Drakensteyn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drakensteyn
Huis Drakensteijn (Lage Vuursche) exterieur naar het zuidoosten - 20128573 - RCE.jpg
Algemeen
Locatie Lage Vuursche
Land
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 8563
Coördinaten
Kasteeltype Waterkasteel
Bouwstijl Hollands classicisme
Bouwmateriaal Baksteen
Eigenaar Beatrix der Nederlanden
Huidige functie Woonruimte van Beatrix der Nederlanden
Bouwjaar vanaf 14e eeuw
Gebouwd in opdracht van
Architect
Koper
Gesloopt in
Herbouwd in 1634
Evenementen
Bijzonderheden Ridderhofstad, koninklijk paleis
Website
www.koninklijkhuis.nl
Lijst
Portaal Portal.svgArchitectuur

Kasteel Drakensteyn is een kasteel, een koninklijke woning en een landgoed in het dorp Lage Vuursche, in de Utrechtse gemeente Baarn. Het kasteel is een privébezit van de Nederlandse koninklijke familie en wordt daarom niet onderhouden door de Rijksgebouwendienst. Het kasteel en het landgoed zijn niet toegankelijk voor publiek.

In 1360 is er voor het eerst over Kasteel Drakensteyn geschreven. Het kasteel zo dicht bij de ridderhofstad Drakenburg, wat in de 19de eeuw is afgebroken. In 1385 woonde Frederik van Drakenburg in het kasteel. In 1634 werd Ernst van Reede de eigenaar. Zijn zoon Gerard liet een achthoekig huis bouwen, wat symmetrisch is. Jacob van Campen zou het kasteel hebben ontworpen, maar dat is nog steeds niet duidelijk. Het huis werd herkend als kasteel en Gerard werd de ridder van het kasteel. In de dagen die volgenden werd het dorp Lage Vuursche gebouwd. Gerard liet in het dorp een school, een molen, een kerk en een herberg bouwen. In de Gouden Eeuw werden ook andere kastelen gebouwd in de Laagte van Pijnenburg. Zoals Paleis Soestdijk, Kasteel de Hooge Vuursche, Kasteel Pijnenburg en Ewijckshoeve.

In de zeventiende en in de achttiende eeuw had het kasteel verschillende eigenaren. Tot aan 1799 was het kasteel in bezit van de familie Godin. In 1780 werd het kasteel ook verbouwd. In 1807 werd het kasteel bezit van de Paulus Wilhelmus Bosch. Hij was de burgemeester van de stad Utrecht. In 1959 werd het kasteel verkocht aan prinses Beatrix. Het kasteel werd grondig verbouwd en ze ging er wonen in 1963 samen met haar gezin. Nadat Beatrix in 1981 Koningin werd ging ze wonen op Paleis Huis ten Bosch.

In 2006 werd het kasteel gerestaureerd om het weer bewoonbaar te maken. Veel mensen in Nederland dachten toen dat Koningin Beatrix ging aftreden. Pas 7 jaar later op 30 april 2013 trad koningin Beatrix af. Een paar maanden na het aftreden woont ze op het kasteel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Drakensteyn&oldid=559738"