Verbeter WikiKids vandaag nog!

Kamp Westerbork

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Westerbork was in de Tweede Wereldoorlog een doorvoerkamp. Het ligt in de provincie Drenthe.

Tussen 1942 en 1945 zijn er door de Duitse bezetter van hieruit mensen weggevoerd. Bijna iedere dinsdag vertrok er een goederentrein, vol met mensen, naar andere werkkampen. Van al deze meer dan 100.000 (honderdduizend) mensen zijn er maar 5.000 die dit overleefd hebben.

Monument

Kamp Westerbork is nu een plaats waar de levens van al deze omgekomen mensen in herinnering worden gehouden. Als herinnering aan al die mensen die hier hebben vastgezeten is er een monument gemaakt door een Nederlandse kunstenaar. Het monument bestaat uit 102.000 stenen. Elke steen staat voor één mens die ervandaan op transport is gezet en nooit meer teruggekomen is. Deze personen zijn dus overleden, soms door uitputting, honger, ziekte, maar vooral door mishandeling en moord. Elk sterretje staat voor een jood die is omgekomen in de vernietigingskampen, en elk vlammetje staat voor een zigeuner die er is omgekomen. Het monument wordt vaak bezocht, door nabestaanden, toeristen en schoolklassen.

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kamp_Westerbork&oldid=595388"