Carnaval Festival

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carnaval Festival
Carnaval-Festival.JPG
Algemene informatie
Locatie Nederland Reizenrijk, Efteling
Themagebied
Soort attractie Darkride
Bouwer(s) MACK Rides
Opdrachtgever Efteling
Ontwerper
Status geopend
Bouw
Opening 1 juni 1984
Sluiting
Afbraak
Kosten €4,54 miljoen
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
' Carnaval Festijn
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid 1,8 km/u
Baanlengte 240 m
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur 8 minuten
Aantal voertuigen 118 gondels
Capaciteit 1.600 personen per uur
Onride foto Aanwezig
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
www.efteling.nl
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Carnaval Festival is een attractie in de Efteling. De attractie bevindt zich in het themagebied Reizenrijk vlak naast Vogel Rok. Carnaval Festival is een zogeheten darkride; een overdekt ritje langs allerlei scenes. In de attractie gaan bezoekers langs 14 landen en zien zij hoe hier carnaval gevierd wordt. Tijdens het ritje is het nummer Taaa-ta-ta, Taaa-ta-ta, ta-tadaaah te horen, wat door Toon Hermans is bedacht, waarop alle poppen in de attractie dansen. De poppen zijn vormgegeven als een soort van clowns met grote, rode neuzen.

De attractie is de eerste darkride in de Efteling en opende in 1984. Carnaval Festival is de enige attractie in de Efteling die volledig ingekocht is. Dit betekent dat Efteling-ontwerpers niet betrokken waren bij de bouw van de attractie. De attractie is bedacht door regisseur Joop Geesink. Hij is bekend van de reclamespotjes met Loeki de Leeuw. Tussen 2005 en 2012 was Loeki ook in de attractie te vinden, maar tegenwoordig zijn dit Jokie en het vogeltje Jet. In Carnaval Festival komt men langs de volgende landen: Nederland, België, Monaco, Frankrijk, Groot-Brittanië (waaronder Schotland), Duitsland, Zwitserland, Italië, Japan, China, Alaska, Afrika, Mexico en Hawaï. Hoewel Hawaï en Alaska geen landen zijn (maar staten van de Verenigde Staten), worden zij hier als landen beschouwd. De attractie grotendeels deels geïnspireerd door de Disney-attractie It's a Small World.

Carnaval Festival is ook te bezoeken door invaliden. Zij kunnen naar binnen via een speciale ingang, die rechts naast de uitgang van de attractie zit.

Geschiedenis

Ontstaan en bouw

Carnaval Festival is de enige attractie in de Efteling die volledig door bedrijven buiten de Efteling is ontworpen. Dit betekent dat de Efteling-ontwerpers zelf niet betrokken zijn geweest bij het ontwerpen van de attractie. Carnaval Festival werd ontworpen door Joop Geesink. Hij was een regisseur van verschillende films en reclamespotjes. Zijn bekendste creatie is Loeki de Leeuw; een figuur die te zien was aan het begin en einde van de reclameblokken van de Ster. Geesink bezocht begin jaren 1980 Walt Disney World Resort in Florida en was onder de indruk van It's a Small World. Dit is een overdekte attractie waarbij bezoekers langs verschillende scenes van landen varen. Geesink ontwerpt een eigen versie van de attractie en laat Bert Outmaijer dit omzetten naar tekeningen.

In 1984 wilde de Efteling de Fata Morgana openen, maar dit was een erg complexe attractie. In de zomer van 1983 wordt duidelijk dat de Fata Morgana niet op tijd af is. Hierdoor zou de Efteling geen nieuwe attractie kunnen openen dat jaar. De Efteling wilde Carnaval Festival eigenlijk eind jaren 1980 bouwen, maar er werd besloten om dit naar voren te halen. In september 1983 wordt groen licht gegeven voor de bouw en als locatie wordt de toenmalige noordelijke ingang van het park gekozen. Het grootste gedeelte van de poppen zijn gemaakt door de studio van Geesink zelf, maar de grote poppen van de aap en draak zijn ingekocht. Geesink had zelf weinig verstand van transportsystemen voor attracties. Hierdoor moest op het laatste moment nog een transportsysteem bedacht en gebouwd worden. Er werd gekozen voor een Omnimover-systeem, waarbij de karretjes zich naast elkaar bevinden en steeds met de scenes meedraaien.

Opening

Tegen de tijd dat de attractie bijna af was, was Geesink ernstig ziek geworden. In de weken voor zijn dood heeft hij nog wel testritjes gemaakt, maar de opening van de attractie heeft hij nooit meer meegemaakt. Geesink overleed op 13 mei 1984. Zijn vrouw opende de attractie op 1 juni 1984 voor het publiek. Het gangetje tussen de wachtrij en de draaischrijf wordt daarom de Joop Geesink Promonade genoemd. Carnaval Festival was een groot succes en bij de opening van de attractie worden plastic clownsneuzen uitgedeeld aan de gasten.

Hoewel de attractie grotendeels hetzelfde is gebleven zijn er aantal dingen veranderd. Tijdens de opening was de attractie aangekleed met blauwe en witte golfplaten en was er geen overdekte wachtrij (de wachtrij was toen ook direct voor de attractie). Ook was Jokie aanwezig in de attractie sinds het begin en waren bepaalde scenes anders dan tegenwoordig.

Eerste aanpassingen

De Belgische scene in de attractie met de oude Jokie van vóór 2005

De eerste aanpassingen aan de attractie vonden in het jaar na de opening plaats. Sinds 1985 heeft de attractie een onride-foto. Carnaval Festival en de Swiss Bob waren de eerste twee attracties met zo'n foto. Oorspronkelijk vond deze foto plaats aan het begin van de rit, maar werd later meer naar het einde verplaatst. Voor de attractie stond ook een grote fontein met kikkers in dezelfde stijl als de kikkers in de eerste scene. Deze Kikkerfontein stond op de plek, waar Sirocco nu ligt. De fontein was echter gemaakt van polyster, waardoor de poppen en decoraties al snel erg lelijk werden. Hierdoor werd de fontein al verwijderd in 1987. Op dezelfde plek werd een jaar later Monsieur Cannibale gebouwd, wat in 2021 is vervangen door Sirocco. Twee kikkers van de fontein zijn bewaard gebleven; eentje is te zien in het Efteling Museum aan het Anton Pieckplein en eentje in de Mini Efteling.

De ingang van de attractie bevond zich oorspronkelijk direct voor de attractie. Op de plaats waar de wachtrij zich nu bevindt, was namelijk de noordelijke ingang van het park. Door de bouw van de Vogel Rok naast Carnaval Festival moest de wachtrij verplaatst worden. De eerste wachtrij liep namelijk direct voor de Vogel Rok, waardoor dit onhandig zou zijn. In plaats hiervan kwam er een overdekte wachtrij tussen de attractie en de toiletten in 1998. In 1999 werd deze wachtrij gedecoreerd met grote bollen met feestneuzen.

Loeki de Leeuw (2005-2012)

Loeki de Leeuw in de Nederlandse scene

In de winter van 2004-2005 wordt de gehele attractie flink aangepakt. De poppen van Jokie verdwijnen en worden vervangen door Loeki de Leeuw en zijn vriendje Guusje. Deze beslissing komt nadat eind 2004 de Ster stopt met de spotjes van Loeki de Leeuw. Dit zou namelijk te veel geld kosten. De Efteling besluit vervolgens om Loeki de Leeuw aan Carnaval Festival toe te voegen. In alle scenes is Loeki te vinden en hij wordt de mascotte van de attractie. Bij de verbouwing wordt ook de wachtrij opnieuw aangepakt. Op de muren verschijnen ansichtkaarten met figuren uit de attractie. Ook plaatst Omroep Brabant een televisietoestel in de wachtrij in 2009 waarop de laatste nieuwtjes over de Efteling getoond worden.

Voor het gebruik van Loeki de Leeuw moest de Efteling kosten betalen. Hoewel Loeki een bekend figuur was, leidde dit niet tot de verkoop van meer souvenirs. In november 2011 maakte het park bekend dat Loeki uit de attractie zou verdwijnen.

Jokie keert terug

De Afrikaanse scene vóór 2019
De Afrikaanse scene sinds 2019

Loeki de Leeuw wordt vervolgens weer vervangen door Jokie Pretneus. Jokie krijgt ook een vriendje; een paars vogeltje genaamd Jet. Rondom Jokie wordt ook een televisieserie gemaakt. Ook worden er nieuwe souvenirs ontworpen en worden er shows met de twee gehouden voor de attractie. Gedurende de winter van 2011 worden alle Loeki's uit de attractie verwijderd en vervolgens een voor een vervangen door Jokie. Tijdens de verbouwing blijft de attractie geopend en de figuren worden steeds in de avond toegevoegd. De nieuwe Jokie's verschillen ook van de oude Jokie's van vóór 2005, aangezien deze meer detail hebben en beter zichtbaar zijn.

Renovatie in 2019

Over de Japanse, Chinese en Afrikaanse scene in Carnaval Festival was al sinds de opening gedoe, maar sinds 2010 kwam de Efteling meer in opspraak. Volgens sommige mensen was de manier waarop de figuren in deze scenes uitgebeeld waren racistisch. De Chinese en Japanse figuren werden afgebeeld met spleetogen en grote, gele tanden. De Afrikaanse figuren als bosjesmannen met speren en neusringen. In de Afrikaanse scene was ook een blanke man te zien die een ontdekkingsreiziger moest voorstellen. De Efteling maakte gebruik van stereotypes die volgens sommige kwetsbaar konden zijn. Andere mensen vonden dit meevallen of niet geval. Vanaf 2010 ontstond een discussie over de attractie en verschillende keren was de attractie in het nieuws geweest vanwege dit onderwerp. Niet alleen Carnaval Festival lag onder vuur, maar ook het nabijgelegen Monsieur Cannibale.

In het voorjaar van 2019 wordt de attractie gesloten voor een renovatie. Tijdens de renovatie wordt de Afrikaanse scene volledig aangepast. In plaats van bosjesmannen zijn Afrikaanse figuren in vrolijke kleuren te zien. Ook verdween de Europese kolonist. Ook werden de Japanse en Chinese scenes aangepast. De hazentanden verdwenen en de spleetogen werden ronder. Niet alleen de scenes werden aangepast, maar ook de techniek en lichten veranderen. Sinds 2019 is er ook camera-bewaking in de gehele attractie.

Omschrijving

Wachtrij en instapstation

Men komt binnen via een grote poort, waar boven een doek is te vinden met de naam van de attractie. Dit doek wordt vastgehouden door een grote clown met daarnaast Jokie Pretneus. De hoed van de clown opent ook om de paar minuten, waarna een paars vogeltje genaamd Jet te voorschijn komt. De wachtrij van de attractie bevindt zich grotendeels in een grote zaal met aan het plafond bollen met clownsneuzen en aan de muren cirkels in blauw, geel en rood. Op een van de muren worden afleveringen van de Jokie-televisieserie getoond. Aan het einde van de wachtrij staat een oud televisietoestel. Via een smal gangetje met trap komt men bij het instapstation terecht.

In de attractie wordt gebruik gemaakt van een grote draaischijf, waar bezoekers op terechtkomen. De draaischijf is zowel voor in- als uitstappen. Door de draaischijf kan de attractie blijven draaien terwijl bezoekers in- en uitstappen. De attractie wordt enkel stilgezet als mindervalide gasten moeten in- en uitstappen.

Rit

Let op!
Hieronder staat een samenvatting van een rit van een attractie.
Soms is het niet leuk om te weten hoe het afloopt
De eerste scene als men binnenkomt

Tijdens de rit gaat bezoekers langs 20 scenes die 15 landen uitbeelden. De rit begint in Nederland waar bezoekers eerst worden begroet door een stel kikkers die meezingen op de muziek van de attractie. Zij zijn Harmony de Kwakers. Op de achtergrond staat een grote clown met wieken rondom zijn neus. Bezoekers draaien vervolgens naar de andere kant waar de stad Volendam is afgebeeld met veel traditionele klederdracht en viscultuur. Hierna zien bezoekers een Nederlandse boerderij met koeien en andere dieren. In het laatste gedeelte staat een beeld wat een verwijzing is naar Manneke Pis.

Hierna draait de attractie door naar België. Deze scene bestaat uit een fontein waarop Jokie te vinden is met veel spiegels en kleurige bollen. De karretjes gaan door naar Frankrijk. Eerst zien de bezoekers een kleine scene van de rivièra en daarna een grotere scene van Parijs. In deze scene zijn de Eiffeltoren en Moulin Rouge te vinden. De karretje rijden vervolgens door naar Groot-Brittannië, waar Jokie te vinden is in een vliegtuig. Men rijdt langs een hek met bezoekers die de koningin willen zien, terwijl wachters op iedere hoek staan. Deze scene moet Londen uitbeelden. De karretjes zouden zo gezegd met hun rug richting Buckingham Palace staan. In de laatste scene ziet men Schotland waar o.a. een doedelzakspeler te vinden is.

De Alaskaanse scene

De wagentjes rijden vervolgens Duitsland binnen, waar men eerst een band tegenkomt. In het laatste gedeelte van de scene bevindt men zich in Beieren tijdens het Oktoberfest met traditionele kleding en veel bier. De karretjes gaan naar Zwitserland, waar men veel wintersporten ziet. Jokie vist in deze scene een sneeuwman op. Hierna draait men naar Italië, waar men zich in Venetië bevindt. Ook vindt men een grote versie van de Toren van Pisa, die steeds lijkt om te vallen maar wordt tegengehouden. Ook ziet men een gondel.

Vanuit Italië vertrekken de karretjes naar Japan, waar men eerst Japanse vlaggen met Japanse opschriften vind. Aan muur hangen Japanse Noh-masker. Men vindt drie Japanners die buigen voor de karretjes, daarna drie Japanse dames in traditionele kleding en uiteindelijk sumoworstelaars. Vanuit Japan reist men door naar China, waar men eerst een schimmenspel ziet. Daarna ziet men de scene met een grote draak en verschillende Chinese carnavalsvierders met draaiende borden op stokjes. Aan de zijkant staan fotograferende Chinezen. De karretjes rijden door naar Alaska, waar men Inuit, walrussen en ijsberen ziet samen met pinguïns. Hierna gaan de karretjes achterstevoren naar beneden waar aan het plafond allerlei sneeuwmannen te zien zijn. De karretjes gaan zogezegd onder het ijs door.

Hierna komt men aan in Afrika, waar men poppen ziet met kleurige kleding en een grote gorilla die een spin laat zakken. Jokie schijnt deze als enige op te merken. Vanuit Afrika gaat men door naar Mexico, waar men verschillende Mexicaanse carnavalsvierders op ezels ziet. In de één-na-laatste scene komt men uit in Hawaï, waar huladansers te zien zijn. Hier wordt ook verteld dat er in de volgende scene een foto wordt gemaakt. In de finale staat een grote molen met verschillende poppen uit verschillende landen. Deze hebben allemaal borden vast die de bezoekers gedag zeggen. De karretjes rijden vervolgens weer het instapstation binnen.

Weetjes

  • Sinds 2011 wordt er aan de eerste scene ook een pop van Sinterklaas toegevoegd tijdens de Sinterklaas-periode. Sinds 2021 wordt er ook een schimmel (paard) naast gezet. Deze pop is slechts een paar weken te zien.
  • In 1998 was er een idee om Pardoes aan alle scenes te voegen, maar dit is nooit gebeurd.
  • De poppen en decoraties in de attractie zijn gemaakt van piepschuim, hout en papier-maché.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Carnaval_Festival&oldid=792904"