Finding Nemo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Finding Nemo is een film gemaakt voor alle leeftijden. Nemo is in de film een hele goede vriend van Dory. Ook bestaat er een film over Dory genaamd Finding Dory.

Samenvatting

Marlin en zijn vrouw zijn twee clownsvissen. Aan het begin van de film zijn ze net verhuisd naar een nieuwe anemoon (een onderwaterplant). Maar al snel gebeurd er iets heel ergs. Een gemene roofvis eet het vrouwtje en alle eitjes die ze heeft gelegd op. Één vissen eitje overleeft. Marlin noemde het visje dat uit dat eitje kwam Nemo.

Nemo heeft één vinnetje dat kleiner is dan normaal. Zijn vader en hij noemen het Nemo's geluksvin. Het kleinere vinnetje is eigenlijk een soort litteken van de gemene roofvis. Marlin beschermt Nemo extra goed zodat Nemo niet opgegeten kan worden.

Als Nemo ouder is, is het tijd voor hem om naar school te gaan. Marlin volgt Nemo, om zeker te weten dat Nemo veilig is. Nemo vindt het heel stom dat zijn vader hem zo goed beschermt. Om te laten zien dat hij geen bescherming nodig heeft, gaat hij weg bij het koraalrif. Maar dan wordt hij gezien door twee duikers. Een van de duikers vangt Nemo in een netje en neemt hem mee.

Zijn vader is bang, maar probeert Nemo toch terug te vinden. Hij ontmoet de blauwe vis Dory. Dory is soms een beetje vergeetachtig. Een van de duikers die Nemo had gevangen is zijn duikbril verloren, Marlin vindt deze duikbril. Op de bril staat de plek waar de duiker woont. Dory kan lezen. Zij leest waar Nemo is. Namelijk in de stad Sydney.

Dory en Marlin gaan naar Sydney om Nemo te vinden.

Marlin en Dory komen drie haaien die geen vlees eten tegen, een groep kwallen en een groep zeeschildpadden tegen. Met de zeeschildpadden mogen ze een eind meeliften. Uiteindelijk worden Marlin en Dory ingeslikt door een bultrug die ze via het spuitgat weer naar buiten blaast, wat hen het laatste stuk naar Sydney vervoert.

Ondertussen wordt Nemo in Sydney door de duiker die hem meenam in een aquarium gedaan. De duiker is een tandarts. Het aquarium staat in de wachtkamer van de tandarts. In het aquarium ontmoet Nemo een aantal andere vissen. Als ze horen dat de tandarts Nemo als cadeautje wil geven aan zijn nichtje Darla, maken ze plannen om Nemo te helpen met ontsnappen. Dat doen ze omdat Darla heel ruw met vissen omgaat.

Nemo maakt samen met de andere vissen expres de filter in het aquarium kapot, zodat de tandarts het aquarium moet verschonen. De vissen worden tijdens het verschonen altijd even uit het aquarium gehaald, en ze hopen dat ze dan kunnen ontsnappen. Helaas lukt het ontsnappen niet en zet de tandarts een nieuw filter in het aquarium.

In de haven van Sydney worden Marlin en Dory door een pelikaan gered van een groep meeuwen, en naar de werkruimte van de tandarts gebracht. Daar is Darla ook net aangekomen om Nemo op te halen. Nemo besluit te doen alsof hij dood is, zodat de tandarts hem niet met Darla mee zal geven. Maar Nemo’s vader Marlin ziet dit ook, en denkt dat Nemo echt dood is. Daarom keren Marlin en Dory verdrietig terug naar de zee.

Kort daarna lukt het Nemo toch om te ontsnappen door het putje van een wasbak, en hij komt via het riool in zee terecht.

Nemo vindt in de zee Marlin en Dory terug.

Even lijkt het nog mis te gaan omdat Dory in het net van een vissersboot wordt gevangen, maar Nemo helpt haar en de andere vissen in het net om te ontsnappen. Zijn vader Marlin ziet nu hoe goed zijn zoon Nemo voor zichzelf kan zorgen. Marlin, Dory en Nemo kunnen nu eindelijk terug naar huis.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Finding_Nemo&oldid=718045"