Rund

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rund
Bos primigenius taurus

Cow with calf dsc06514.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Wereldwijd
Leefomgeving Boerderijen en weides
Behoort tot de Evenhoevigen

GLW 2 global distributions of a) cattle.tif

Portaal Portal.svg Biologie

Een rund is een zoogdier. Een mannelijk rund heet een stier, een vrouwelijk rund heet een koe en een jong rund wordt een kalf genoemd. Het is een door de mens gedomesticeerd dier en daarmee een boerderijdier geworden. Wereldwijd worden meer dan 1000 runderrassen erkend.

Gebruik

Vee wordt gewoonlijk gefokt als vee voor vlees (rund- of kalfsvlees), voor melk en voor huiden, die worden gebruikt om leer te maken. Ze worden gebruikt als rijdieren en trekdieren (ossen, die karren, ploegen en andere werktuigen trekken). Een ander product van vee is hun mest, die kan worden gebruikt om het land te bemesten of brandstof van te maken. In sommige regio's, zoals delen van India, heeft het vee een belangrijke religieuze betekenis. Vee, meestal kleine rassen zoals de miniatuurzeboe, wordt ook als huisdier gehouden.

Spijsvertering

Een rund is een herbivoor en een herkauwer. Een rund heeft 32 tanden en 4 magen:

  • Pens
  • Netmaag
  • Boekmaag
  • Lebmaag


De spijsvertering van een rund gaat als volgt:

  1. Het rund trekt het gras uit de grond en slikt het bijna meteen door. Het gras gaat naar de eerste maag, de Pens.
  2. Als de pens vol is komt het voedsel in kleine beetjes terug in zijn bek zodat hij het kan herkauwen. Hierna gaat het voedsel naar de tweede maag, de Netmaag.
  3. In de Netmaag wordt het voedsel verder verteerd. Daarna gaat het voedsel naar de derde maag, de Boekmaag.
  4. In de Boekmaag wordt bijna al het water uit het voedsel gehaald en het voedsel gaat daarna naar de laatste maag, de Lebmaag.
  5. De Lebmaag zorgt ervoor dat het voedsel heel klein wordt gemaakt en gaat daarna naar de darmen.
  6. In de darmen worden alle bruikbare voedingsstoffen uit het voedsel gehaald, dat wat over blijft gaat als ontlasting de anus uit. De ontlasting van een rund wordt vaak gebruikt als mest

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rund&oldid=776557"