Kasteel Het Oude Loo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Het Oude Loo
Kasteel Oude Loo 1.JPG
Kasteel Het Oude Loo, anno 2010
Algemeen
Locatie Kroondomein Het Loo, te Apeldoorn
Land
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 8175
Coördinaten
Kasteeltype Jachtslot
Bouwstijl
Bouwmateriaal
Eigenaar Staat der Nederlanden
Huidige functie Buitenverblijf Koninklijke Familie
Bouwjaar 15e eeuw
Gebouwd in opdracht van
Architect
Koper
Gesloopt in
Herbouwd in
Evenementen
Bijzonderheden
Website
Lijst
Portaal Portal.svgArchitectuur

Kasteel Het Oude Loo of Het Oude Loo is een jachtslot op Kroondomein Het Loo. Het kasteel ligt bij Paleis Het Loo. Tegenwoordig is het kasteel ontmoetingsplaats van de Nederlandse koninklijke familie.

Geschiedenis

Voor eerst wordt kasteel Het Oude Loo genoemd in 1439. Udo Talhort bezat het kasteel. Hij zat in de raad van hertog van Hertogdom Gelre. Hij was rijk, maar om het kasteel te kunnen bouwen leende hij veel geld van de hertog. Mogelijk heeft Udo het kasteel zelf gebouwd. In de 16de eeuw woonde de familie Bentinck in het kasteel. In 1540 hebben ze het kasteel ook uitgebreid. daarna is het verkocht aan de familie Isendoorn à Blois. Zij hadden al een ander kasteel, Kasteel De Cannenburgh. Zij maakte het kasteel stukken groter. In 18de eeuw werd er gediscussieerd over wie de nieuwe eigenaar zal worden van het kasteel. Veel oranjes (Aanhangers van de stadhouders) vonden dat de stadhouder Willem V het kasteel moest krijgen, maar de patriotten vonden dit geen goed plan. Toen Nederland bezet werd door de Fransen, werd het kasteel een huis voor een aantal Franse militairen. Tijdens de Koninkrijk Holland werd het kasteel van Lodewijk Napoleon Bonaparte. Het enige wat hij aan het kasteel deed is de gracht eromheen dempen (droogleggen). Koningin Wilhelmina gaf Pierre Cuypers de opdracht om het kasteel te laten restaureren. Het belangrijkste was dat de oude gracht werd gerestaureerd en dat de scheuren in de muren werden hersteld. Maar Pierre ging veel verder en liet het hele kasteel grondig Restaureren. In 1921 ging zijn zoon Jos verder, omdat zijn Pierre was overleden. Toen het kasteel klaar was een aantal maanden later, werd het nauwelijks meer gebruikt. In 194 vertrouwende men het dak niet meer en nam maatregelen. In 1968 werd begonnen met een renovatie en werd in 1970 voltooid. In 1976 was er een verbouwing.

Heden

Tegenwoordig is het kasteel een rijksmonument en wordt goed onderhouden. Ook is het eigendom geworden van de Rijksgebouwendienst. De Nederlandse koninklijke familie maakt veel gebruik van het kasteel, nadat ze in 1975 afzagen van Paleis Het Loo. In het kasteel komt de familie vaak samen en zien elkaar daar ook het meest. Het kasteel is niet toegankelijk voor publiek, maar de tuin om het kasteel heen wel. In de maanden april en mei.

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kasteel_Het_Oude_Loo&oldid=559774"