Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Chicken tikka masala

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfgemaakte chicken tikka masala.

Chicken tikka masala, of afgekort CTM, is een Brits gerecht, maar heeft een oorsprong in India. Het is één van de populairste gerechten uit de Britse keuken.

Chicken tikka masala bevat zoals de naam al zegt kip (chicken). De kip wordt in stukjes gesneden en in de marinade gedaan. Vervolgens gaat de kip de oven in. De kip wordt opgediend met een kruidige saus, met tomaat als basis.

Waar chicken tikka masala vandaan komt weten we niet. Het gerecht is vermoedelijk in het Schotse Glasgow ontstaan. Volgens het verhaal bestelde een klant het gerecht chicken tikka. Dit zijn gemarineerde stukjes kip op een stokje. De klant vond het te droog en de kok voegde daarom tomatensaus toe.

Of chicken tikka masala een echt Brits gerecht is overigens ook niet helemaal duidelijk. Het kan net zo goed een Indiaans gerecht wezen. Dan is chicken tikka masala gebaseerd op het gerecht Butter Chicken. Dit werd rond 1950 geserveerd in het Indiaanse Delhi.

Er is niet echt één kruidenmengsels voor saus en marine, waardoor er verschillende recepten zijn (die soms wel generaties lang in de familie overgaan).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chicken_tikka_masala&oldid=686762"