Anton Pieckplein

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anton Pieckplein
Anton Pieckplein.jpg
Uitzicht op het Anton Pieckplein
Algemene informatie
Locatie Efteling, Vlag van Nederland Nederland
Themagebied Marerijk
Soort attractie Oud-Hollands dorpsplein
Bouwer(s) Efteling
Opdrachtgever
Ontwerper Anton Pieck
Ton van de Ven
Michiel den Dulk
En anderen
Status Geopend
Bouw
Opening 5 juni 1954
Sluiting
Afbraak
Kosten
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur
Aantal voertuigen
Capaciteit
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
www.efteling.nl
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Het Anton Pieckplein is een plein met verschillende kleinere attracties in de Efteling. Op de plattegrond wordt het Anton Pieckplein desondanks als één attractie aangeduid. Het Anton Pieckplein is een oud-Hollands dorpsplein met verschillende kleine restaurants, draai- en zweefmolens, fonteinen, beelden en automaten. Het plein bevindt zich tussen het Sprookjesbos, het Volk van Laaf, het plein met de Droomvlucht, de Stoomcarrousel en de zogeheten Dubbele laan. Hoewel het Efteling Museum aan het plein ligt, wordt dit als aparte attractie gezien. Het plein bevindt zich in Marerijk.

Het plein is vernoemd naar tekenaar Anton Pieck. Hij heeft veel ontwerpen gemaakt voor de Efteling en ook in de beginjaren meegeholpen. Als dank werd er een klein plein naar hem vernoemd in 1954. Toentertijd was dit plein een stuk kleiner dan het tegenwoordig is. Het overige gedeelte van het Anton Pieckplein bestond uit de grote speeltuin. Met de komst van het Volk van Laaf in 1990 verdween het grootste gedeelte van de Speeltuin. Veel kleinere attracties die in de speeltuin stonden werden naar nog open gedeelte verplaatst. Dit gedeelte werd vervolgens bij het Anton Pieckplein gevoegd. In 2003 werd het plein grondig verbouwd om er één geheel van te maken.

Geschiedenis

Opening

Het Anton Pieckplein werd geopend op 5 juni 1954 en werd ontworpen door Anton Pieck zelf. Pieck ontwierp een klein ommuurd pleintje met vijf ingangspoorten in de buurt van het Theehuis bij de Speeltuin. Hij weet dan nog niet dat het plein naar hem vernoemd zou worden. Tijdens de opening hangen er al een boordje met "Anton Pieckplein" maar achter een plastic boordje met "IJS". Pieck wordt dan gevraagd om het boordje met "IJS" weg te halen, waarna de naam van het plein naar voren kwam. Dit wordt gedaan met veel gejuich van werknemers en gasten.

Een jaar later wordt het plein tussen de Speeltuin, het Anton Pieckplein en het Theehuis geopend. Dit werd ook wel het "Speeltuinplein" genoemd, aangezien er verschillende attracties worden gezet. Dit waren de Anton Pieckcarrousel, de Stenen Kip, de Ganzenhoedster en een snoepwinkeltjes. Het plein is bedoeld als overgang tussen de speeltuin en de rest van het park.

1956-1989

Een draaimolen in 1982

In 1958 werd de Zwaan Kleef Aan-klok toegevoegd op het Anton Pieckplein. Gedurende de jaren 1970 wordt het plein richting de Speeltuin meer open en verdwijnt het slootje. Uiteindelijk verdwijnt de gehele muur aan deze kant, waardoor het plein open wordt aan één kant. In 1960 werd de Gekroonde Eend geplaatst in de Speeltuin. Datzelfde jaar opent ook het Kleuterhof aan het Anton Pieckplein; een speeltuin speciaal voor kleinere kinderen. Tussen 1968 en 1975 wordt het Theehuis afgebroken en vervangen door het Witte Paard. In 1977 worden de grote zweefmolen en Vlindermolen toegevoegd aan het plein. In 1980 wordt ook nog een fietsenmolen toegevoegd.

In die tijd lagen er nog meer dingen aan het Anton Pieckplein die inmiddels verdwenen zijn. Naast het Kleuterhof lag een groot Kinderbad. Dit was een laag zwembad speciaal voor kleinere kinderen met een fontein in de vorm van een olifant. Dit lag achter een muurtje gescheiden van de rest van het plein. Daarnaast lag ook het Kinderspoor aan de Speeltuin, wat er toen erg anders uitzag. Dit was een route die kinderen konden fietsen door middel van traptreintjes. Onderweg gingen ze langs allerlei gebouwen, waaronder een molen en kasteelruïne.

Sluiting van de speeltuin

De Speeltuin wordt gesloten eind 1989. Het gedeelte aan de buitengrens van de Efteling maakt plaats voor de bouw van het Volk van Laaf. Enkele speeltoestellen worden nog aan de zijkanten van het Volk van Laaf geplaatst. In 2007 zijn deze speeltoestellen voor een deel verwerkt in de ouderwetse speeltuin Kindervreugd. Ook in het Volk van Laaf zelf werden enkele speeltoestellen geplaatst als vervanging van de speeltuin. Door de sluiting van de speeltuin moeten enkele draai- en zweefmolens en Zwaan Kleef Aan verplaatst worden naar het overgebleven gedeelte van het Speeltuinplein. Dit plein is echter te klein, waardoor het Kleuterhof en het Kinderbad gesloten worden. Het Kinderbad keert wel terug met de olifant, maar veel kleiner dan dat het eerst was.

Het Kinderspoor was al eerder in 1988 gesloten vanwege de uitbreiding van de Europalaan. In 2000 kwam het Kinderspoor terug, maar aan de Siervijver. Het Anton Pieckplein wordt door een muur met twee restaurants in tweeën gedeeld, waardoor het grootste gedeelte van de molens niet zichtbaar zijn. Het Anton Pieckplein heeft een hele rommelige en onoverzichtelijke indruk. Hierdoor wordt in 2002 besloten om het plein te renoveren.

Verbouwing in 2003

Het plein tijdens het de Winter Efteling

In 2003 wordt het plein grondig verbouwd. Hiervoor maakt Michiel den Dulk nieuwe ontwerpen voor het plein. Den Dulk gebruikt hiervoor ontwerpen van Ton van de Ven en geeft hieraan zijn eigen draai. Den Dulk verwijderd de twee restaurants op het midden van het plein en zet deze aan de zijkanten. Deze twee restaurants komen in een huizenrij die lijkt op de andere huisjes op het plein. Voor de stijl laat Den Dulk zich inspireren door de huisjes van de Diorama. De draai- en zweefmolens worden vervolgens opnieuw over het plein verdeeld. Drie handmolens worden verplaatst naar Kindervreugd en de Jeepmolen verdwijnt van het plein. Ook laat Den Dulk het Kinderbad sluiten. Het olifantje is nog steeds te zien in Villa Pardoes.

Gelijktijdig wordt het nieuwe Efteling Museum gebouwd aan de zijkant van het plein en zou officieel openen in 2004. Den Dulk had ook plannen voor een extra café waar het Kinderbad stond en een kleine darkride naar het verhaal van Joris en de Draak. Deze plannen zijn nooit uitgevoerd. Joris en de Draak werd later als achtbaan gebouwd.

Omschrijving

De Vlinder Molen
Anton Pieckcarrousel

Het Anton Pieckplein is gebouwd als uitbreiding van de Efteling. De Efteling was toen niet veel meer dan een bos, een Sprookjesbos en een speeltuin. Er was wel een theehuis, waar nu Het Witte Paard staat. Aan de achterkant werd toen het plein aangelegd. Door de jaren heen werd dit steeds uitgebreider. Aan de kant van Carnaval Festival zijn authentieke huisjes te vinden met restaurants erin. Daarnaast ligt het Efteling Museum. Aan de andere kant ligt het Volk van Laaf, waar vroeger de speeltuin lag. Hier naast ligt weer de weg naar de oude ingang, waar nu onder andere de Droomvlucht staat. Men kant hier ook komen via een poortje met Sint-Nicolaas erop.

Op het plein staan tegenwoordig nog vijf zweef- en draaimolens. Dit zijn:

  • Anton Pieckmolen, deze draaimolen is door de Efteling zelf gemaakt en door Pieck zelf ontworpen. De versiering is erg eenvoudig en in het midden staat een echt orgel.
  • Vermolen Molen, deze draaimolen stond eerst op de kermis, maar is later door de Efteling gekocht. De Vermolen Molen is een echte negentiende-eeuwse draaimolen met paarden, koetsen en goud. Ook staan de wapenschilden van verschillende Nederlandse steden afgebeeld. Begin 2016 is deze molen grondig gerestaureerd.
  • Vlinder Molen, deze draaimolen komt uit de voormalige Sovjet-Unie en kenmerkt zich door de heuvels in de baan. De molen heet zo, aangezien er in het midden een mannetje met een vlindernet staat. Eind 2016 werd deze molen gerestaureerd.
  • Grote en kleine zweefmolen, twee vrij moderne zweefmolens.

Daarnaast staat er nog een fontein met de Bremer Stadsmuzikanten erop. Hier staan een haan, een kat, een hond en een ezel op elkaar. De andere fontein is die van de Ganzenhoedster, een vrouw die twee ganzen vast houdt. Ook is Hollebolle Gijs er met zijn huisje te vinden. Ook zijn er drie kleinere attracties te vinden. Dit zijn voorstellingen die eens in de zoveel tijd plaats vinden of waarvoor betaald dient te worden. Dit zijn de Gekroonde Eend, de stenen kip en het Smidje. Ook staat er een Zwaan kleef aan-klok te vinden.

Weblinks

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anton_Pieckplein&oldid=840423"