Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wapen van de kerk

Het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel (of de Kerk van Constantinopel) is een van de Oosters-Orthodoxe Kerken. De kerk zit in de Turkse stad Istanboel (wat vroeger Constantinopel heette). De kerk is al erg oud; het werd officieel gesticht door de Romeinse keizer Constantijn de Grote in 330 n.Chr. Dit gebeurde nadat de hoofdstad van het Romeinse Rijk verplaatst werd naar Constantinopel.

Toch bestond het christendom al voor deze tijd in de regio. De apostel Andreas predikte namelijk al in de regio. In de tijd van het Ottomaanse Rijk was het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel verantwoordelijk voor het christelijke geloof in het rijk. Het woord "oecumenisch" betekent dat men één wereldwijd religieus geloof wilde. Het patriarchaat had oorspronkelijk veel macht binnen de Oosters-Orthodoxe Kerk. Over de eeuwen heen splitsten steeds meer kerken zich van het patriarchaat, waaronder de Russisch-Orthodoxe Kerk, de Grieks-Orthodoxe Kerk, de Roemeens-Orthodoxe Kerk en de Servisch-Orthodoxe Kerk. Hierdoor kromp de macht van de organisatie.

De kerk gebruikt het Grieks als bestuurstaal. In totaal heeft de kerk ongeveer 5 miljoen gelovigen, waarvan de meesten in Griekenland wonen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oecumenisch_patriarchaat_van_Constantinopel&oldid=765605"