Infuus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een zak infuusvloeistof

Een infuus is een plastic buisje in een ader waardoor infuusvloeistof of medicijnen kunnen worden gegeven. Infuusvloeistoffen zijn meestal een zoutoplossing en bedoeld om mensen extra vocht te geven. Deze oplossing stroomt via een een slangetje zo naar het buisje in je ader. Op deze manier komt het vocht direct in je bloedbaan terecht. Medicijnen die direct in de bloedbaan terecht komen werken sneller dan wanneer je een pil inneemt.

Hoe het werkt

Het plastic buisje wat met behulp van een prikje in je ader wordt ingebracht

Eerst krijg je een injectie waarbij het buisje in je ader wordt ingebracht. Op dat buisje wordt een slangetje aangesloten dat met een infuuszak verbonden is. Daartussen zit een regelmechanisme dat het infuus druppel voor druppel in je bloed kan laten lopen.

Waarom

Er zijn verschillende redenen om iemand een infuus te geven:

  • Voor het geven van medicijnen die snel moeten werken: bijvoorbeeld om de bloeddruk te verhogen, of hele sterke pijnstillers voor tijdens een operatie.
  • Voor het geven van vocht: bijvoorbeeld bij mensen die uitgedroogd zijn.
  • Voor het geven van bloed: bij operaties waar mensen veel bloed verloren zijn.

Meestal krijg je in het ziekenhuis een infuus, zodat de dokter of verpleegkundige snel medicijnen kan toedienen als iemand zieker wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Infuus&oldid=688624"