Den Burg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kerk van Den Burg

Den Burg is een dorp op het eiland Texel in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Den Burg is het grootste dorp op Texel en is ook de hoofdplaats daarvan. Den Burg telt 6440 (in 2018) en ligt in het midden van Texel. Den Burg heeft voor dorp veel winkels (wat te maken heeft met het toerisme), een bioscoop, een openbare bibliotheek en een zwembad.

Door opgravingen weten we dat Den Burg al heel lang geleden werd bewoond. Zo weten we dat er een burcht in het dorp heeft gelegen, maar deze is in de 7e eeuw verwoest. Vermoedelijk hebben de Franken dit gedaan. Tussen 1345 en 1346 kreeg Den Burg een stadsmuur in opdracht van Jan van Beaumont. Ook werd er een klooster gebouwd, waardoor Den Burg uitgroeide tot de hoofdplaats van het eiland.

Door Tweede Wereldoorlog heeft Den Burg veel moeten lijden. Veel monumenten werden beschadigd en het Esperantomonument vernietigd. Bij dit monument konden wel de belangrijkste dingen worden veilig gesteld en is in 1950 weer opgebouwd. Tijdens de Opstand van de Georgiërs zijn veel bewoners vermoord.

Den Burg heeft een eigen kerk. Ook heeft het dorp een eigen middelbare school en vijf basisscholen. Den Burg telt 65 rijksmonumenten en 43 gemeentelijke monumenten.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Den_Burg&oldid=687114"