Zwaan kleef aan

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 22 sep 2022 om 09:40
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steeds meer mensen zitten vast aan de gouden gans

Zwaan kleef aan of de gouden gans is een sprookje uit Duitsland. Het sprookje is bekend geworden door het sprookjesboek van de gebroeders Grimm. Het sprookje gaat over een jongen, Domoor, die erg dom is. Hij vindt een gans met gouden veren en neemt deze mee. Iedereen wil een veer hebben van deze gans. Als ze de gans echter aanraken, kleven ze vast aan de gans. Hierdoor komen steeds meer mensen vast te zitten aan elkaar.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Er was eens een vader die drie zonen had. Zijn oudste twee zonen waren slim, maar zijn jongste zoon was dom. Daarom werd de jongste zoon Domoor genoemd. Ondanks dat hij dom was, had hij een goed hart. De oudste zoon ging op een dag hout halen en kreeg eierkoek en wijn mee. Onderweg kwam hij een oude man tegen die vroeg voor een stukje eierkoek en slokje wijn. De zoon weigert de oude man iets te geven. Even later slaat hij zich tijdens het houthakken in zijn arm, waardoor hij niet meer kan werken. Vervolgens gaat de middelste zoon hout halen. Ook hij krijgt wijn en eierkoek mee. Hij ontmoette ook de oude man die precies hetzelfde vroeg. Ook de middelste zoon weigerde dit te geven, waardoor hij zich ook in zijn arm sloeg. De jongste zoon, Domoor, ging vervolgens hout halen. Toen hij de oude man tegen kwam, gaf hij de man wijn en eierkoek. De oude man zei tegen Domoor dat hij daarom beloond zal worden. Tijdens het houthakken ontdekt hij een gans met gouden veren.

De gouden gans met een rij met mensen die eraan vast zitten

Hij neemt de gouden gans mee naar de herberg. In de de herberg zien de drie dochters van de herbergier de gans. Zij willen alle drie een veer. Wanneer de oudste dochter een veer wil plukken van de gans, komt ze vast te zitten aan de gans. De middelste dochter probeert de oudste los te trekken, wanneer zij vast komt te zitten aan de oudste dochter. Hierna probeert de jongste dochter de middelste los te trekken, wanneer deze vast komt te zitten aan de middelste dochter. Domoor loopt door naar het centrum van de stad en de dochters hebben geen andere keuze dan hem te achtervolgen. Onderweg probeert een pastoor de dochters los te trekken, maar komt ook vast te zitten aan de jongste dochter. Ook een koster en twee boeren komen aan de rij vast te zitten.

In het centrum van de stad is het koninklijk paleis, waar een prinses woont. De prinses kan echter niet lachen. Ze besluit degene te trouwen die haar aan het lachen krijgt. De rij met mensen loopt onder haar raam door. Wanneer ze de rij met mensen ziet, schiet ze voor het eerst in de lach. Hierdoor besluit ze Domoor te trouwen. De koning is echter niet blij hiermee en wil Domoor eerst testen. Als eerste opdracht moet hij de gehele wijnkelder leegdrinken. Domoor ontmoet de oude grijze man weer en samen drinken ze de kelder leeg. Als tweede opdracht moet hij een berg van brood opeten. Domoor ontmoet opnieuw de oude grijze man en samen eten ze het brood op. Als laatste opdracht moet hij een schip over het land varen. De oude grijze man geeft Domoor een schip waarmee dit kan. Hierdoor kan Domoor de dochter trouwen. Nadat de koning sterft, erft Domoor het rijk en wordt koning. Samen leefden ze nog lang en gelukkig.

Verwerkingen

De Zwaan Kleef Aan-klok op het Anton Pieckplein

De gouden gans is niet echt een bekend sprookje in Nederland en België. Hoewel het in het sprookjesboek van de gebroeders Grimm voorkomt, is het minder bekend dan bijvoorbeeld Doornroosje of de kikkerkoning.

Op het Anton Pieckplein in de Efteling is het sprookje uitgebeeld. Hier staat de zogeheten Zwaan Kleef Aan-klok. Dit is een klok met een kleine voorstelling die ieder kwartier afspeelt. Men ziet de prinses voor het raam staan. Ieder kwartier loopt er een menigte met mensen die vast zitten aan de zwaan onder het raam. Een klein versie van het sprookje is ook te vinden in de Diorama Hal. Hier ziet men een klein pleintje waarop de menigte te zien is.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwaan_kleef_aan&oldid=731682"