Mensapen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mensapen
Hominidae
Hominidae (extant species).jpg
Leefgebied divers
Leefomgeving Afrika bezuiden de Sahara en Zuidoost-Azië
Behoort tot de Primaten

Distribution of the Great Apes.png

Portaal Portal.svg Biologie

Mensapen of mensachtigen zijn een groep van apen uit de Oude Wereld afkomstig uit Afrika bezuiden de Sahara en Zuidoost-Azië. Hominidae is de wetenschappelijke naam voor de familie. Binnen deze familie behoren de moderne mensen, de Homo sapiens, tot dezelfde groep. Andere bekende leden van de familie Hominidae zijn onder meer chimpansees, bonobo's, gorilla's en orang-oetans. Mensachtigen onderscheiden zich door kenmerken zoals het vermogen om rechtop te lopen, een grote hersengrootte en complex denken.

Feitjes

  • Een mensaap is gewoon een normale aap, maar sommige mensen zeggen wel eens mensaap en dat komt omdat ze heel erg op mensen lijken. Mensen stammen ook af van apen (zie primaten). Mensapen hebben geen staarten, maar wel een stukje staartbeen onderaan de rug.
  • De mensapen hebben als kleinste levende soort de bonobo met een gewicht van 30-40 kilogram, en de grootste zijn de oostelijke gorilla's, met mannetjes die 140-180 kilogram wegen. Bij alle mensapen zijn de mannetjes gemiddeld groter en sterker dan de vrouwtjes. Hoewel de meeste levende soorten overwegend viervoetig zijn, kunnen ze allemaal hun handen gebruiken voor het verzamelen van voedsel of nestmateriaal, en in sommige gevallen voor het gebruik van gereedschap. Hierbij speelt de duim een belangrijke rol (het kunnen opponeren).
  • Alle soorten zijn alleseters, maar chimpansees en orang-oetans eten voornamelijk fruit.
  • Mensen eten sinds de neolithische revolutie voornamelijk granen en ander zetmeelrijk voedsel, waaronder steeds sterker bewerkte voedingsmiddelen, evenals vele andere gedomesticeerde planten (inclusief fruit) en vlees.
  • De draagtijd van jongen is 8 à 9 maanden en ze leven veelal in groepen.
  • Veel van de soorten, met uitzondering van de mens, worden ernstig bedreigd. Ook dierproeven zijn tegenwoordig verboden.
  • De mensapen omvatten acht bestaande soorten in vier geslachten: Pongo (de Borneose, Sumatraanse en Tapanuli orang-oetan); Gorilla (de oostelijke en westelijke gorilla); Pan (de chimpansee en de bonobo); en Homo, waarvan alleen de moderne mens (Homo sapiens) is overgebleven.
  • Vanaf de jaren negentig van de twintigste eeuw worden mensen, apen en hun voorouders als "mensachtigen" beschouwd.
  • De vroegste gemeenschappelijke voorouder van alle Hominidae leefde ongeveer 14 miljoen jaar geleden. Deze zou in Oost-Afrika en rond het Middellandse zeegebied hebben geleefd.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mensapen&oldid=822252"