Johann Sebastian Bach

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach.jpg
Persoonlijke informatie
Volledige naam
Bijnaam
Land Banner of the Holy Roman Emperor with haloes (1430-1806).svg Heilige Roomse Rijk
Geboortedatum 21 maart 1685
Geboorteplaats Eisenach
Overleden 28 juli 1750
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep
Bekend van
Actief
Genre(s) Barokmuziek
Label
Website
http://www.jsbach.org/
Portaal Portaalicoon Muziek

Johann Sebastian Bach (Eisenach, 21 maart 1685 - Leipzig, 28 juli 1750) was een Duits organist, componist, violist en dirigent van barokmuziek. Hij wordt gezien als een van de meest belangrijke componisten uit de gehele geschiedenis van de klassieke muziek. Hij combineerde veel verschillende soorten muziek waarmee hij veel componisten na hem inspireerde. Bach heeft ongelofelijk veel gecomponeerd. Dat kwam onder andere doordat hij veel muziek schreef voor de Kerk. Als hij in de kerk begon te spelen, dan improviseerde hij vaak maar wat. Dat klonk goed, maar veel van die spontane orgelstukken zijn niet opgeschreven. Hij schreef eigenlijk alle soort muziekstukken die in zijn tijd bestonden, behalve opera's. Bachs passie lag vooral bij de klassiek muziek; verder had hij maar een paar muziekstukken die niet klassiek waren. Slechts enkelen daarvan zijn niet uitgegeven.

Bach kreeg in 1747 een oogziekte, dat was het gevolg van zijn ouderdomsdiabetes. Hij stierf in Leipzig in 1750 aan een beroerte.

Bach trouwde in zijn leven twee keer en kreeg twintig kinderen. Enkele kinderen waren ook zeer muzikaal en hebben ook gecomponeerd. Geen van de kinderen kon echter het niveau van Bach senior halen.

Matteüspassie

Ieder jaar wordt met Goede Vrijdag de Matteüspassie (Engels: Matthäus-Passion) gespeeld. Dit is een muziekstuk van ongeveer 2 3/4 uur. Er wordt dan letterlijk hoofdstuk 26 en 27 uit het evangelie van Mattheüs uit de Bijbel gezongen. Dat is het lijdensverhaal van Jezus Christus. Bach heeft er een aantal koorwerken aan toegevoegd, waaronder het "Erbarme dich'. Veel mensen halen troost uit het werk. Naast de Matteüspassie heeft Bach ook een muziekstuk over het lijdensverhaal uit de andere evangeliën geschreven. Zo zijn er ook de Johannespassie, de Marcuspassie en de Lucaspassie.

Link

Het leven van Bach

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Johann_Sebastian_Bach&oldid=821449"