Waterorgel (Efteling)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waterorgel
Waterorgel.jpg
Het Waterorgel tijdens de voorstelling
Algemene informatie
Locatie Efteling, Vlag van Nederland Nederland
Themagebied Marerijk
Soort attractie Watershow
Bouwer(s) Efteling
Opdrachtgever
Ontwerper Anton Pieck (zaal)
Status Gesloten
Bouw
Opening 3 april 1966
Sluiting 12 juli 2010
Afbraak
Kosten
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek De Kermisklanten
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur 10 minuten
Aantal voertuigen
Capaciteit
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Het Waterorgel was een watershow in de Efteling. De attractie lag in het themagebied Marerijk. Het Waterorgel was een van de onderdelen van het Carrouselpaleis en lag links van de Stoomcarrousel. Het Waterorgel was een kleine watershow. De ruimte bestond uit een zaal met zitbanken en staplaatsen met voorin verschillende fonteinen. Deze fonteinen dansten om de zoveel minuten op de muziek van De Kermisklanten. Het Waterorgel werd in 1966 geopend en gesloten in 2010.

Oorspronkelijk bevond het Waterorgel zich in een grote witte loods achter de Stoomcarrousel. In 1971 verhuisde de attractie naar de huidige zaal. Op de plaats van de loods ligt nu de Diorama Hal. De voorstelling bestond sinds de verhuizing in 1971 uit muziek. van Cor steyn. Met ook twee delen. Onder andere de cha-cha medley. En ook andere pauze muziek. Eigenlijk soortgelijk, als de latere shows. Vanaf 1980. Wat ervoor 1971 werd gespeeld is helaas onbekend. Er zou zelfs live muziek zijn gespeeld. Tussen 1980 en 2010 werd dezelfde opvoering gehouden. Het Waterorgel sloot in 2010 en de ruimte werd gebruikt voor het opnemen van verschillende televisieprogramma's. Hoewel de attractie sindsdien nooit meer open is geweest, is het orgel zelf nog altijd aanwezig.

Geschiedenis

Ontstaan

Waterorgels waren ooit erg populaire attracties. Ze waren vaak op kermissen en sommige pretparken te vinden. Ook waren er waterorgels die je kon huren voor evenementen. De Efteling wilde hierdoor ook een eigen waterorgel toevoegen. Het idee ontstond toen de directeur van de Efteling kwam kijken naar een waterorgel in Sprookjesbos Valkenburg. Hierdoor zou de Efteling ook meer overdekte attracties hebben voor als het regent. In 1965 werd er een waterorgel gekocht dat voorheen op kermissen te zien was. Deze werd vervolgens geplaatst in de grote witte schuilloods achter de Stoomcarrousel. Hier was toen de rolschaatsbaan te vinden en tegenwoordig ligt Diorama geplaatst. Deze schuilloods was overigens een tijdelijke locatie.

De attractie werd vermoedelijk geopend op 3 april 1966, maar de opening is nooit opgeschreven.

Veranderingen

Het orgel tijdens de voorstelling

Over de beginjaren van het Waterorgel is erg weinig bekend. In 1967 weten we dat er ook een film was te zien in de zaal, genaamd Instant Holland. Het is echter onbekend hoe dit met het Waterorgel gecombineerd werd. In 1971 werd het Waterorgel verplaatst naar een nieuwe zaal; de Waterorgel Foyer. Deze bevindt zich links van de Stoomcarrousel. In plaats van een witte tent was dit gebouw in de stijl van de Stoomcarrousel. Het Waterorgel was de eerste uitbreiding van het Carrousel Paleis.

Tussen 1971 en 1980 werd steeds dezelfde show opgevoerd. de muziek band was van Cor steyn. De pauze muziek is onbekend. Maar voor de rest was alles hetzelfde als hieronder beschreven. Ook een voorstelling van tien minuten met verschillende medley"s van Cor steyn. o.a de cha-cha medley.

Tussen 1980 en 2010 werd steeds dezelfde show opgevoerd. De voorstelling duurde tien minuten en er werd muziek gedraaid van De Kermisklanten. Per uur werden vier shows gegeven met steeds een tussenpauze van 5 minuten. Hoe de shows er voor 1971 uitzagen is onbekend, maar de Efteling heeft voor deze tijd mogelijk een tijdje livemuziek gebruikt. In de zaal stonden ooit vele houten bankjes, maar deze werden begin jaren 2000 verwijderd. In 2007 werden zes kleine bankjes in de zaal teruggeplaatst.

In de beginjaren van het orgel werd de ruimte in de winter gebruikt als onderhoudsruimte. Tijdens de winter was de Efteling immers dicht, waarbij schilderwerkzaamheden van beelden en andere spullen in de zaal plaatsvonden. Later kreeg de Efteling een apart atelier, waardoor dit niet meer nodig was.

Sluiting

Het Waterorgel werd gesloten op 11 juli 2010. Dit kwam doordat Efteling Media een televisiestudio nodig had. Het Waterorgel was inmiddels een verouderde attractie, waardoor er weinig bezoekers waren voor de show. Tussen 2010 en 2013 werd Efteling TV: De Schatkamer opgenomen in de zaal. In de afleveringen kon men zelfs het orgel op de achtergrond zien. Later werden ook TiTaToverfeest en Het Mysterie van... deels opgenomen in de zaal.

Sinds 2010 is de zaal gesloten en in 2014 werd de naam Waterorgel Foyer bij de ingang ook vervangen door Carrousel Paleis. Doordat de attractie niet meer op de plattegrond vernoemd wordt, is de zaal waarschijnlijk definitief gesloten. In 2012 opende ook een nieuwe, grotere watershow Aquanura. Desondanks is het orgel zelf waarschijnlijk nog wel aanwezig.

Omschrijving

Een van de decoraties in de zaal

Vanaf de voorkant gezien bevond het Waterorgel zich links van de Stoomcarrousel. De zaal waarin de voorstelling werd opgevoerd heette de Waterorgel Foyer. Deze foyer had twee ingangen. De eerste ingang was via de voorkant en werd gezien als de hoofdingang. Op de gevel zag men in het groot Waterorgel Foyer met veel zeemeerminnen en andere tekeningen met thema water. Ook was er een ingang aan de zijkant via het gangetje tussen de Stoomcarrousel en het Waterorgel.

Toch kwamen de meeste mensen binnen via de hoofdingang. Via het betreden kwam men in een donkere zaal via een klein gangetje. In de zaal stonden enkele houten bankjes. De muren waren bekleed met platen. Op de wandplaten waren ook vissen verwerkt en er waren wandlampen in de vorm van kaarsen. Voorin de zaal bevond zich een grote dunne ruimte over de breedte van de zaal met rode gordijnen die open stonden. In deze ruimte stond het orgel zelf. De installatie van het Waterorgel was te zien voor bezoekers, maar niet als zij gingen zitten. De installatie bestond uit verschillende fonteinen die verschillende bewegingen maakten. Via lampen kon met water een kleurtje geven. Door middel van 3 pompen kon het water op de muziek mee laten dansen.

Tijdens de pauze van 5 minuten was er zachte muziek te horen. De muziek was harder tijdens de voorstelling zelf. De voorstelling zelf bestond uit de muziek van De Kermisklanten. Er waren twee verschillende voorstellingen van elk 10 minuten die werden onderbroken door een pauze van 5 minuten. Deze twee delen werden steeds om en om achter elkaar gespeeld. De nummers die te horen waren, waren:

Eerste voorstelling


Hierbij werd enkel de melodie gespeeld zonder zang. In de zaal was er ook een bar aanwezig, maar deze was altijd gesloten. Dit kwam doordat men ook de zaal kon huren voor bedrijfsfeesten. Ook werden er verschillende evenementen in de zaal georganiseerd door de jaren heen, zoals een LEGO-tentoonstelling in 2009.

Weblinks

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waterorgel_(Efteling)&oldid=775302"