Constantijn de Grote

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mozaiek van Constantijn, waar hij een kerk vasthoudt

Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus (Servië, 27 februari 280 - Turkije, 22 mei 337) was een van de bekendste keizers van het Romeinse Rijk. Omdat hij rust bracht in zijn rijk en het bijna uit elkaar vallende rijk bijeen wist te houden, wordt hij ook wel met "de Grote"aangeduid. Daarmee wordt bedoeld dat hij een van de beste keizers is geweest. Soms wordt hij ook wel als Constantinus de Grote aangeduid. Hij is de eerste Romeinse keizer die zich liet bekeren tot het christendom.

Van chaos naar orde in het Romeinse Rijk

In de derde eeuw werd het Romeinse Rijk bestuurd door steeds zwakkere en corruptere keizers. Het werd steeds meer een chaos. Diocletianus bracht er tijdelijk verandering in. Hij was echter ook de keizer die de christenvervolging intensiveerde. Na zijn sterven werd hij opgevolgd door een driemanschap. Een van de 3 was keizer Constantijn. Er werden onderlinge afspraken gemaakt. Toen Maxentius, een andere keizer van het driemanschap, zich niet hield aan de afspraken, trok Constantijn, samen met de derde keizer, Licinius op naar Rome. Echter net voor de belangrijke slag bij de Milvische Brug in 312 kreeg Constantijn een visioen. Hij zag de symbolen van het christendom. Hij besloot om te gaan strijden met deze christelijke symbolen. Het leidde tot een glansrijke overwinning. Meteen daarna beëindigde hij de discriminatie van de christenen in zijn deel van het Romeinse Rijk. Er kwamen steeds meer christenen aan het hof. In 320 echter voelde Licinius zich bedreigd door de stijgende populariteit van het christendom. Hoewel met Constantijn was afgesproken dat er volledige godsdienstvrijheid zou zijn, begon hij christenen te discrimineren en kerkdiensten te laten verstoren. Dit was tegen het zere been van Constantijn. Hij trok daarom op tegen Licinius. Toen die verslagen was, werd Constantijn in 324 alleenheerser over het Romeinse Rijk.

Een nieuwe hoofdstad

Hij stichtte een nieuwe stad, naar hem genoemd Constantinopel, het huidige Istanbul. Ook gaf hij opdrachten om kerken te bouwen. De meest beroemde zijn de St. Pieterbasiliek in Rome en de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. Aan het einde van zijn leven werd Constantijn uiteindelijk zelf ook christen. Het Oost-Romeinse Rijk zal meer dan 1000 jaar na de dood van Constantijn met Constantinopel als hoofdstad blijven bestaan.

Video

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Constantijn_de_Grote&oldid=764997"