De Koog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kerk van De Koog

De Koog is een dorp op het eiland Texel. Het ligt in de provincie Noord-Holland. De Koog is één van de oudste dorpen op Texel en ligt in westen van het eiland. De Koog ligt dichtbij het strand en trekt daarom veel toeristen. De Koog heeft rond de 1035 inwoners.

Vroeger werd De Koog gebruikt als vissersdorp, daarom ligt het dichtbij de zee. De vissers gingen weg na een paar zware stormen. Van het oude vissersdorp, is bijna niets meer over. Eigenlijk is alleen de kerk in het midden van het dorp uit 1415 het enige wat over is gebleven. In De Koog staat het Juttersmuseum. Ook is Ecomare er te vinden. Dit is een natuurmuseum, maar ook een opvang voor zeehonden en vogels. De Koog heeft vier rijksmonumenten. De kerk is daar één van. De andere drie zijn een woonhuis en twee boerderijen.

Toerisme

De Koog is als je het vergelijkt met andere dorpen op Texel, het toeristische gebied van Texel. Er liggen veel (luxeuze) hotels, zoals Hotel Greenside en veel vakantieparken in De Koog. Ook ligt Ecomare in De Koog en grenst De Koog aan de kust en trekt veel toeristen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_Koog&oldid=687063"