Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Fly-by-wire

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Fly-by-Wire systeem is een systeem dat wordt gestuurd door computers. Bedoelt voor een vliegtuig. Dit systeem vervangt de oude vliegbesturing die erg zwaar is. De Airbus A320 was het eerste vliegtuig dat Fly-By-Wire gebruikte.

Functies

Het grote voordeel van Fly-By-Wire is niet alleen dat het zware pilotenwerk vervangt, maar ook dat de fabrikant grenzen kan stellen. De grenzen zijn altijd hetzelfde, maar de gevolgen zijn echter anders qua bedrijf: Airbus laat zijn stuurkolom (of eigenlijk een joystick) blokkeren en negeert alle bewegingen die de piloot maakt en zet het vliegtuig weer recht (Demonstratie (Engels)). Boeing doet het echter anders: Die zet de piloot onder druk door het stuurkolom weer recht te zetten. Ook zal de F-16 zonder Fly-By-Wire onbestuurbaar zijn om teveel G-Krachten voorkomen.

Nadelen

Het bekendste nadeel is, ondanks alle reserve-systemen, stroomuitval. Omdat Fly-By-Wire gestuurd wordt met computers, die elektriciteit nodig hebben, is een complete stroomuitval een grote bedreiging. Het vliegtuig zal volledig onbestuurbaar worden. Ook een onbekend nadeel: Hackers, alleen voor vliegtuigen met Wi-Fi aan boord is dit een gevaar voor Fly-By-Wire vliegtuigen. Hackers kunnen het systeem hacken en het vliegtuig overnemen. Toch is hier nooit onderzoek naar geweest.

Toegepast bij…

Deze vliegtuigen hebben Fly-by-Wire bij zich:

Airbus: A320, A330, A340, A350, A380

Boeing: 777, 787

Militair (NL.): F-16, F-35, F-22

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fly-by-wire&oldid=614363"