Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Dokkum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dokkum is een stad in het noordoosten van de provincie Friesland en hoort bij de gemeente Noardeast-Fryslân. Momenteel telt de stad ongeveer 13.000 inwoners, welke verdeeld wonen over de binnenstad van Dokkum of een van de zeven woonwijken in de stad. Dokkum hoort bij de Friese elf steden en wordt tijdens de Elfstedentocht als laatste stad aangedaan op weg naar de finish in Leeuwarden.

Het ontstaan van Dokkum

Dokkum is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan rond de 8e eeuw. Dit is namelijk ontdekt door een onderzoek te doen naar de terp waarop Dokkum is gebouwd. De eerste keer dat Dokkum in de geschiedenis genoemd wordt heeft men als stichtingsjaar gekozen. Dit was in 754, namelijk met de dood van Bonifatius bij Dokkum. Dit was tijdens het tijdvak van de Ridders en Monniken en het is bekend dat tijdens dat tijdvak Friesland was bezet door de Friezen. Ook is er bekend dat rondom Dokkum twee kloosters werden gesticht, te weten: klooster Clearkamp bij Rinsumageest en de vrouwenabdij Sionsberg. Deze werden gesticht tussen 1100 en 1350.

Wapen van Dokkum

Bonifatius

Bonifatius werd rond 672 geboren als Winfried in Zuidwest-Engeland. Winfried wilde op jonge leeftijd al naar het klooster, maar dit werd tegengehouden door zijn vader. Wanneer hij de 40 jaar passeert besluit hij om pelgrim voor Christus te worden. Hij bezoekt Friesland om het evangelie te verkondigen, met weinig succes. Tussen 720 en 750 reist Bonifatius veel en wordt hij bisschop van Mainz. Wanneer Bonifatius een zendingsreis naar Friesland maakt komt hij in aanraking met de Friezen. Hoewel er enkele Friezen zijn die zich laten dopen en bekeren tot het christelijk geloof, wordt Bonifatius op 5 juni 754 door de Friezen overvallen en vermoord.

Wapen van Dokkum

Het huidige stadswapen van Dokkum bestaat uit een blauw schild met daarop drie gele sterren en een zilveren wassende maan, welke met de punten naar beneden staat afgebeeld. Bovenop het schild staat een gouden kroon. Dit stadswapen is sinds 1815 in gebruik. Het huidige wapen is ook al deels te zien op een grotere zetel welke in 1582 in gebruik werd genomen op een gedachtenispenning ter ere van de vernieuwde verdedigingswerken rondom de stad. Op de oudste stadszegels van Dokkum is het wapen niet terug te vinden, wel zijn er ook naast twee verschillende kerken (naar alle waarschijnlijkheid de Bonifatiuskerk en de Katholieke kerk) vele hemellichamen te vinden. Er wordt vanuit gegaan dat deze als inspiratie hebben gediend voor het huidige wapen

Bolwerken

De binnenstad van Dokkum ligt binnen de bolwerken (ook wel bastion genoemd). De bolwerken zijn gebouwd om tijdens de oorlogen te dienen als verdedigingsmuren. De Dokkumer bolwerken zijn naar alle waarschijnlijkheid aan het einde van de 16e gebouwd en zijn gebouwd in de vorm van een zeshoek. De stadswallen zijn 5½ m hoog, boven 5½ m breed en de gracht er omheen 24 m breed gemaakt. Elke lente zijn de Dokkumer bolwerken versierd met tulpen in mooie kleuren en vormen, hiermee wil Dokkum zich profileren als Tulpenstad. De inwoners van Dokkum worden nog dagelijks herinnerd aan het bestaan van de bolwerken doordat er elke avond om 21:50 het carillon gaat luiden. Vroeger was dit het teken voor mensen buiten de stad om terug te keren, omdat de stadspoorten om 22:00 zouden gaan sluiten.


Wat is er te doen in Dokkum

Voor jong en oud is er in Dokkum veel te doen, waardoor Dokkum ook aantrekkelijk is voor een vakantie op citytrip. Zo kan er gekampeerd worden op de camping in Dokkum, of gelogeerd worden in een van de hotels die de stad kent. Tijdens een bezoek aan Dokkum is er in de binnenstad veel te zien zoals de Grote/Martinus kerk of kan er een rondrit gemaakt worden met het Dokkumer Lokaeltsje. Ook kan er gezwommen worden in het Tolhuisbad of een bezoek gebracht worden aan de kinderboerderij of het filmhuis. Daarnaast is er elke woensdag markt in de binnenstad van Dokkum, de Dokkumer markt is de oudste die Nederland kent.

{{Uitklappen | achtergrond = #efdfef | titel = Wijken in Dokkum | align = center | tekstgrootte= 90% | inhoud =

Wijken in Dokkum

Watertorenbuurt, Jantjezeepolder, It Fûgellân, Kooilanden, Hoedemakerspolder, Binnenstad, De Trije Terpen, Fonteinslanden ,weeshuislanden lll

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dokkum&oldid=731564"