Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Japan

Willem van Luxemburg (1981)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Guillaume van Luxemburg (1981))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guillaume Jean Joseph Maria van Luxemburg.
Wapen luxemburg.jpg

Erfgroothertog Guillaume Jean Joseph Marie van Luxemburg (Luxemburg, 11 november 1981), is sinds 2000 de erfgroothertog (een soort kroonprins) van Luxemburg. Hij is de zoon van Hendrik van Luxemburg en Maria Teresia van Luxemburg.

Titels

Zijn titels luiden voluit: Zijne Koninklijke Hoogheid de Erfgroothertog van Luxemburg, Prins van Nassau en Prins van Bourbon-Parma. Koninklijke familie van hem is onder andere prinses Beatrix der Nederlanden, oud-koning Albert II van België en de laatste kroonprins van Oostenrijk-Hongarije, Otto van Habsburg.

Leven

Willem zat eerst op het Lycée Robert-Schumann in Luxemburg. Daarna ging hij een tijdje naar een kostschool in Zwitserland en de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst. Hij studeerde politicologie aan de Brunel-universiteit en in Freiburg. Willem speelt piano en houdt van muziek. Hij houdt van voetbal en is ook geïnteresseerd in sport. Hij spreekt Luxemburgs, Duits, Frans en Engels. Ook spreekt hij best goed Spaans.

In 2002 had Willem een relatie met Pia Haraldsen, de geadopteerde dochter van de nicht van Sonja van Noorwegen. Hun relatie eindigde een jaar later al, in 2003. Sinds 2010 had Willem een relatie met de Belgische Stéphanie de Lannoy. Op 26 april 2012 verloofde hij zich met haar en op 19 oktober dat jaar trouwden ze.

Familie

Guillaume heeft 3 broertjes en 1 zusje:

Zie ook


 
De toekomstige Koningen en Koninginnen in Europa

De kroonprinsen en kroonprinsessen:
Elisabeth (België) | Frederik en Mary (Denemarken) | Alois en Sophie (Liechtenstein) | Willem en Stéphanie (Luxemburg) | Catharina-Amalia (Nederland)
Haakon en Mette-Marit (Noorwegen) | Leonor (Spanje) | Charles en Camilla (Verenigd Koninkrijk) | Victoria en Daniel (Zweden)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Willem_van_Luxemburg_(1981)&oldid=652719"