Eijsden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eijsden
Flag of Eijsden.png       Eijsden wapen.svg
Map - NL - Municipality code 0905 (2009).svg
Land Vlag van Nederland Nederland
Provincie Limburg
Gemeente Eijsden-Margraten
Burgemeester
Oppervlakte
Inwoners 4407 (in 2013)
Dichtheid
Postcode(s) 6245
Netnummer(s) 043
Rayons
Portaal Portal.svg Limburg (Nederland)

Eijsden (Limburgs: Eèsjde) is een plaats, helemaal in het zuiden in de Nederlandse provincie Limburg. In 2020 telde Eijsden 9528 inwoners. Tot 1 januari 2011 maakte Eijsden samen met Gronsveld deel uit van de gemeente Eijsden, wat later samen ging met Margraten tot de gemeente Eijsden-Margraten.

Eijsden is makkelijk te bereiken met de auto via de A2 of over het spoor met de trein.

Onderwijs

Eijsden heeft 2 basisscholen: De Tangram en De Cramignon. Deze scholen zitten aan elkaar vast.

Natuur

Tussen Eijsden en Oost-Maarland liggen de Eijsden Beemden, een natuurgebied waar je kunt wandelen. Als het goed gevroren heeft kun je er ook schaatsen op een plas. Er lopen ook konikpaarden en runderen; de galloways.

In Eijsden komt de Maas vanuit België ons land binnen.

Kasteel

In Eijsden staat ook een oud kasteel. Hier kun je ook wandelen in de kasteeltuinen. Het kasteel is gebouwd in 1636. Het kasteel is gelegen aan de rivier de Maas en achter het kasteel liggen ook geheime vissers hutten. In het kasteel wonen nog steeds een graaf en een gravin. Je kunt er ook picknicken.

Sport

Eijsden heeft ook twee voetbalclubs: SVME en VV Eijsden. Ook is er een tennisvereniging die TVE Eijsden heet. Je kunt boogschieten bij HBS Eijsden. Daarnaast is er nog een zwembad, waar Zwemclub Eijsden gebruik van maakt.

Winkelen

In Eijsden zijn twee supermarkten, de Plus en de Lidl. Ook is er de ijssalon, die Angelati heet.

Keizer Wilhelm II

In Eijsden is ook het grensstation genaamd station Eijsden. Het is gebouwd in 1861 en is vooral bekend geworden door de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Wilhelm II was ook koning van Pruisen. Hij vroeg aan het einde van de Eerste Wereldoorlog asiel aan in Nederland, omdat na het verlies van Duitsland hij bang was in Duitsland vermoord te zullen worden. Hij kwam toen vroeg in de ochtend van 10 november 1918 vanuit België bij Eijsden aan op het station. Uiteindelijk besloot het Nederlandse kabinet om de keizer in afwachting van een definitief besluit toestemming te verlenen zich op Kasteel Amerongen bij Amerongen te vestigen. In de ochtend van 11 november vertrok de hoftrein uit Eijsden. Pas veel later keerde de rust terug. Op 10 mei 1919 verleende de Nederlandse regering asiel.

Vroenhof

De kern van Eijsden is onderdeel van het rijksbeschermd gezicht Eijsden. De Vroenhof hoort ook bij dit beschermd dorpsgezicht. De Vroenhof heeft 7 rijksmonumenten, dit zijn bijna allemaal woningen. In de kern van Eijsden liggen verschillende kerken. Een daarvan is de Sint-Christina kerk, deze ligt aan de Vroenhof. De kerk is een rijksmonument. Aan de Vroenhof lag al in de 12de eeuw een gebouwencomplex met daarin een rechtbank.

Op de Vroenhof staat een standbeeld met 6 mensen.

Op de Vroenhof kunnen auto's parkeren, behalve op donderdag want dan is er in de middag markt.

Poelveld

Poelveld is een wijk van de Nederlandse gemeente Eijsden en Margraten. De bouw van Poelveld begon in 2009. De eerste woningen waren klaar in 2010, net als de Tangram (school). Het originele plan was om 650 woningen te bouwen. Veel straten in Poelveld zijn vernoemd naar een bloem of een vogel, zoals Koekoeksbloem en Groene Specht.

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eijsden&oldid=745983"