Amazone (rivier)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Amazone slingert door het regenwoud.

De Amazone is een rivier in Zuid-Amerika. Hij ontspringt in Cailloma in Peru.

Hij stroomt van Iquitos (zo'n 190 kilometer van de Grote Oceaan) dwars door Peru, Ecuador, Colombia, Bolivia en Brazilië naar de Atlantische Oceaan (duizenden kilometers van de bron. De Amazone is een van de langste rivieren ter wereld hij is ongeveer 6300 km lang.

De belangrijkste zijrivieren zijn 1 3250 km Madeira in Brazilië 2 3211 km Paris Brazilië en 3 2820 km Japura in Colombia

Het water in de Amazone is erg vuil. De Amazone is de rivier die het meeste water vervoert ter wereld. De tweede rivier in die lijst, de Congo, vervoert vijf keer zo weinig water. Op zijn hoogtepunt is de Amazone 40 kilometer breed. Het gelige water van de Amazone is nog 320 kilometer uit de kust te zien.

Naam

De Spaanse veroveraar Francisco de Orellana bezocht in 1541 als eerste Europeaan de Amazone. Hij werd hier aangevallen door krijgers met lang haar, dus Francisco dacht dat het vrouwen waren. In zijn verslag noemde hij hen "Amazonen", naar vrouwelijke figuren in de Griekse mythologie. Deze naam ging later over op de rivier.

Natuur

In de Amazone leven wel 5000 soorten vissen. De vissen zijn heel belangrijk voor de bewoners. Vaak kunnen ze op die manier hun inkomen krijgen. Er zijn wel veel gevaarlijke vissen en reptielen.
Hier zijn enkele vissen en dieren die hier leven:

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amazone_(rivier)&oldid=807515"