Duinrell

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duinrell
Dragon Fly, Duirell.JPG
De ingang van de Dragonfly in Duinrell.
Slogan Duinrell, De grootste avonturen in het groen
Plaats Wassenaar, Vlag van Nederland Nederland
Eigenaar
Opening 1935
Sluiting
Eerdere namen Landgoed Duinrell
Seizoen
Oppervlakte
Bezoekers 1.5 miljoen
Medewerkers
Omzet
Winst
Attracties 41
Achtbanen 3
Darkrides 0
Simulators
Waterattracties 4

Website
Officiële website
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Vakantie- en attractiepark Duinrell (vroeger Landgoed Duinrell) is een pretpark in Wassenaar, Zuid-Holland, Nederland. Ook het zwemparadijs Tikibad is onderdeel van Duinrell.

Geschiedenis

Ontstaan

Kasteel Duinrell is gebouwd in 1682 en is in 1986 gesloopt.

Ongeveer in de 16de of 17de eeuw is er een Landgoed ontstaan, onder de naam Landgoed Duinrell. Op het kasteel stonden een aantal gebouwen, waaronder Kasteel Duinrell, de boerderij Oudt Duinrell en nog een paar andere gebouwen. De naam Duinrell is afkomstig voor de naam voor de afwatering van grondwater uit de duinen. Dit water wordt ook wel rell genoemd. Omdat het landgoed circa 3 kilometer van het Wassenaarse strand aflag en er op het landgoed ook Duinen, lagen is de naam Duinrell gekozen. Rond 1646 is deze naam in gebruik genomen. Het landgoed is in handen geweest van vele adellijke families. De eerste eigenaar was de familie De Jonge van Ellemeet, daarna Van Boetzelaars, daarna de familie Van Lenneps, vervolgens de familie Van Pallandt en uiteindelijk de familie Van Zuylen van Nijeveldt. In 1854 kocht Philips van Pallandt het Landgoed. Hij vond dat hij genoeg had aan zijn landgoed in Emmen en verkocht het landgoed daarom. Het landgoed werd gekocht door Philip Jules van Zuylen van Nijeveldt.

Openstelling

Rick's Avonturenburcht is gebouwd op een eiland. Op het eiland staan allerlei kleine losse attracties die door de jaren heen gebouwd, vervangen, gesloopd of vervangen zijn.

Op 19 april 1935 opende Landgoed Duinrell zijn deuren. Hiermee werd Duinrell opengesteld. De intree van het park was toen 15 cent. Door de crisis van de jaren 30 en de Natuurschoonwet van 1928 werd het Landgoed opengesteld, om meer geld te verdienen. Het natuurpark was toen niet zo uitgebreid als nu. Het bestond toen nog veel uit bossen en duinen. Aan de buitenkant van de Schaapskooi kwam een restaurant en daarvoor een speeltuin. De oranjerie werd ingericht als theetuin. Later werden er in Duinrell vanaf 1938 motorraces gehouden. In 1937 kwam er in Duinrell de eerste uitkijktoren. Dit was op het hoogste punt van Zuid-Holland. In 1938 werd op Duinrell ook de eerste kunstskibaan in Nederland in gebruik genomen. Er werd toen ontdekt dat je op een laag van dennennaalden prima kon skiën.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het landgoed tijdelijk gesloten. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Philips Jules van Zuylen van Nijevelt vermoord op 12 mei 1940. Hij is dan 41 jaar. Het kasteel waar de familie in woonde moesten ze toen verlaten en ze gingen wonen in de boerderij op het Landgoed. Alle kostbaarheden werden verstopt in de kelder met daarvoor een gemetselde muur, zodat het leek of er niks in stond. Uiteindelijk vertrok de familie naar een veiligere plek en keerde na de Tweede Wereldoorlog weer terug. De eigenaresse Constance, de vrouw van Philip, wilde niet meer in het kasteel wonen. Zij ging wonen in de boerderij.

Onderdelen

Tikibad

Farm-Fresh bullet go.png Zie Tikibad voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Tikibad.JPG

Het tikibad ligt in het midden van het park.Het telt 13 glijbanen en heeft 3 zwembaden.n 2017 wordt het uitgebreid met de waterspeeltuin playa voor kinderen.Voorheen waren er maar weining glijbanen waar je onder 1.40 in mocht.Het tikibad is in 1885 geopend en je moet toeslag betalen als het attractiepark geopend is.

vakantiepark

Naast het Tikibad is er de mogelijkheid om in Duinrell te overnachten. Duinrell heeft een hostel, het Duinhostel. Dit zit in het vroegere koetshuis. Op Duinrell zijn er ook Duingalows, afgeleid van bungalows. Dit zijn een soort van stacaravans. De Duingalows zijn er in verschillende types:

 • Premium, voor 4 en 6 personen.
 • Comfort, voor 4, 6 en 7 personen.
 • Budget, voor 4 en 6 personen.

Daarnaast is er een speciaal type met een veranda, voor 4 en 5 personen. Er zijn ook speciale huisjes voor als je op vakantie gaat met je huisdier of een baby. Verder is er nog de exclusive voor als je gaat trouwen en sinds 2013 bestaat er ook een lodgetent. Naast de huisjes is er ook nog een camping. Hierbij zijn er op ieder veld een gebouw met toiletten en douches. De campingplekken zijn er in drie verschillende maten. De campingplaatsen zijn verdeeld

de ingang van het vakantiepark

velden vakantiepark

 • Het Eikenveld.
 • Het Lindenveld.
 • Het Dennenveld.
 • Het Beukenveld.
 • Het Eiland.
 • De Overloop.
 • Het Romantisch Kamp.
 • Het Natuurkampeerterrein.
 • Het Middenveld.
 • De Paardenwei.
De camping van duirnell

Doordat er mobile homes gebouwd moesten worden is de kampeerplaats het Hertenkamp verdwenen en het Eiland en het Romantisch kamp moesten worden verkleind. Duinrell beschikt daarnaast nog over Mobile Homes. Dit zijn huisjes van een andere reisorganisatie. Op Duinrell zijn er een aantal restaurant. De catering wordt geregeld door La Plaze. Ook is er een speciaal gebouw met winkels, restaurant, cafés, zalen en een supermarkt. Dit heet Duinrell Plaza, eerst de Kikkertuin. Voor de rest bestaat Duinrell uit een Duin-bosgebied.

Attracties

Ricks feesthuis
De speeltuin

Huidige

Naam beschrijving Opening
Aqua Shute Een steile waterglijbaan waar je met bootje vanaf gaat. Aan het einde wordt je score opgenomen. 1990
Aqua Swing Een zweefmolen, waar er water ophoog wordt bespoten. Zo raakt het net niet het publiek. 1988
Botsbootjes Botsauto's, maar dan in een boot-versie. 1983
Bumperfrogs Botsauto's 1992
Carrousel Een ouderwetse draaimolen. 1986
Dragonfly Een stalen achtbaan. 2012
Eeuwig brandende kaars Een systeem waar je je zelf omhoog moet trekken en daarna rustig naar beneden terug gaat. 2004
Falcon Een stalen achtbaan die over de kop gaat. 2009
Katapults Een katapult waarbij je in het water wordt geschoten en daarna weer terug veert. 2004
Kikkerachtbaan Een stalen achtbaan. 1985
Kikkerrad Een reuzenrad 1988
Klimwand Een klimmuur -
Locomotion Een ritje door het Wilde Westen. -
Mad Mill Een frisbee in het thema van molens. 2000
Midgetgolf Een Midgetgolfbaan 1983
Minitrein Een rondrit. 1977
Monorail Een Monorail dwars door Wonderland, waarbij jezelf moet trappen. 1988
Nagaria Superroetjs Een hoge glijbaan 1972
Rick's Avondturenburcht Een deel van het park, waar verschillende attracties staan. 2004
Rick's Funfactory Een indoor-speeltuin. 2003
Rodelbaan Een tweetal van rodelbanen door het bos-duingebied. 1984
Schaduwhuis Een soort van huis waarin een afdruk van je schaduw wordt vastgelegd in de muur. Gebouw met de bouw van de Winkelpromenade.
Schip Ahio Een schommelschip in een piraten-thema. 2004
Splash Een Choot-the-shute attractie, een bootje dat een duik in het water neemt. 1992
Speeltuin Een ouderwetse speeltuin. 1935
Trampolines Een aantal trampolines naast elkaar. -
Uitkijktoren Een uitkijktoren op het hoogste punt van Zuid-Holland. De huidige komt uit 1967 en de eerste komt uit 1937.
Vlot Een vlot dat via een touw heen en weer wordt getrokken door de mensen die erop staan. Datum is onbekend, maar bestond al voor 2004.
Verkeerstuin Een tuin waarin je je met vierwielerige voertuigen jezelf langs een parcour moet trappen. 1972
Waterspin Een Topspin met een waterthema. 1996
Wild Wings Een Sky Flyvan Gerstlauer 2016
Wonderland Een themagebied met een aantal kleinere attracties. ergens in de jaren 60.

Shows

Naam beschrijving Opening
Play Kwek Show Een animatronicshow. De show is een kikker-versie op het televisieprogramma de Playbackshow uit de jaren 90. 1990
Kwakkus Kwebbel Show Een andere animatronicshow over de ooievaar Kwakkus Kwebbel. 1988
Zomertheater Een theater waar in de zomer elk jaar een andere voorstelling wordt gegeven. 1985
Rick's Gallery Een animatronicshow waarin een uil de geschiedenis van de kikkers uitgelegd, die erg lijkt op de geschiedenis van de mens. 2004

Voormalige

Naam beschrijving Opening Reden van verwijdering
Kolder Zolder Show Een animatronicshow over de avondturen op een rommelzolder. 1983 - 1998 Hoewel de show goed werd bekeken zoals de Insectenshow en de Kikkershow, werd de show na 15 jaar gesloopt vanwege de technische storingen. Sinds 2010 vergaderd Duinrell over de mogelijke bouw van een nieuwe show.
Skivalley De twee oudste kunstskibanen van Nederland. Sinds de opening van het park aanwezig. 1938 - 2005 Vanwege de bouw van het Natuurkampeerterrein werd de tweede skibaan gesloopt en de andere werd gesloten vanwege de lage bezoekersaantallen.
Kikkershow Een animatronicshow 1979 - 1990 De Kikkershow was de voorloper van de Play Kwek Show en werd met een aantal aanpassingen daaraan aangepast.
Insectenshow Een animatronicshow 1981 - 1988 De Insectenshow was de voorloper van de Kwakkus Kwebbel Show en werd met een aantal aanpassingen daarin aangepast.
Waterspeeltuin Een speeltuin in de duinen met in de zomer en met goed weer water. ???? - 2010 De Waterspeeltuin werd gesloopt vanwege de kliederboel die het werd volgens Duinrell. De Waterspeeltuin is nu een sportveld.
Moonwalk een groot overdekt springkussen. 1972 - ???? -
Wobbelfiets een aantal ouderwetse fietsen. 1972 - ???? -
Rondvaartboten Een aantal rondvaartboten die over het water voeren. Ondermeer langs het Kasteel, Wonderland en de Camping. 1969 - ???? De Rondvaartboten zijn verwijderd. Alleen het huisje voor de aankomst en vertrek van de boten is nog overgebleven. Dit is te vinden naast de ingang van de Monorail. Hier zijn oude foto's te zien van Duinrell

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duinrell&oldid=643595"