Rijp, die al enige tijd een eigen plaats van samenkomst hadden op de plaats waar nu nog steeds de Doopsgezinde vermaning staat in de Rijp, verzonnen een listig plan om de kerksgezinden te dwarsbomen en om het geld in de kas van de gemeenteraad te besteden aan het algemene nut van de gemeente. De Doopsgezinden wilden nu wel eens een eigen gemeentehuis voor de Rijp, want dit was er nog steeds niet. Graft had er al eentje in 1613 gekregen. Het gemeentebestuur van de Rijp vergaderde nog steeds in een oude kelder. De Doperse bestuurders zeiden dat het nieuwe gemeentehuis 5000,- gulden moest gaan kosten, om de kerksgezinden te misleiden. De kerksgezinden vonden dat er nog geen nieuw gemeentehuis kon komen omdat de rekening van de aangelegde haven en sluis nog niet betaald waren en de kerksgezinden wilden een vergroting van hun kerk.
  +
De Doopsgezinden gingen zeer snel aan het werk. Ze braken de oude raadskelder en nog twee huizen af, ondanks protesten van de kerksgezinden. De Doopsgezinden hielden zich niet aan het afgesproken bedrag van 5000,- gulden. Het Raadhuis heeft namelijk 24000,- gulden (!!!) gekost en het was in 1630 voltooid. De uitbreiding van de kerk vond pas plaats in 1638. In 1654 ging de kerk van de kerksgezinden grotendeels verloren door felle brand in de driekoningennacht, het Raadhuis bleef wonder boven wonder gespaard. Het Rijper Raadhuis, met waag, is rijk voorzien van ornamenten en gevelversieringen met als bekroning op de westelijke gevel het wapenschild van Frederik Hendrik, de toenmalige stadhouder.

Versie van 5 okt 2010 15:04

Welkom in het Clubhuis van Wikikids!

Dit clubhuis is vooral bedoeld voor overleg tussen volwassenen.
Kinderen verwijzen we naar de Boomhut!
Een nieuw onderwerp toevoegen

Voor oud overleg zie het archief.

Als je een bericht wil posten en je bent geen moderator of volwassene, post dan alsjeblieft in de Boomhut!!!

Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters

Ik zou de bovengenoemde woordenlijst in WikiKids willen zetten. De lijst is te vinden op http://www.dmo.amsterdam.nl/onderwijs/varia_onderwijs/basiswoordenlijst. Het zijn in totaal vier woordenlijsten). Het lijkt me het handigst om dat in een categorie (of naamruimte) te doen? Liefst met onder-categorieën. Maar... ik heb geen flauw idee hoe het aan te pakken. Bij elk woord komt in ieder geval een afbeelding, maar wellicht meer informatie. Wat denken jullie, goed plan? --Harm Hofstede (Stichting WikiKids). 15 februari 2010 21:24 (CET)

Prima plan! Gewoon doen, Demoor 15 februari 2010 21:27 (CET) Portaal Woordenschat? Zal ik een opzetje maken? Demoor 15 februari 2010 21:27 (CET) Kan best een klapper worden met woorden n de weer is volop in beweging.

    • Als jij een voorzetje kan doen, graag! Ik wil wel vullen, maar weet niet hoe te beginnen... --Harm Hofstede (Stichting WikiKids). 15 februari 2010 21:38 (CET)
Hier kunnen we inventarisern wat we erop willen hebben. Gebruiker:Demoor/Woordenschatportaal

Gebruikers

Waar halen we weer actieve, goede gebruikers vandaan nu er massa's zijn vertrokken en ook een aantal (al dan niet op verzoek) zijn geblokkeerd? De hoeveelheid, korte, slechte of zelfs lege pagina's hoopt zich op! :( FD :D 5 maart 2010 14:55 (CET)

Hallo FD, die gebruikers zullen vanzelf wel weer komen.

Harry Spoelstra 5 maart 2010 17:50 (CET)

Nee, dat zullen ze niet. Niet wanneer ze hier zijn geblokkeerd en hun gebruikers- en overlegpagina's zijn verwijdert... FD :D 5 maart 2010 17:58 (CET) Sorry, ik bedoelde er zullen andere gebruikers komen die bezig zullen zijn op wikikids. Harry Spoelstra 6 maart 2010 00:18 (CET)

Ik zie nu alleen vandalen en mensen die louter lege pagina's aanmaken... en de site is verandert in een woordenboek, maar bij de meeste woorden staat vervolgens geen uitleg... FD :D 8 maart 2010 08:00 (CET)

Vandalisme

Op de overleg-pagina van Gebruiker:Peter de grote heb ik het waarschuwing-sjabloon toegevoegd i.v.m. zijn/haar vandalisme op de pagina's Honing en Willem III van Oranje-Nassau. Zie hier alle bijdragen van deze gebruiker: Speciaal:Bijdragen/Peter de grote Patrick 9 april 2010 15:21 (CEST)

Juf Deni en Leonardo da Vinci

Misschien dat één van de moderatoren contact op kan nemen met juf Deni. Ze is heel enthousiast (leuk!) bezig met een aantal van haar leerlingen met een Leonardo Da Vinci‎‎ project of iets dergelijks. Hiervoor zijn nu de pagina's Leonardo Da Vinci‎‎, Leonardo da vinci‎, Leonado da vinci, Leoardo da Vinci gaby van leeuwen en Leonado da vinci tijmen Leen gebruikt. Misschien dat het beter is dat haar leerlingen ieder een eigen account aanmaken en dat ze dan op hun gebruiker-pagina's (of een subpagina zoals Gebruiker:Juf deni/Leonardo da Vinci) een eigen stukje schrijven die juf Deni dan kan samenvoegen tot een geheel en hier dan een artikel voor aanmaken. Hoe denken jullie hierover? Patrick 9 april 2010 16:10 (CEST)

Washington

Hallo moderatoren. De nieuwe gebruiker Rowan980 heeft het nieuwe artikel Washington geschiedenis gemaakt. Op zich een mooi artikel maar er bestaat al een artikel met de naam Washington D.C.. Daarom heb ik de tekst uit het nieuwe artikel (met enkele kleine opmaak verbeteringen) overgenomen in het oude Washington artikel. Bij het nieuwe artikel heb ik het sjabloon {{weg}} geplaatst en op de overlegpagina van Rowan980 heb ik hier verantwoording over afgelegd. Omdat ik niet weet of Rowan een kind of een volwassene is heb ik het (hopelijk) duidelijk genoeg neergezet zodat een kind dit ook begrijpt. Als jullie het ermee eens zijn kan een moderator dan Washington geschiedenis verwijderen? Groetjes, Patrick 14 april 2010 16:26 (CEST)

Leeglopen

WikiKids loopt helaas niet erg goed de laatste tijd. Zouden jullie misschien wat mensen kunnen vragen hier (weer?) actief te worden? Mensen, meer mensen, dat is nu het toverwoord. Op dit moment is Dilano de enige die echt actief is en zich voor de site en haar voortbestaan inzet door nieuwe artikelen aan te maken. Want dat is wat we nodig hebben: nieuwe artikelen en nieuwe, actieve gebruikers. Een paar maanden terug zijn jullie heel vrolijk begonnen met massa's artikelen over werkwoorden aan te maken. Lege pagina's, vaak met niks erin. Maar sindsdien zijn er een paar plaatjes geupload, en verder is er niks meer mee gedaan. In 2009 was hier een enorme grote actieve groep gebruikers die massa's artikelen aanmaakten. Die is nu al weer enkele weken geleden weggevallen: allemaal zitten ze op wikiweet zoals jullie weten. Maar er is geen nieuwe groep meer om hen te vervangen. Hoe gaan we dat nu oplossen? Met slechts 1 echte actieve gebruiker redt de site het niet. Alvast bedankt, FD :D 4 mei 2010 17:15 (CEST)

Vorig jaar, 2009, waren er perioden waarin er dagelijks wel 50 nieuwe artikelen werden aangemaakt. Nu lijkt dat allemaal voorbij te zijn, en dat is toch erg betreurenswaardig. We hebben honderden lege pagina's over woorden en spreekwoorden; zonder inhoud, of met alleen maar een plaatje. En er is NIEMAND die daar nu iets mee doet. Vroeger stond het clubhuis altijd helemaal vol met berichten, nieuwe ideeen, projecten, quizzes en weet-ik-wat-alnietmeer... en nu is dat allemaal afgelopen. FD :D 4 mei 2010 17:23 (CEST)

Reclame is denk ik ook heel wenselijk. Wikiweet maakt reclame door bijvoorbeeld naar het nieuws en naar kranten toe te stappen (zelfs tot in de Antillen aan toe). Doen wij dit hier wel? Ik betwijfel het. Hoe meer sites links naar WikiKids zullen bevatten, hoe beter het is. Hoe meer artikelen, online en in kranten en bladen eraan wikikids worden besteedt, hoe beter. FD :D 4 mei 2010 17:28 (CEST)

Dag FD, WikiKids is nog zeker niet voorbij hoor. Het is wel rustig. Dat geef ik toe maar drukke perioden zijn altijd afgewisseld met rustigere perioden. De pagina's met de woorden worden nog wel gevuld. Je mag daar natuurlijk ook mee beginnen.Als het mij lukt zal ik daar ook even weer naar kijken. Tips over hoe we nieuwe goede gebruikers aantrekken horen we graag. Gerarddummer 4 mei 2010 19:24 (CEST)

Tips: Nou, om te beginnen zou het goed zijn als jullie wat meer het nieuws opzochten. Denk aan kranten, tijdsschriften, bladen, het journaal... bijvoorbeeld het jeugdjournaal. En om vragen of sites links willen plaatsen en dergelijke. Gewoon heel veel promotie overal waar maar mogelijk, om meer naamsbekendheid en bezoekers te krijgen. FD :D 4 mei 2010 19:38 (CEST)

Een site als wikiweet is daar erg mee bezig. Tot in de Antillen aantoe nemen zij met nieuws contact op. Hun dagelijks bezoekersaantallen zijn, volgens Alexa.rating, de onze zelfs al gepasseerd. Daarnaast is hun activiteit groter. Dan doen we het toch fout, kennelijk. WikiKids kan in deze ontwikkelingen niet achter blijven. Dan doet WikiKids zichzelf tekort. FD :D 4 mei 2010 19:39 (CEST)

Dag FD, Nog even. Had je dit filmpje van wikikids al gezien: http://www.leraar24.nl/video/1434/wikikids-schrijfwedstrijd-2009. Gerarddummer 5 mei 2010 10:36 (CEST)

Ja, die had ik gezien. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Al eens geprobeerd jeugdjournaal te bereiken ofzo? FD :D 5 mei 2010 16:17 (CEST)

Wederom vandalisme

Gelieve Gebruiker:Grootenjeroen een ban te geven wegens vandalisme. Zie Speciaal:Bijdragen/Grootenjeroen Patrick 17 mei 2010 14:40 (CEST)
Ook graag even kijken of Gebruiker:Pj7777777 een waarschuwing of een ban kan krijgen. Zie Speciaal:Bijdragen/Pj7777777. Patrick 17 mei 2010 17:44 (CEST)

Gebruiker:Qwerty123 solliciteert ook naar een ban. Zie Speciaal:Bijdragen/Qwerty123. Patrick 21 mei 2010 12:04 (CEST)

Kan Gebruiker:Jordiajax een waarschuwing en/of (tijdelijke) ban krijgen? Zie Speciaal:Bijdragen/Jordiajax. Patrick 3 juni 2010 12:04 (CEST)

Afbeelding van de week

Is het misschien een idee om een voetbal gerelateerd plaatje als Afbeelding van de week in te stellen op de hoofdpagina? Bijvoorbeeld:

2010 FIFA World Cup Fans.jpg

Patrick 16 juni 2010 13:09 (CEST)

Dat is een prima idee Patrick, als er maar geen copyright op zit! Harry Spoelstra 16 juni 2010 18:01 (CEST)

Waarschuwingen

Ik heb bij Gebruiker:Daanio en Gebruiker:Bobbert een waarschuwing geplaatst. Zie Overleg gebruiker:Daanio en Overleg gebruiker:Bobbert voor hun wijzigingen Speciaal:Bijdragen/Daanio en Speciaal:Bijdragen/Bobbert. Patrick 16 juni 2010 13:17 (CEST)

Prima gehandeld Patrick, volgende keer krijgen ze een blokkade! Harry Spoelstra 16 juni 2010 18:02 (CEST)

Update Atlasportaal

Dag allemaal,

Ben bezig geweest met een update van het Atlasportaal: hier te vinden. Ben benieuwd naar tips die jullie me nog kunnen geven.Gerarddummer 20 juni 2010 13:24 (CEST)

Hai Gerard, dat ziet er heel goed uit als ik het zo bekijk. prima, een goede uitbreiding. Harry Spoelstra 21 juni 2010 00:31 (CEST)

Yurls

Ik zou graag onderaan iedere pagina (in ieder geval de inhoudelijke artikelen) een Yurls-knopje hebben. Dan kan men snel en eenvoudig een link naar betreffende versie van het artikel (of de laatste versie) aan een eigen Yurlspagina toevoegen. Hiervoor is ene verwijzing naar een javascript en een stukje PHP-code nodig. Hoe krijgen we dat voor elkaar?
Meer info: www.yurls.net -- 22 augustus 2010 17:14 (CEST)

Wat ik weet is dat php gewoon zo in het menu zetten niet werkt. Je moet hiervoor echt een stukje code op de server zelf aanpassen. Ik denk dat je het beste marjon hiervoor kan contacteren en dat zij er wel raad mee weet. :) apoo overleg 23 augustus 2010 00:39 (CEST)

Voorstel nieuwe hoofdpagina

Dag allemaal,

Hier vind je een voorstel voor een nieuwe hoofdpagina. Zijn er dingen die je mist? Dan hoor ik het graag. Voordeel van deze hoofdpagina is naar mijn idee:

  • rustiger kleurgebruik
  • minder onoverzichtelijke tekst (meer beeld gebruik)
  • duidelijke verdeling (links variabele elementen, rechts de vaste)
  • rekening gehouden met de "vouw" van het beeldscherm (wat belangrijk is staat direct bovenaan en je hoeft niet te scrollen)
  • Duidelijke aankondiging dat je mee kunt schrijven (hieronder maak ik nog link naar stap-voor-stap handleidingen).

Gerarddummer 27 september 2010 14:00 (CEST)

Ik vind het prima! :) apoo overleg 28 september 2010 23:44 (CEST)
Volgens mij een hele verbetering. Perosonlijk zou ik Nieuws weglaten - je bent nooit compleet en actueel en er zijn al genoeg nieuwswebsites, ook voor kinderen. Dan liever iets embedden als dat kan. -- 30 september 2010 20:29 (CEST)
Inderdaad, nieuws kan beter weg, en dan kan het kopje contact van de linker helft naar de rechter. Embedden zou kunnen, maar dat moet via extensie. :) apoo overleg 30 september 2010 22:16 (CEST)

Ziet er goed uit zoals ik al tegen je gezegd had tijdens de vergadering, ik zou het jammer vinden als de toegang tot de diverse portalen niet direct zichtbaar zou zijn. Die vind je anders niet snel terug. Harry Spoelstra 1 oktober 2010 09:04 (CEST)

Hoi Gerard, Ik had al gereageerd op je voorstel, maar bij deze nog een keer op virtueel papier. Ik vind je voorstel helder en een verbetering ten opzichte van wat we hadden. Maar wat mij betreft verschuiven er nog een aantal zaken van plaats:

  • Het allerbelangrijkste vind ik de stukken waarin je vertelt wat Wikikids is (Welkom op Wikikids) en wat je er kunt doen (Meeschrijven). Die twee velden zou ik bovenaan de pagina plaatsen.
  • Daaronder zou ik - ook weer naast elkaar - de blokjes 'Afbeelding van de week' en 'Artikel van de week' plaatsen. Ze illustreren waarvoor Wikikids bedoeld is, en ze zorgen ervoor dat er steeds iets nieuws te vinden is op de homepage.
  • Daaronder zou ik de blokken 'Portalen' en 'Contact' plaatsen. In het blok portalen zou ik omschrijven wat er op die portalen te vinden is. Ik vermoed dat mensen die niet ingewijd zijn in Wikipedia of Wikikids geen flauw idee hebben dat die pagina's voor hen interessant kunnen zijn.
  • Per 2 blokken zou ik dezelfde afmetingen willen hanteren, zodat de blokken 2 aan 2 met elkaar lijnen: 'Welkom op Wikikids' naast 'Meeschrijven' en 'Afbeelding van de Week' naast 'Artikel van de Week'. Dat brengt rust op de pagina.
  • De blokken 'Weetjes' en 'Andere talen' voegen volgens mij weinig toe voor (potentiële) beginnende gebruikers of toevallige passanten en kunnen dus volgens mij daar weg.
  • Het plaatje van Andrea links bovenin vind ik echt heel leuk, maar het vraagt wel alle aandacht, waarmee het blokje daaronder, 'zoekwoord', veel minder aandacht krijgt. Mensen die surfen kijken altijd als eerste naar wat er linksboven op een pagina staat. Daar zou ik dus niet een animatie zetten, maar gebruiken om cruciale informatie over te brengen. Ik zou willen voorstellen om de animatie van Andrea rechts boven op de pagina te zetten en dan één - iets groter - blok 'zoeken' te maken. In dat blok komt dan eerst het zoekveld met daaronder de knoppen 'OK' en 'zoeken', en daaronder dan de 3 knoppen van het blokje daaronder: 'Alle pagina's', 'Categorieën' en 'Hulp bij zoeken'.
  • de alarmknop direct onder de knop 'zoeken' vind ik een prima plek. Maar de boomhut is volgens mij meer iets wat thuishoort bij het moderatorenportaal. Die kan wat mij betreft weg op de homepage.

M2cm 3 oktober 2010 15:47 (CEST)

De boomhut is de algemene plek waar kinderen terecht kunnen met hun vragen. Daarom vind ik het wel belangrijk dat die link blijft staan. Het clubhuis is voor overleg tussen moderatoren/volwassenen/leerkrachten enz. Dus dat valt iets meer onder het moderatorportaal. :) apoo overleg 3 oktober 2010 15:53 (CEST)

Inactieve moderatoren

Er zijn op WikiKids een paar inactieve moderatoren:

  • Nin10do (vertrokken) - Laatst actief op 18 februari 2010 (7 maanden geleden)
  • Koms (inactief) - Laatst actief op 11 april 2010 (5 maanden geleden)
  • Margot95 (inactief) - Laatst actief op 30 mei 2010 (4 maanden geleden) - nooit rechten gebruikt.

Ik ben van mening dat als deze gebruikers zolang inactief zijn dat ze de rechten niet meer nodig hebben. We kunnen de rechten dan beter opruimen dan ze rond te laten slingeren. Aangezien webmaster aangaf dat dit voor "stress" zou kunnen zorgen stel ik het volgende voor: We plaatsen op alle 3 de overlegpagina's een mededeling dat ze te lang niks met hun rechten doen/hebben gedaan. Bij geen reactie verwijderen we de rechten na 1 maand. :) apoo overleg 30 september 2010 22:29 (CEST)

leeghwater

Leeghwater

Van Jan Adriaanszoon Leeghwater is niet zo heel veel bekend. Zijn geboortedatum weten we niet, maar zijn geboortejaar wel: 1575. Zijn sterfdatum is eveneens niet bekend, het sterftejaar weer wel: 1650. Zijn weduwe vervoegde zich toen bij de notaris in Amsterdam in verband met haar erfdeel. Waar Jan is begraven in ook niet bekend, vermoedelijk in Amsterdam.

Jan was een zoon van Adriaan Symonszoon, timmerman in de Rijp, op het Westeinde. Jan is nadat hij wat ouder was geworden in de voetsporen van zijn vader getreden. Maar ook andere ambachten voerde hij uit. Onder andere was hij schrijnwerker en molenmaker, maar ook maakte hij speelwerken (klokkenspellen) voor torens. Zijn interesse hiervoor komt voort uit een bezoek dat hij bracht aan de oom van zijn moeder, die abt was in de abdij van Egmond. Jan maakte 2 speelwerken voor de gemeente van Amsterdam. Eén voor de Westertoren en één van de Zuidertoren. Het klokkenspel voor de Westertoren leverde hem 21.400,- gulden op, waarvan 2174,- gulden en 19 stuivers voor het ijzerwerk. Aan het hele werk heeft hij nog geen 1000,- gulden over gehouden. Het klokkenspel is naderhand omgesmolten en opnieuw gesmolten door Hemony, omdat het niet zuiver afgesteld was. Na de ingreep van Hemony was het echter nog niet zuiver. Leeghwater heeft ook een ontwerp voor de toren van de Nieuwe Kerk in Amsterdam gemaakt. Dat is echter niet uitgevoerd, aangezien de kerk bij nader inzien geen toren kregen om de architectuur van het nabij gelegen "Raadhuis" (Paleis op de Dam) niet te schaden. Jan Adriaanszoon zijn eerste vrouw heette Aaltje Willems dochter en was afkomstig van het Schermereiland. Wanneer hij met haar getrouwd is, is niet bekend. Waarschijnlijk heeft hij tot zijn dertigste bij zijn ouders gewoond en is daarna pas getrouwd. Het feit dat we erg weinig over zijn persoonlijke leven weten, komt doorat in 1654 de kerk van de Rijp in vlammen is opgegaan en zo de kerkelijke administratie verwoest werd. Dat we nog wel wat over hem te weten zijn gekomen komt door hem zelf. Hij heeft een jaar voor zijn dood (1649) een boek geschreven, "Kleyn Cronyke", waarin hij veel historische feiten heeft opgeschreven, maar ook veel over zichzelf en zijn geboortedorp de Rijp (nu de gemeente Graft-de Rijp). Verder zijn er ook nog notariële akten in Amsterdam bewaard gebleven en daaruit kunnen we opmaken dat Jan twee zoons had en drie dochters en dat een derde zoon op (vermoedelijk) 17 januari 1645 aan boord van "de Snoeck" met bestemming Oost-Indië, in dienst van de V.O.C. is gestorven. In 1643 hertrouwd Jan, nadat hij weduwnaar is geworden van Aaltje Willems dochter, met Trijntje Isaac dochter uit Harlingen. Hoeveel kinderen hij van deze vrouw heeft weten we niet, maar waarschijnlijk heeft hij hieruit wel een vierde dochter gekregen want die werd op 10 juni 1647 gedoopt in Amsterdam. Bij deze gelegenheid staat vermeld dat hij woonde "bij de Haerlemmerpoort op de eerste werf". De doop van zijn dochter was enigszins eigenaardig. Leeghwater was namelijk Doopsgezind, het geen betekent dat hij de doop der Volwassene, op de belijdenis, voorstond. Misschien was zijn tweede vrouw Gereformeerd (zo werden destijds de Hervormden genoemd) en heeft hij zijn principes niet zo zwaar laten gelden. Dit alles zou kunnen, doordat hij behoorde tot de "rekkelijke groepering" (groep die niet zo zwaar aan de Doopsgezinde principes tilden) der Waterlandse Doopsgezinden. Leeghwater heeft zijn naam, die hij omstreeks 1611 als vaste familienaam is gaan voeren, zelf op uiteenlopende manieren geschreven, en wel als Leegwater, Leegh-water, Leeghwater en Leechwater. Andere variaties in polderbrieven en notariële akten zijn Laechwater en Laachwater. Het is zeker dat er geen afstammelingen meer zijn van Jan Adriaanszoon Leeghwater in de rechte lijn, die de naam Leeghwater of Leegwater dragen. De laatste mannelijke nakomeling in rechtstreekse afstamming was Pieter Janszoon Leeghwater, die in 1786 werd geboren en ongetrouwd is overleden. Diens vader, Jan Corneliszoon Leeghwater, overleedt in 1807. Alle Leeg(h)waters die er nu zijn - en dat zijn er heel veel - zijn "andere" Leeg(h)waters


2. Wat had Leeghwater met het gemeentehuis van de Rijp te maken?


In 1970 zijn de gemeenten de Rijp en Graft samengevoegd tot één gemeente; Graft-de Rijp. Door deze samenvoeging is de situatie van voor 1605 hersteld. In dit jaar gingen de gemeenten een eigen bestaan leiden. De oorzaak hiervan was dat de Rijp het moederdorp Graft in de ontwikkeling voorbij was gestreefd. De scheepvaart, die van oudsher deel uitmaakte van de plaatselijke economie, verlegde zich van Graft naar de Rijp. Het "Mieuwijdt" (het meeuwenwijd, klein meertje in Graft) verloor zijn betekenis als haven van Graft. Er werd in 1599 door de vader van Jan Adriaanszoon Leeghwater een houten sluis naar de Rijp aangelegd voor de doorvaart naar het "Mieuwijdt". De houten sluis is in 1625 vervangen door een stenen sluiskolk, maar de mensen van de Rijp hebben in datzelfde jaar hun eerste grote haven gegraven en aangelegd. Zo werd het lot van de haven van Graft beslist. In de Rijp had de "buisvaart" (haringvisserij met buizen naar de Zuiderzee en de Noordzee) zich tot een belangrijke tak van de economie ontwikkeld. Daarnaast had je ook nog andere ambachten, zoals: scheepsbouw, touwslagerijen, zeilmakerijen, kuiperijen, enzovoort.

In de tijd van de opbloei van de Rijp wilden de kerksgezinden, zoals in die tijd de calvinisten genoemd werden, een symbool geven aan de uitbreiding van de kek. Door de oorlog met Spanje werden in de Rijp ook "paap en priester" verdreven. Doordat de kerksgezinden niet in de meerderheid waren, sloten zij zich aan bij de Doopse gemeente die in 1525 was ontstaan in het Zwitserse Zürich. In 1539 werden de eerste Christenen omgebracht door de Spanjaarden. Dit waren Arent Jacobszoon, zijn vrouw en zijn zoon, die gevangen overgebracht werden naar Monnickendam waar zij werden verdronken. Leeghwater vertelt in zijn boek "Kleyn Cronyke" dat hij een vrouw kende die wist dat in een bepaald jaar er maar vier kerksgezinden zouden zijn in het dorp. De Dopersen hadden voor de scheiding van de Rijp en Graft al een meerderheid in het plaatselijke bestuur, nadat in 1581 de vervolging op de Dopersen gestaakt waren. Dat de Dopersen een meerderheid in de vroedschap (gemeentebestuur) en in de schepenebank (rechtbank) hadden, mag bijzonder genoemd worden, aangezien de aanhangers va de Doopsgezinden een regel hebben die geweldloosheid tegen gaat en dat deelnemen in plaatselijke besturen helemaal uit de boze is. Want als je regent was moest je ook wel eens iemand ter dood veroordelen of tot een lijfstraf veroordelen en dat was eigenlijk weer tegen de regels in. De Doopsgezinde macht in de Rijp heeft echter wel verhinderd dat de kerksgezinden gevolg konden geven aan de uitvoering van hun wens, het vergroten van de kerk. In 1628 werd bij volle vroedschap (met algemene stemmen) het plan aangenomen om de kerksgezinden een grotere kerk te geven. De Doopsgezinden in de Rijp, die al enige tijd een eigen plaats van samenkomst hadden op de plaats waar nu nog steeds de Doopsgezinde vermaning staat in de Rijp, verzonnen een listig plan om de kerksgezinden te dwarsbomen en om het geld in de kas van de gemeenteraad te besteden aan het algemene nut van de gemeente. De Doopsgezinden wilden nu wel eens een eigen gemeentehuis voor de Rijp, want dit was er nog steeds niet. Graft had er al eentje in 1613 gekregen. Het gemeentebestuur van de Rijp vergaderde nog steeds in een oude kelder. De Doperse bestuurders zeiden dat het nieuwe gemeentehuis 5000,- gulden moest gaan kosten, om de kerksgezinden te misleiden. De kerksgezinden vonden dat er nog geen nieuw gemeentehuis kon komen omdat de rekening van de aangelegde haven en sluis nog niet betaald waren en de kerksgezinden wilden een vergroting van hun kerk. De Doopsgezinden gingen zeer snel aan het werk. Ze braken de oude raadskelder en nog twee huizen af, ondanks protesten van de kerksgezinden. De Doopsgezinden hielden zich niet aan het afgesproken bedrag van 5000,- gulden. Het Raadhuis heeft namelijk 24000,- gulden (!!!) gekost en het was in 1630 voltooid. De uitbreiding van de kerk vond pas plaats in 1638. In 1654 ging de kerk van de kerksgezinden grotendeels verloren door felle brand in de driekoningennacht, het Raadhuis bleef wonder boven wonder gespaard. Het Rijper Raadhuis, met waag, is rijk voorzien van ornamenten en gevelversieringen met als bekroning op de westelijke gevel het wapenschild van Frederik Hendrik, de toenmalige stadhouder.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis&oldid=163048"