Asturië

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Prinsdom Asturië
Principado de Asturias
Flag of Asturias.svg Escudo de Asturias.svg

Localización de Asturias.svg

Hoofdstad Oviedo
Oppervlakte 10.604 km²
Inwonersaantal 1.028.244
Talen Spaans
Feestdag
Volkslied Asturias, Patria querida
Portaal Portaalicoon Spanje

Asturië (Spaans: Asturias) is één van de zeventien autonome regio's van Spanje. Asturië ligt in het noorden van het land en grenst aan de regio's Galicië, Castilië en León en Cantabrië. De hoofdstad van de regio is Oviedo.

Asturië was oorspronkelijk een zelfstandig koninkrijk. Het was het eerste christelijke koninkrijk op het Iberisch Schiereiland dat gesticht werd tijdens de Reconquista. Vanwege deze redenen wordt de kroonprins in Spanje nog steeds de Prins van Asturië genoemd. Asturië heet officieel dan ook het prinsdom Asturië, maar dit is slechts een titel.

Geschiedenis

De oudste sporen van bewoning in Asturië dateren van 49.000 jaar geleden. Deze komen uit een grot waarin de botten van Neanderthalers zijn gevonden. Daarnaast zijn er ook veel rotstekeningen gevonden van latere eeuwen. Later kwam ook de landbouw naar de regio en vestigden de bewoners zich permanent. Nog steeds worden er grafheuvels in de regio gevonden. De regio deed geleidelijk een intrede in het Romeinse Rijk. Dit zorgde ervoor dat de Romeinse en de oorspronkelijke cultuur samensmolten. Na de Romeinen kwam de regio onder de Visigoten. In 8e eeuw na de slag bij Covadonga ontstond het koninkrijk Asturië.

Een brug in de typische Asturische bouwstijl

Het koninkrijk Asturië was belangrijk bij de herovering van het Iberisch Schiereiland op de islamitische Moren, de zogeheten Reconquista. Dit was erg succesvol en ook de cultuur en economie van het koninkrijk bloeiden op. De regio ontwikkelde een eigen architectuurstijl en veel overgebleven gebouwen uit die tijd staan nu op de werelderfgoedlijst. In 911 werd het koninkrijk opgedeeld onder de erfgenamen van koning Alfons III. Dit was van korte duur, want het koninkrijk werd bij het koninkrijk León gevoegd in 913 en kwam uiteindelijk in 1388 onder de kroon van Castilië.

De regio bleef lange tijd onderontwikkeld. In de 18e eeuw was 90% van de bevolking afhankelijk van de landbouw en woonden er 200.000 mensen in de regio. In de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkelden de industrie en de mijnbouw zich in het gebied. Dit zorgde voor een trek van de bevolking naar de steden, maar ook naar Zuid-Amerika. Tijdens de 20e eeuw werd de regio getroffen door de revolutie van oktober 1934 en de Spaanse Burgeroorlog. De burgeroorlog verliep heel erg bloederig in de regio. Onder de dictatuur van Francisco Franco kwamen de staalindustrie en mijnbouw weer tot bloei.

Toen Spanje in de jaren zeventig een democratie werd, raakte de regio in een economische crisis. Asturië moest zijn economie hervormen. Toen Spanje in 1986 tot de Europese Unie toetrad, moest de regio ook de landbouw aanpassen om aan de voorschriften te voldoen. De regio ontving hiervoor veel geld van de EU.

Geografie

Asturië ligt aan de Golf van Biskaje. Het onderste gedeelte van deze golf wordt vaak de Cantrabrische Zee genoemd. De kust van Asturië staat bekend als de Costa Verde. Het Cantabrisch Gebergte loopt parallel aan de kustlijn. De Picos de Europa is het hoogste punt van het gebergte. Het Cantabrisch Gebergte vormt ook de zuidgrens van de regio. De rivieren die door Asturië heen stromen zijn tamelijk kort.

De gemeenschap heeft een koel en gematigd klimaat. De wind komt 's winters meestal uit het zuidwesten en voert daardoor niet heel koude lucht aan. In de zomer komt de wind vanuit het noordoosten, waardoor de zomers in de regio voor Spanje vrij koel zijn. Veel Spanjaarden gaan daarom ook naar Asturië toe, aangezien het hier aangenamer is. In de winter is het in de regio vrij koud en kan er zelfs sneeuw vallen. De regio is ook erg nat door de stuwregen. Het voordeel hiervan is dat Asturië erg groen is en anders dan de rest van Spanje haast geen watertekorten kent.

Bevolking

Traditionele Asturische muziek

Het grootste gedeelte van Asturiërs woont in het centrale, vlakke gedeelte van de regio. De hoofdstad Oviedo, de havensteden Gijón en Avilés vormen de grootste steden van Asturië. Zij vormen een soort van driehoek waarin het overgrote gedeelte van de bevolking woont. Mieres en Langreo zijn andere belangrijke steden. In het westen en zuidwesten van de regio liggen de meeste landbouwgebieden. Het aantal landbouwgebieden in de regio neemt af, doordat de meeste boeren niet kunnen concurreren met de grotere boerderijen in het land en daarbuiten.

Het Spaans is de enige officiële taal in de regio. Iets minder dan de helft van de bevolking spreekt ook het Asturisch. Dit is de regionale taal/dialect. Het Asturisch wordt gezien als het overgangsdialect tussen het Galicisch en het Spaans. Het Asturisch is niet officieel, maar wordt wel wettelijk beschermd. De laatste jaren wordt het Asturisch een nieuw leven in geblazen en wordt populairder. Men wil bijvoorbeeld de Spaanse plaatsnamen vervangen door de Asturische.

Cultuur

Asturië is in Spanje bekend vanwege de hoeveelheid landbouwproducten die uit de streek komen. De chorizo, de bloedworst en ook varkensvlees komt er vandaan. De drie producten worden samen met bonen in een gerecht gedaan genaamd fabada, dat erg bekend is in de regio. De kaas cabrales komt tevens uit de regio, net als veel koeien- en geitenkazen. Asturië staat vooral bekend om de cider, die er wordt gemaakt Deze worden gemaakt door middel van een rottingsproces zonder koolzuur. De cider is vergelijkbaar met champagne. Een schenker houdt de fles met cider zo hoog mogelijk boven de grond met gestrekte arm en schenkt vervolgens de glazen in. De ciders worden gemaakt van appels.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Asturië&oldid=686034"