Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Baltische talen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De verspreiding van de Baltsiche talen.

De Baltische talen zijn een taalfamilie. Ze zijn een onderdeel van de Indo-Europese talen, waar bijvoorbeeld ook het Nederlands, Engels, Spaans en Russisch bij horen.

De Baltische talen worden, zoals de naam al zegt, gesproken in de Baltische staten, maar niet in alle! Waar ze in Letland en Litouwen een Baltische taal spreken, spreken ze in Estland een compleet andere taal, het Estisch.

Talen

Er zijn twee groepen Baltische talen, de Oost- en West-Baltische talen.

  • Oost-Baltische talen
  • West-Baltische talen

De West-Baltische talen zijn allemaal uitgestorven. In Noord-Polen (vroeger Oost-Pruisen) sprak men het Oudpruisisch, maar toen de Duitsers in de 13e eeuw steeds meer gebieden gingen koloniseren, is het Oudpruisisch hier langzaam verdwenen. Het Koers is in de 18e/19e eeuw uitgestorven, omdat de kerk en de school Lets spraken.

Grammatica

De Baltische talen zijn heel erg belangrijk voor mensen die talen onderzoeken. De Baltische talen hebben veel naamvallen, in het Nederlands zijn die (bijna) verdwenen. Hierdoor lijkt de taal op talen die duizenden jaren geleden werden gesproken, die hadden waarschijnlijk ook veel naamvallen. Kijk maar naar deze zinnetjes:

Litouws Sanskriet Nederlands
Dieves davė dantis Devas adadat datas God gaf tanden
Dievas duos duonos Devas dat dhanas God zal brood geven

Deze tabel is een verkorte versie van de tabel op Wikipedia
Je ziet dat het Litouws veel lijkt op het Sanskriet, een taal uit India die al meer dan 3400 jaar oud is!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Baltische_talen&oldid=733708"