Peugeot

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peugeot (automerk)

Peugeot Logo.svg

Jaren
Voorganger
Opvolger
pk
0-100
Topsnelheid
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

Peugeot is een van oorsprong Frans automerk. Peugeot is opgericht door de familie Peugeot in 1882. Een van hun eerste auto's was een driewieler met fietswielen en met stoomaandrijving. Aanvankelijk ging de voorkeur uit naar het maken van fietsen. Deze werden ook voorzien van een motortje (Motobicyclette de merknaam Griffon). Vanaf 1905 kwamen er meer auto's onder het merk Lion-Peugeot (tot 1916).

Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf snel bekend met de bouw van luxe personenauto's zoals de Peugeot 203, 403, 404 en 504. In de jaren 1980 ging het slecht met het bedrijf. Alleen de 205 bleek een succesnummer. Een compacte auto, vergelijkbaar met de Volkswagen Golf.

Peugeot SA (PSA) lijfde in 1974 Citroën SA in en fuseerden in 1976. Het bedrijf wordt vanaf dan PSA Groep genoemd. In 1978 kocht Peugeot SA van het Amerikaanse bedrijf Chrysler Corporation alle dochterondernemingen in Europa, waaronder het merk Simca. Hier kwam het merk Talbot uit voort.

Het hoofdkantoor zit in Parijs. Peugeot maakt niet alleen auto's en lichte bedrijfswagens, maar dus ook fietsen en scooters. In 2008 had Peugeot 50 miljoen auto's gemaakt.

Tot 2021 maakte Peugeot deel uit van de PSA-groep, dat ook de merken Citroën, Opel, Vauxhall en DS Automobiles bevatten. Vanaf 2021 is Peugeot een merk van het autoconcern Stellantis NV.

Huidige modellen

Fotogalerij

Hier staan een aantal foto's van auto's van Peugeot met daarachter de productiejaren.

Trivia

  • Al vanaf de beginjaren maakt Peugeot pepermolens, zoutmolens, kurkentrekkers voor wijnflessen, bestek, tafelgerei en ander keuken-, tafel- en serviesgerei.

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Peugeot&oldid=766387"