Sneek (stad)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Satelietfoto van Sneek

Sneek of Snits is een stad in Friesland. Sneek is een van de Friese elf steden. Sneek heeft veel oude gebouwen of zaken die aan vroeger doen denken. De stad heeft ongeveer 33.000 inwoners. De Elfstedentocht wordt ook door sneek gereden.

Het wapen van Sneek

Op het wapen van Sneek is een wildeman en een leeuw te zien. Er wordt verteld dat dit te maken heeft met Rienck Bockema, die tijdens de kruistochten naar het Heilige Land zou zijn gereisd. Hij vocht daar als de Leeuw van Juda tegen de heidenen. De drie kronen is een teken van vrijheid. De halve adelaar is een teken van bevriend zijn met de Duitse keizer en gaf het recht om recht te spreken.

Monumenten

schilderij van Sneek omstreeks 1650

In Sneek staan veel monumenten, dat zijn oude gebouwen of zaken die aan vroeger doen denken. Op dit oude schilderij staan nog gebouwen die er nu nog steeds zijn.

De Laatste stuiver

De laatste stuiver is een metalen ophaal brug. Die in 1887 is gebouwd. In de 19de eeuw zijn er wel 20 bruggen gemaakt, maar helaas zijn ze allemaal weg gehaald, maar deze bleef bestaan.

De naam

De naam kwam van de laatste stuiver. Want de brug is de laatste brug en dan was je Sneek uit. Daar moest je de laatste stuiver (5 cent) aan de brugwachter geven.

En wat nu heel bijzonder is aan de brug hij doet het helemaal nog!

De waterpoort

De waterpoort

In 1492 is hij gebouwd om schepen tegen te houden. Er is niet bekend hoeveel mensen er aan mee hebben gewerkt. De architect is niet bekend. In Sneek stonden 5 waterpoorten en 2 land poorten. Nu is er nog maar 1 waterpoort en de land poorten zijn verdwenen. De klok van de waterpoort loopt 5 min voor want dan hadden de mensen vroeger nog 5 min de tijd voordat de poort sloot. Na verloop van tijd,ongeveer 1850, konden de boten er niet meer onderdoor omdat ze te groot werden.

De Martinikerk

De Martinikerk

De Martini kerk is genoemd naar Sint Maarten. Hij is gebouwd in ongeveer 1500 . En vroeger had de kerk drie torens, maar die zijn ingestort. Toen hebben ze het kleine torentje er maar op gezet.

De kerk wordt nog steeds gebruikt . Op zondag natuurlijk, en op dinsdagavond en woensdagavond als er een concert is

Nu werken er 6 dominees, 1 koster en heel veel vrijwilligers.

Het treinstation

stationsgebouw Sneek

Het Station is gebouwd in 1884. Het ontwerp is van Rijkswaterstaat, van wie is niet bekend. Het station wordt nog steeds als station gebruikt, maar nu zit er het Nationaal Modelspoor Museum in. In 2004 is het ingrijpend gerestaureerd Van dit type stations zijn er zes gebouwd, waar nog drie van overgebleven zijn. De lantaarn voor het gebouw is ook heel belangrijk Deze heeft 4 armen.

De Sneker Pan

De Sneker Pan is in 1913 gebouwd op scheepswerf de piip in Drachten. Hij is ontworpen door de heer Rooda. Hij werd vroeger gebruikt voor vracht- en beurtschepen, hoofdzakelijk vervoer van mest naar Amsterdam. De naam van de Sneker Pan werd door een club dames bedacht. De afmetingen zijn 19,51meter lang 3,56 meter breed. De diepgang is 0,39 meter. Dat is voor een schip heel weinig. Hij is 42 ton(42.000 kilo) zwaar. Hij is gemaakt van ijzer. IJzer is zwaar maar omdat die hol is blijf die drijven.

Het stadhuis

het stadhuis

Ze zijn bezig geweest met de bouw van 1760 tot 1763. We weten niet precies hoe het gebouw er voor dit plaatje uitzag en wie het gebouwd heeft. Er zijn 4 verdiepingen in het stadhuis. Volgens kenners is het de mooiste gevel van Nederland. In het stadhuis werken 350 mensen Er zijn meerdere delen van het stadhuis en er trouwen veel mensen.

Het bolwerk

Het Bolwerk

Het bolwerk was een hoge schuine muur die Sneek beschermde tegen vijanden.Het heet het bolwerk omdat er vroeger bollen op zaten waarmee ze de kannonen draaiden.

In 1500 is het bolwerk gebouwd. Keizer Karel V Heeft toestemming gegeven voor de bouw. Het is gemaakt door de Sneekers zelf. Mensen die gestraft werden konden kiezen tussen de gevangenis of werken aan de vesting.

En het is gesloopt in 1850 omdat de stoomboten ruimte nodig hadden om aan te leggen.

De watertoren

De watertoren

De toren is gebouwd in 1908 en is ontworpen door Gerrit Halbertsma. Er was één waterreservoir van 350 m3(350.000 liter).De toren is 44 meter hoog. In 1962 was er een renovatie. Sinds 1998 wordt de toren gebruikt als kantoor. De baas is nu Henk Greydanus.

Oude kaart van Sneek

spionagekaart

Kaart van Sneek gemaakt omstreeks 1570 in opdracht van Philips de tweede. Op de kaart moesten alle poorten en muren getekend worden. Als het Spaanse leger de stad wilde innemen, was bekend waar de sterke en de zwakke plekken van Sneek waren

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sneek_(stad)&oldid=653376"