Igor Dodon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Igor Dodon

Igor Dodon (geboren op 18 februari 1975 in Sadova) is de huidige president van Moldavië. Sinds 23 december 2016 is hij president van Moldavië als opvolger van Nicolae Timofti. Daarvoor was hij minister van Handel en Economie en lid van het Moldavische parlement. Hij was voordat hij president werd lid van de Partij van Socialisten van de Republiek Moldavië. Hij wordt gezien als een pro-Russisch politicus. Zo stond hij aan de kant van Rusland na de Krimcrisis en hij is tegenstander van toenadering tot de Europese Unie. Ook vindt hij dat Moldavië een federatie moet worden, waarin Gagaoezië en Transnistrië veel zelfbestuur hebben. Ook wilde hij de vlag van Moldavië veranderen.

Dodon studeerde economie in Chisinau. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij spreekt Roemeens (of Moldavisch, hoe je het wilt noemen), Russisch, Engels en Frans.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Igor_Dodon&oldid=516030"