Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Murder, She Wrote

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Murder, She Wrote
Nog geen afbeelding
beschikbaar
Alternatieve titel
Genre misdaad
Speelduur 60 minuten
Bedenker
Ontwikkelaar
Samensteller
Redactie
Eindredactie
Presentatie
Hoofdrollen Angela Lansbury
Stemmen
Stemmen (oorspr.)
Stemmen (NL)
Regie
Schrijver
Tekenaar
Montage
Muziek
Intromuziek
Orkestratie
Kostuums
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie Cabot Cove
Gerelateerde series
Producer
Coproducent
Uitvoering
Productiebedrijf
Start 30 september 1984
Einde 19 mei 1996
Afleveringen 264
Seizoenen 12
Netwerk CBS
Zender
Televizier-Ring
Tv-commercial 1
Tv-commercial 2
IMDb-profiel
MovieMeter-profiel|-style="display: none;"
Website
Portaal Portal.svg Televisie

Murder, She Wrote was een Amerikaanse televisieserie. In het Nederlands betekend Murder, She Wrote Moord, schreef ze. In de hoofdrol van de televisieserie zat Angela Lansbury. Zij speelde de rol van Jessica Fletcher. Het programma werd uitgezonden door de CBS. Dit was tussen september 1984 en mei 1996. In totaal zijn er 264 afleveringen gemaakt. Tot 2003 werden er ook films gemaakt over de televisieserie. In Nederland werd de televisieserie uitgezonden door de NCRV en tegenwoordig is de serie te zien op 13th Street Universal.

Verhaal

Jessica Fletcher is een gepensioneerde lerares Engels. Tijdens haar pensioen woont ze in Cabot Cove, in de staat New York in de Verenigde Staten. Ook schrijft ze detectives en is daarom een bekende schrijfster. Als ze haar boeken wil promoten, op bezoek gaat naar haar familie of een andere plaats of gewoon thuis, gebeurt er een moord. De politie wordt dan meestal gebeld. De politie begrijpt bij elke zaak niet hoe de moord is gebeurd en wie het heeft gedaan. Jessica weet wel hoe het is gebeurd en gaat op onderzoek uit. Uiteindelijk heeft ze een verdachte.

Cast

De serie heeft geen vaste cast. Alleen Jessica Fletcher wordt elke aflevering herhaald. Hieronder vindt je overzicht van de rollen die vaak werden herhaald:

Films

Talen

De serie Murder, She Wrote is in vele landen verschenen en was een enorm succes. Toch kan de naam Murder, She Wrote niet in alle talen goed uitgesproken worden. In Nederland en Vlaanderen verscheen de serie met de oorspronkelijke naam Murder, She Wrote. Ook was de serie in de landen alleen in het Engels te kijken met Nederlandstalige ondertiteling. In Wallonië werd de serie naam nasynchroniseert naar het Frans. In onder meer Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Japan, Polen, Zweden, Noorwegen, Spanje, Finland en heel Latijns-Amerika kreeg de serie een andere naam.

Wist je dat...

  • ...dat Murder, She Wrote 12 keer genomineert was voor een Emmy-award en er geen één heeft gewonnen. Beide zijn dit records.
  • ...dat de opnames van het dorp waar Jessica woont, Cabot Cove, zijn opgenomen in Mendocino in Californië.
  • ...dat aan het einde van de jaren tachtig er boeken werden geschreven over serie, onder dezelfde naam.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Murder,_She_Wrote&oldid=342139"