Renault

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Renault (Group of SA)

(autoconcern en automerk)

Renault 2021 Text.svg

Jaren
Voorganger
Opvolger
pk
0-100
Topsnelheid
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

Renault Group of Renault SA is een Frans bedrijf dat (elektrische) auto's, vrachtwagens en tractors maakt met het eigen merk Renault. Het maakt deel uit van de Alliantie (samenwerking) Renault-Nissan-Mitsubishi.

Het oorspronkelijke bedrijf is opgericht in 1899 als Société Renault Frères door Louis Renault en zijn broers Marcel en Fernand. het hoofdkantoor is gevestigd in Boulogne-Billancourt, in de buurt van Parijs. Renault Trucks , voorheen bekend als Renault Véhicules Industriels, maakte van 2001 tot 2012 deel uit van Volvo.

Geschiedenis

De eerste Renault-auto, de Renault Voiturette 1CV, werd na een proefrit op 24 december 1898 verkocht aan een vriend van Louis' vader. De eerste grote volumeverkoop vond plaats in 1905 toen Société des Automobiles de Place Renault AG1-auto's kocht om een ​​vloot taxi's op te zetten.  Deze voertuigen werden later door het Franse leger gebruikt om troepen te vervoeren tijdens de Eerste Wereldoorlog, wat hen de bijnaam "Taxi de la Marne" opleverde. Louis nam de volledige leiding van het bedrijf over als de enige overgebleven broer in 1906 toen Fernand om gezondheidsredenen met pensioen ging.  stierf in 1909 en Louis werd de enige eigenaar en hernoemde het bedrijf Société des Automobiles Renault (Renault Automobile Company). Vanaf 1906 begonnen ze ook vrachtwagens en autobussen te maken. Ook maakte ze tanks en vliegtuigen. Louis Renault breidde het bereik van Renault na 1918 uit door landbouw- en industriële machines te produceren. In de Tweede Wereldoorlog werd Renault gedwongen om voor Nazi-Duitsland te werken. De Geallieerden gooiden op 3 maart 1942 de fabriek plat (met bommen) waarbij ook vele burgerslachtoffers vielen. Renault besloot de fabriek zo snel mogelijk weer op te bouwen, maar een jaar later gingen de bombardementen door, op 4 april, dit keer geleverd door de Amerikanen, en op 3 en 15 september 1943. Enkele weken na de bevrijding van Parijs , begin september 1944, gingen de fabriekspoorten van de Renault-fabriek in Billancourt weer open. Ondertussen beschuldigde de voorlopige regering Louis Renault van collaboratie met de Duitsers. Hij werd opgesloten in de gevangenis van Fresnes, waar hij op 24 oktober 1944 stierf onder onduidelijke omstandigheden  in afwachting van zijn proces. Op 16 januari 1945 werd het bedrijf formeel genationaliseerd door de staat als Régie Nationale des Usines Renault. Renault had al voor de oorlog te maken met arbeidsonlusten en stakingen. Iets wat tot in de jaren tachtig zou voortduren.

Na de oorlog maakte het bedrijf vooral compacte auto's die concurreerde met de Volkswagen kever en de latere Volkswagen Golf. Populair waren de Renault 4CV (1946) en de Renault Dauphine (1956). Ook de latere Renault 4 (1966) en Renault 12 (1969) deden het goed. In 1984 introduceert Renault twee van de succesvolste modellen uit zijn geschiedenis; in maart de Renault 25 en in mei de Renault Espace (MPV). Vanaf dan komt de klad in het bedrijf.

In 1990 gaat het bedrijf samenwerken met Volvo. In 2012 heeft Renault het volledige belang in Volvo verkocht. In 1996 wordt Renault officieel weer een particulier bedrijf. Vanaf 1994 draagt het concern de neutralere naam Renault S.A.. In 1999 nam Renault een controlerend belang in het dan noodlijdende Japanse automerk Nissan. In 2002 werd de Renault Mégane uitgebracht. In 2020 moet Renault weer inkrimpen, mede door de Corona. In mei 2020 maakte het bedrijf bekend dat er 15.000 banen, zo'n 8% van het totaal, gaan verdwijnen. Voor 2030 is de doelstelling dat Renault volledig elektrisch wil zijn in Europa.

Galerij

Merken

Het heeft de merken Alpine, Renault Sport (Gordini), Automobile Dacia uit Roemenië en Renault Korea Motors uit Zuid-Korea.

Modellen

Renault heeft verschillende modellen van de producten die zij maakt. Uit de verzameling auto's heeft Renault bijvoorbeeld de:

Elektrische auto's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Renault&oldid=766469"