Jaap en de bonenstaak

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jaap klimt aan de bonenstaak omhoog

Jaap en de bonenstaak is een sprookje. Het sprookje is vooral bekend in veel Engelstalige landen, zoals de Verenigde Staten. In Nederland wordt Jaap ook wel Jacob, Sjaak of Sjakie genoemd. In Vlaanderen spreekt men vaak van Jaak. Het is onbekend waar het verhaal vandaan komt. Vermoedelijk is het in Engeland ontstaan.

Het sprookje gaat over een arme boerenzoon genaamd Jaap. Hij koopt van zijn koe enkele magische bonen. Uit deze bonen groeit een enorm hoge bonenstaak die tot in de hemel rijkt. Jaap klimt vervolgens naar boven en vindt hier allerlei dingen.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Er was eens een arme boerenzoon genaamd Jaap. Jaap leeft met zijn moeder op een boerderij, waar ze slechts één koe hebben. Jaap verkoopt deze koe op een dag aan een vreemde man. Deze man geeft Jaap een paar magische bonen in ruil daarvoor. Zijn moeder gelooft dat Jaap is opgelicht. Volgens haar zijn het normale bonen en zullen ze van de honger vergaan. Jaap plant de bonen in de tuin. De volgende dag is er een gigantische bonenstaak gegroeid op de plaats waar de bonen geplant. Hierdoor blijken de bonen toch magisch te zijn.

De bonenstaak wordt omgehakt

Jaap besluit de bonenstaak omhoog te klimmen. De bonenstaak is namelijk hoger dan de wolken. Eenmaal boven komt Jaap in de wereld van de reuzen terecht. Hij komt in een groot kasteel terecht. In dit kasteel woont een reus en zijn vrouw. De vrouw van de reus waarschuwt Jaap dat haar man kinderen eet. Jaap moet dus oppassen, maar gaat ondertussen het kasteel verkennen. In het kasteel ontdekt Jaap veel gouden muntstukken. Hij steelt er een paar en klimt weer naar beneden. Met de gouden muntstukken houdt hij zichzelf en zijn moeder in leven.

Even later klimt Jaap opnieuw omhoog en steelt ditmaal een kip die gouden eieren legt. Hierdoor zullen ze altijd genoeg geld hebben. Toch is zijn moeder nog erg ongelukkig. Jaap gaat weer omhoog en vindt een magische harp die uit zichzelf muziek kan spelen. Jaap steelt de harp, maar de harp slaat alarm. Dit wordt door de reus gehoord en deze zingt:

Aanhalingsteken openen

Ting-tang-tongetje.
Ik ruik een sappig jongetje!.
Is hij levend, is hij dood,
ik smeer hem vrolijk op mijn brood!"

Aanhalingsteken sluiten

Jaap daalt snel af met de harp, terwijl de reus hem achtervolgt. Jaap is echter sneller beneden en pakt een bijl. Met deze bijl hakt hij de bonenstaak om. Hierdoor valt de reus naar beneden en sterft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jaap_en_de_bonenstaak&oldid=747908"