Leerproces volgens Noel Tichy

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De mentale leercirkel

Het leerproces volgens Noel Tichy bestaat uit drie zones die de psychologische toestand aangeven waarin je bent. De zones worden weergegeven in een cirkel. De cirkel bestaat uit de comfortzone, de leerzone en de paniekzone.

De drie zones uitgelegd

  • Comfortzone: dit is de zone waarin iemand zeker is van zichzelf en zich op zijn of haar gemak voelt. De dingen zijn bekend en je weet in deze zone wat je al kan en wat je nog niet kan. Zo weet je bijvoorbeeld dat je kan presenteren als de omgeving rustig en vertrouwd is. Dus zou je het liefste altijd in deze toestand en vertrouwde omgeving willen zijn. Maar het leven vraagt (telkens) meer van je. Onderneem je niks, dan kom je niet verder.
  • Leerzone: dit is zone waar je niet altijd graag in staat maar waar je wel het meeste leert. De bedoeling is dat je je eigen grenzen gaat verleggen. Je moet jezelf (min of meer) dwingen om dingen die je eng of spannend vindt toch te gaan uitvoeren. Lukt je dat (je overwint jezelf) dan vergroot je je comfortzone daarmee. Je hebt erbij geleerd en jezelf iets eigen gemaakt waarmee je een stukje meer op je gemak bent.
  • Paniekzone: dit is de zone waar je eigenlijk niet in moet willen komen. Dit gebeurt vaak bij zelfoverschatting, zo van: "Dat doe ik wel even ...". Maar als dan blijkt dat het tegenzit, dan kun je in paniek raken en haak je af en heb je een teleurstelling te verwerken.

Uit je comfortzone stappen

Om je comfortzone te vergroten en waardoor je de wereld beter aankunt, moet je de grens oversteken naar de leerzone. Om dat te bereiken moet je het volgende doen:

  • Begin met kleine stapjes. Maak een nieuwe uitdaging niet meteen te groot voor jezelf. Stapje voor stapje werk je aan je zelfmotivatie en zelfvertrouwen. Zo van: "Kalm aan, dan breekt het lijntje niet!"
  • Ga in gedachten na of je een volgende stap aan kunt. Bedenk waarom je dat denkt en of dat wel klopt. Bedenk waarom je het wel of niet moet doen en of het gevaarlijk is of niet. Kijk naar wat je er mee wint als je het wel doet. Je overweegt zo of de te maken stap verantwoord is.
  • Vertel anderen van je plannen en eventuele twijfels. Je bent niet alleen op de wereld en anderen herkennen ongetwijfeld een dergelijke situatie. Je omgeving kan je stimuleren om uit je comfortzone te stappen. Een positieve aanmoediging. Let wel, dit mag geen ophitsen zijn, want grote kans dat je dan over je eigen grens gaat en in de paniekzone terecht komt!
  • Haak niet af bij de eerste de beste tegenslag. Praat er over met anderen en kijk hoe je het volgende keer (beter) kan aanpakken.
  • Vertrouw op je eigen kracht: Je wilt iets bereiken en je dromen waarmaken. Dus laat je niet door tegenslagen tegenhouden. Maar bedenk ook wat je al hebt bereikt, want dat is ook niet voor niks gebeurt. Gebruik je eigen kracht in je volgende stap, dan kom je er wel. Immers: "De aanhouder wint".

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leerproces_volgens_Noel_Tichy&oldid=781901"