Centrum (Den Haag)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Centrum van Den Haag)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Binnenhof is een van de oudste gebouwen van Den Haag, midden in het centrum

Het Centrum van Den Haag is een stadsdeel van Den Haag.
Er zijn veel wijken, Schilderswijk, Transvaal en het oude centrum. De bekendste straten zijn het Spui en de Grote Marktstraat. Onder het centrum ligt ook een metrotunnel waar trams rijden. Er zijn daar 2 tramstations aan. De Bijenkorf in het centrum was het eerste gebouw in Nederland met een roltrap. Vroeger lagen meer in het centrum veel grachten, veel zijn er gedempt. Gelukkig zijn er nog wel een paar grachten; bijvoorbeeld de Prinsegracht en de Veerkade. In het centrum staat ook het stadhuis. Ze noemen het ook wel het ijspaleis. Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koningin ligt ook in het centrum. Anno eind november 2009 wordt er gewerkt in het centrum (verkeerscirculatieplan) wat voor een schonere lucht en betere verbindingen voor voetgangers moet zorgen. Ook worden delen van het centrum afgesloten voor auto's, zodat ze het centrum niet meer vervuilen.

In dit stadsdeel liggen ook de hoogste gebouwen van de stad. In Den Haag staan vijf wolkenkrabbers, namelijk het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrealties, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Hoftoren, Het Strijkijzer, en De Kroon. Andere hoge gebouwen in het centrum zijn onder andere Castalia, de Zurichtoren en de Muzentoren.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Centrum_(Den_Haag)&oldid=840564"