Pizza

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een pizza

Een pizza is Italiaans eten. Het is een platte schijf van deeg met meestal tomatensaus en kaas. Er worden vaak ook andere ingrediënten gebruikt, zoals salami, tonijn en olijven.

De pizza is bedacht in Napels. Toen Koningin Margherita (toen koningin van Italië) een pizza proefde, vond ze het lekker. De Napolitaanse bakker heeft de pizza naar haar vernoemd: pizza Margherita. Dat is een simpele pizza met alleen maar kaas en tomatensaus.

Omdat pizza's Italiaans zijn, krijgen ze ook meestal Italiaanse namen, zoals Pizza Tonno (tonijn), Pollo (kip) of Quatro Formaggio (4 soorten kaas). Pizza's worden nu ook vaak als hoofdgerecht gegeten, maar de Italianen eten ze vaak als lunch. En soms ook als tussendoortje.

Tegenwoordig worden pizza's overal op de wereld gegeten. In elk stadje vind je wel een pizzeria. Vooral in de Verenigde Staten zijn ze populair. Daar maken ze de pizza's met een dikker deeg. In de VS eten ze vaak vlees op hun pizza. Er is ook een speciale pizza Hawaii. Deze heeft ananas als een van zijn ingrediënten. De pizza Hawaii is inmiddels één van de bekendste pizza's, maar de Italianen vinden hem maar niks. Pizza Hawaii is dan ook meestal een grote discussie tussen mensen die pizza eten: kan het wel? of kan het niet?

Een typisch Amerikaans Pizzastukje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pizza&oldid=650775"