Haar (lichaam)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een roodharig jongetje

Haar groeit bij mensen op hun lichaam, vooral op hun hoofd. Mannen hebben gemiddeld meer haar dan vrouwen, maar het groeit vooral op hun armen en benen. Mannen zijn vaak juist op hun hoofd wat kaler dan vrouwen.

Sommige dieren (vooral zoogdieren) hebben ook haar, dat meestal vacht wordt genoemd.

Soorten

Er zijn bij mensen verschillende kleuren, namelijk rood/ros, geel/blond, zwart en bruin. Hierin heb je ook verschillende soorten in, en de meest voorkomende kleur is bruin. Blonde mensen krijgen later vaak bruin haar, en daarna wordt het grijs of wit. Soms valt het haar van mannen op hun hoofd uit. Dit gebeurt wel bij iedereen, maar bij mannen soms helemaal of heel veel. Meisjes laten vaak hun haar groeien, maar soms doen ze het heel kort, soms gewoon,... Ook verschilt dit bij jongens. Sommige mensen hebben krullen of golvend haar, sommige laten dit in hun haar leggen, maar veel mensen hebben steil haar. Soms doen mensen er een staart, dot of een vlecht in.

Krullen

Of je krullen hebt of krijgt is genetisch bepaald. Elke hoofdhuid heeft haarzakjes met follikels. Follikels is een gangetje waar het haar doorheen groeit. Een follikel heeft een bepaalde vorm die je genetisch meekrijgt. De genetische bepaling zorgt er dus voor hoe jouw haar uiteindelijk uit het haarzakje groeit en of je wel of niet krullen hebt.

Dit zijn soorten follikels die bestaan: Platte follikel: krullend haar. Ronde follikel: steil haar. Rechthoekig follikel: kroes haar.

De gangetjes van haarzakjes bepalen of je krullen of steil haar krijgt. Heb je een plat haarzakje, dan wordt het een krul. Is het een bol haarzakje, dan heb je steil haar.

Blond

Blond haar is de benaming voor haar met een geelachtige kleur. Het komt vooral voor in het noordelijk deel van Europa en in andere landen waar vooral blanke mensen wonen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Wereldwijd heeft maar vijf procent van de mensen blond haar, want er zijn bijvoorbeeld helemaal geen blonde Aziaten of Afrikanen. Blond haar komt soms wel voor in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Haargroei

Onder elk haartje zit een haarzakje. Die worden gemaakt als je een baby bent. Nadat je geen baby meer bent groeien er geen nieuwe haarzakjes meer bij. Onder dat haarzakje zit de wortel door de wortel worden er cellen naar het haarzakje gevoerd. In het haarzakje maken de cellen de haren. Die cellen maken het haar. Eigenlijk zijn de haren dood. Het enige wat leeft is bij de wortel en het haarzakje daarom kun je zonder pijn je haar gewoon afknippen. Het haarzakje zorgt er voor dat je haar 2,5 mm per week groeit. Dat is voor de gemiddelde mens

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Haar_(lichaam)&oldid=786638"