Gemeentebestuur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het gemeentebestuur lijkt wel een beetje op de regering van een land. Het is als het ware de regering van een gemeente. Het wordt gevormd door het zogenaamde college van burgemeester en wethouders, B & W, zoals men meestal zegt. Je zou een burgemeester kunnen vergelijken met de minister-president en de wethouders met de ministers. Wat landelijk het parlement (de Eerste en Tweede Kamer) is, heet bij de gemeente de gemeenteraad.

Evenals een landsregering wordt een gemeentebestuur niet gekozen; dat wordt gevormd uit de politieke partijen die na de verkiezingen een samenwerking ("coalitie") aangaan. Op de aanstelling van een burgemeester hebben de kiezers nog minder invloed dan op die van een minister-president. De burgemeester wordt benoemd door de Kroon (de koning dus), nadat hij/zij is voorgedragen door de gemeenteraad op advies van een vertrouwenscommissie. Want je kunt wel laten weten dat je in een bepaalde gemeente graag burgemeester wilt worden. Solliciteren heet dat met een vreemd woord.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gemeentebestuur&oldid=811271"