Den Hoorn (Texel)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Den Hoorn vanaf een afstandje.

Den Hoorn, of in het Texels De Hoore, is een dorp op het eiland Texel. Het dorp ligt in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De Hoorn is het zuidelijkste dorp van Texel en ligt aan de rand van een duingebied. Ook ligt in het in de buurt van bollenvelden en het gehucht 't Horntje.

Op de plek waar Den Hoorn nu ligt, stond vroeger een andere plaats. Deze plaats heette De Oude Hoorn. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten werd die plaats in de brand gestoken door de Hoeksen. In 1398 werd op die plaats Den Hoorn gebouwd met het kerkje. De bevolking leefden van die landbouw, veeteelt en de visserij. Over de duinen graasden schapen. Toen men begon met inpolderen, werd de visserij steeds minder belangrijk. In 17de en 18de eeuw was Den Hoorn een belangrijke plaats. Al vrij snel hield dit op. Door de bouw van het Noordhollandsch Kanaal en het Noordzeekanaal konden schepen veel sneller naar zee.

Den Hoorn ging hierna bloembollen verbouwen. Omdat de hoeveelheid grondwater niet helemaal goed was, werd het langs de duinen verbouwd. In Den Hoorn worden vooral narcissen verbouwd.

Den Hoorn is bekend geworden door de Hervormde kerk uit 1425. Pas 25 jaar daarna kreeg de kerk een torentje. In de Tweede Wereldoorlog moest de kerk zijn klok inleveren aan de Duitsers. Samen met 200 andere klokken werd het Duitsland vervoerd. Een slimme schipper uit Urk heeft toen het schip expres later zinken, zodat de klokken na de oorlog weer terug konden naar de kerken.

De Hoorn was vroeger groter, maar doordat de scheepvaart afnam kwamen er veel huizen leeg te staan en deze zijn gesloopt. Een deel van Den Hoorn is beschermd dorpsgezicht. Den Hoorn telt 28 rijksmonumenten, waaronder boerderijen, woonhuizen, de kerk en forten. Den Hoorn heeft een eigen voetbalclub, namelijk ZDH.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Den_Hoorn_(Texel)&oldid=687118"