Fata Morgana (Efteling)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fata Morgana
Fata-Morgana-Turm.jpg
Plein voor Fata Morgana
Algemene informatie
Locatie Nederland Efteling
Themagebied
Soort attractie Dark water ride
Tow boat ride
Bouwer(s) Intamin AG
Opdrachtgever Efteling
Ontwerper
Status Geopend
Bouw
Opening 27 maart 1986
Sluiting
Afbraak
Kosten € 6,8 miljoen
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema Duizend-en-een-nacht
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid 0,55 m/s; 2 km/u
Baanlengte 285 meter
Lengte route
Maximale hoogte 0 meter
Ritduur 8 minuten
Aantal voertuigen 14
Capaciteit 1800 p/u
Onride foto Aanwezig
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas Niet aanwezig
Single riders-rij Niet aanwezig
Baby switch Niet aanwezig
Website(s)
Website
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Fata Morgana is een attractie in de Efteling. De Fata Morgana is een darkride, die in het teken staat van het Midden-Oosten. Fata Morgana is gebaseerd op de sprookjes van Duizend-en-een-nacht, maar de naam is echter een ander woord voor luchtweerspiegeling. De Fata Morgana ligt helemaal in een uithoek van het park en hoort bij Anderrijk. De Fata Morgana ligt aan een eigen plein, naast de Piraña en Aquanura. De Fata Morgana opende in 1986 en was de eerste moderne darkride in de Benelux. Een ritje duurt ongeveer 8 minuten.

Rit

De Pasja in z'n troonzaal
Let op!
Hieronder staat een samenvatting van een rit van een attractie/achtbaan. Soms is het niet leuk om te weten hoe het afloopt

Buiten stapt men in de rij, die vervolgens onder de toren door naar binnen gaat. Hier is de opstapplaats. Als men eenmaal in de boot zit vaart men naar de eerste scene, het oerwoud. Men ziet een paleis in de woestijn, wat vervolgens oplost in het niets (een zogeheten luchtweerspiegeling). Men vaart verder door de jungle langs slangen en komt uiteindelijk bij een tovenaar, die de poort van de stad opent en zo de bezoekers uit de jungle weg lijdt. Men vaart door de buitenwijken, langs bedelaars en een markt. Ook komt men langs een chirurgijn en vliegende tapijten. Echter zitten de bewoners van de stad niet te wachten op de bezoekers. Men wordt gewaarschuwd terug te keren, maar vaart door. Langs krokodillen vaart men door de stadspoort die dichtvalt. Men gaat door de kerkers van de Pasja, tot dat men weer de tovenaar tegenkomt. Deze wijst de weg naar het paleis van de Pasja. Men ziet de haven, de tijgers en andere kamers van het paleis tot dat men in de troonzaal komt. Een band speelt en de Pasja viert feest. Veertig andere gasten genieten mee. Vervolgens komt bij de reusachtige djinn terecht, die de schatkamer bewaakt. Men ontmoet de tovenaar weer, maar verdwijnt. Men vaart door een storm en een kantelende kamer. Uiteindelijk keert men weer terug in de jungle en de rit is afgelopen.

Wist je dat...

  • ...de Fata Morgana eerst voor 1985 in de planning stond, maar er was vertraging? Dit kwam door de vele en ingewikkelde animatronics die gebruikt zijn.
  • ...de makers voor Oosterse spullen naar Marokko zijn geweest? Er zouden twee vrachtwagens vol zijn geleverd.
  • ...de Fata Morgana de eerste darkride is waar echt vuur in brand? Nog steeds hebben onder meer de fakkels echte vlammen.
  • ...er een Suske en Wiske-album verscheen in 1988 genaamd "Fata Morgana"? Dit album staat in teken van deze attractie.
  • ...de Gondoletta oorspronkelijk werd gebouwd als test voor het ritsysteem van de Fata Morgana? Oorspronkelijk zou op een eiland in dit meer, die aan de kant van Carnaval Festival, de attractie worden gebouwd. Later is besloten dit aan de hele andere kant van het park te bouwen.
  • ...er is de Fata Morgana maar liefst 130 animatronics gebruikt worden?


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fata_Morgana_(Efteling)&oldid=610250"