Tomaat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tomaat
Solanum lycopersicum of Lycopersicon esculentum

Tomaat bloem.jpg

Leefgebied Oorspronkelijk Midden-Amerika
Leefomgeving divers, gekweekt in kassen
Behoort tot de Nachtschadefamilie
Portaal Portal.svg Biologie

De tomaat is de eetbare bes van de tomatenplant (Solanum lycopersicum). De soort is ontstaan ​​in het westen van Zuid-Amerika, Mexico en Midden-Amerika. Het Mexicaanse Nahuatl -woord tomatl gaf aanleiding tot het Spaanse woord tomate, waarvan het Nederlandse woord tomaat is afgeleid. Zijn domesticatie en gebruik als voedsel kan door de inheemse volkeren van Mexico gedaan zijn. De Azteken gebruikten tomaten bij het koken ten tijde van de Spaanse verovering van het Azteekse rijk, en nadat de Spanjaarden de tomaat voor het eerst tegenkwamen na hun contact met de Azteken, brachten ze de plant naar Europa, in een wijdverbreide overdracht van planten die bekend staat als de Colombiaanse uitwisseling. Van daaruit werd de tomaat in de 16e eeuw geïntroduceerd in andere delen van de wereld in Europese kolonies.

Gebruik

Tomatenormalundextrarot.jpg

De meeste mensen zien de tomaat aan als groente, maar sommige zeggen fruit. Tomaten zijn een belangrijke bron van umami -smaak.  Ze worden op verschillende manieren gegeten: rauw of gekookt, en in veel gerechten, sauzen, salades en drankjes. Hoewel tomaten als fruit worden gezien, worden ze vaak in de keuken gebruikt als plantaardig ingrediënt of bijgerecht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tomaat&oldid=785724"