Adolf Eichmann

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Karl Adolf Eichmann)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adolf Eichmann in de gevangenis van Ramla, 1961.

Adolf Eichmann (Duitsland, 19 maart 1906 - Israël, 31 mei 1962) was een Duits oorlogsmisdadiger. Hij was een SS-ambtenaar en één van de hoofdverantwoordelijken voor de Holocaust.

Jeugdjaren en persoonlijke leven

Adolf Eichmann werd op 19 maart 1906 geboren in de Duitse stad Solingen. In zijn jonge jaren werd hij vaak uitgescholden voor jood, vanwege zijn donkere huidskleur. Hij had ook een joodse vriend. Zijn familie was protestants. In 1914 verhuisde de familie naar Linz in Oostenrijk. De moeder van Adolf stierf toen hij 10 jaar was.

In 1935 trouwde Adolf met Veronika Liebl en ze kregen 4 kinderen.

Nazi-carrière

Toen hij ouder werd studeerde hij, ook in Linz, werktuigbouwkunde, maar hij heeft zijn opleiding nooit afgemaakt. Hierna werkte hij nog een tijdje als mijnwerker en als verkoper voor een elektrotechnisch bedrijf. Van 1927 tot 1933 werkte hij als vertegenwoordiger voor een Amerikaanse oliemaatschappij. Adolf en zijn vader werden door Ernst Kaltenbrunner, een familievriend, uitgenodigd bij een Oostenrijkse nazi-bijeenkomst. Eichmann werd op 1 april 1932 lid van de Oostenrijkse afdeling van de NSDAP en de SS en later ook de SD.

In 1933 verloor Adolf Eichmann zijn baan bij de oliemaatschappij. Met hulp van Kaltenbrunner kreeg hij een plekje bij een Oostenrijkse SS-brigade en hij volgde een militaire opleiding van 14 maanden. In 1934 werkte hij ook nog een tijdje in het concentratiekamp Dachau. In 1934 ging Eichmann werken in het hoofdkantoor van de SD en hij werd datzelfde jaar nog, op 1 oktober 1934, hoofd van de Joodse afdeling van de SD. Hij begon met het bestuderen van het Jodendom en zijn kennis werd alsmaar groter. Eichmann wilde ook dat de druk op de Joden groter moest worden en dat zij hierdoor zouden vertrekken uit nazi-Duitsland. Joden werden ook gedwongen om het land te verlaten, zelfs door vernedering en geweld. Ook andere Duitse leiders waren het eens met Eichmann. Eind 1939 werd Adolf chef van een afdeling van de Reichssicherheitshauptamt. Deze afdeling was verantwoordelijk voor de Jodendeportaties en joodse emigraties. In 1941 werd een brief naar Eichmann gestuurd, waarin werd gevraagd hoe de joden zo snel mogelijk konden worden vernietigd. Steeds meer nazi's wilden de Joden vermoorden in concentratiekampen. Adolf Hitler gaf hier ook de opdracht voor. Miljoenen Joden werden vermoord.

Hongarije had zich in 1940 aangesloten bij de asmogendheden, maar in 1944 probeerde zij zich los te maken van nazi-Duitsland. Daardoor werd Hongarije in maart 1944 aangevallen door Duitsland. Er woonden in dat land heel veel Joden. Adolf Eichmann leidde de uitroeiing van de Hongaarse Joden en in een paar maanden tijd werden 440.000 Joden opgepakt en weggevoerd naar concentratiekampen. Toen het duidelijk werd dat Duitsland de oorlog ging verliezen, probeerden de nazi's de sporen van de Holocaust uit te wissen, maar dit lukte niet goed. Eichmann moest zorgen dat hij zelf uit handen van de geallieerden bleef.

Ontsnapping en berechting

Het lukte Eichmann niet uit handen te blijven van de bevrijders en hij werd gevangen genomen door Amerikanen, maar hij wist te ontsnappen. Van 1946 tot 1950 verbleef hij in een klein dorpje in Noord-Duitsland, hij werkte als bosarbeider onder een valse naam. Het lukte Adolf om in 1950 aan een paspoort te komen en reisde, weer onder een valse naam, naar Argentinië. Tot 1960 woonde hij daar veilig met zijn gezin. Maar in een café liep hij een oud-gevangene van een concentratiekamp tegen het lijf. Op 11 mei 1960 zou dat tot zijn arrestatie leiden door Israëlische geheime agenten. Hij bood nauwelijks tegenstand en hij werd afgevoerd naar Israël, zonder enige toestemming van de Argentijnse overheid. Het proces tegen Eichmann begon op 10 april 1961 in Jeruzalem. Hij werd beschuldigd voor oorlogsmisdaden. Het proces duurde vier maanden. De man werd bij heel veel mensen gehaat, daarom zat hij in een kogelvrije glazen cel. Eichmann ontkwam niet aan de doodstraf. Adolf Eichmann werd in de nacht van 31 mei op 1 juni 1962 opgehangen in de Ramleh-gevangenis in Ramla, Israël. Zijn lijk werd verbrand en de as werd uitgestrooid in zee.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Adolf_Eichmann&oldid=828459"