Opel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opel (automerk)

Opellogo.jpg

Jaren
Voorganger
Opvolger
pk
0-100
Topsnelheid
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

Opel is een van oorsprong Duits automerk dat veel verkocht wordt. Opel maakt verschillende auto's, zoals busjes, sportwagens en personenwagens. Het is gekocht door General Motors en als gevolg daarvan zijn Opel-modellen ook bij andere merken van General Motors te vinden, in de vorm van de Vauxhall (Verenigd Koninkrijk) (vanaf eind jaren 70), de Holden (Australië en Nieuw-Zeeland) en de Chevrolet (onder andere Latijns-Amerika). Andersom zijn ook van de drie voorgaande merken af en toe modellen bij Opel te vinden.. Het is een concurrent van Volkswagen, Ford en en Audi. General Motors kocht in 1929 80% van Opel en later, in 1931 de 100%.

Het Hoofdkantoor staat in Rüsselsheim am Main, Duitsland.

Geschiedenis

Opel werd in 1862 door Adam Opel opgericht. Dat waren toen naaimachines. Daarna, in 1885, breidde Opel zijn assortiment uit met fietsen en in 1899 met auto's. Daarna werd het aan GM verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog maakte Opel auto's zoals de Olympia, de Kadett en de Rekord. Later maakten ze grote auto's zoals de Admiral, de Kapitän, de Diplomat en de Senator, maar die konden niet tippen aan BMW's en Mercedes-Benzen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden beide fabrieken in Duisland volledig verwoest door bombardementen van de geallieerden. In 1946 kwam de productie weer op gang met de Opel Olympia. De Kadett B werd in 1967 het eerste Opel-model dat meer dan één miljoen keer werd verkocht. De Opel Manta en de Opel Ascona volgden in 1970. Echter door storingen en defecten liep de verkoop terug.

Later maakten ze MPV's, maar die vielen niet in de smaak. Rond 2003 werd Opel bedreigd door een goedkoop Aziatisch merk dat aftreksels van verscheidene auto's maakte: Daewoo. Dat werd gelukkig opgekocht door de eigenaar van Opel: General Motors. Op 6 maart 2017 werd bekend dat het Franse PSA Groupe voor 2,2 miljard euro zowel Opel als Vauxhall zouden overnemen. Sinds 2021 is Opel een merk van het autoconcern Stellantis NV.

Modellen van nu

Trivia

In de reclamespotjes van Opel wordt altijd gezegd: Opel, wir leben Autos (dat is Duits en betekent zoiets als "Wij leven voor auto's" of "Wij houden van auto's", dan is leben een toespeling op lieben).

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Opel&oldid=766355"