Döner kebab

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een broodje döner kebab

Döner kebab (Turks voor draaiend kebab) is een vleesgerecht dat afkomstig is uit Turkije. Döner kebab wordt van lamsvlees gemaakt, maar er wordt ook vaak kalfsvlees, kip of kalkoen voor gebruikt.

Döner kebab wordt vanaf een spit gesneden met een groot mes. Het vlees aan dit spit bestaat uit laagjes vlees en vet. Ook kan er een elektrisch snijapparaat voor worden gebruikt. Döner kebab kan op verschillende manieren worden geserveerd. Vaak is dit in combinatie met dürüm, een pitabroodje, rijst of friet. Groenten die erbij worden gedaan zijn sla, tomaat en ui. Over het vlees gaat vaak knoflooksaus, cocktailsaus of sambal. In Turkije wordt er vaak ayran bij gedronken.

De Turkse immigrant Kadir Nurman wordt gezien als de uitvinder van de döner kebab. In 1972 verkocht dit in zijn restaurant in Berlijn op een broodje. In Duitsland werd dit dan ook direct een hit, waarna veel andere Europese landen volgden.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Döner_kebab&oldid=687333"