Private Dancer (album)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Private Dancer)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Private Dancer
Nog geen afbeelding
beschikbaar
Informatie
Artiest Tina Turner
Uitgebracht 1984, Europa, 1985 Noord en Zuid-Amerika
Duur (tijd) 44.02
Genre Pop, Rock, Jazz
Label Capitol Records
Portaal Portaalicoon Muziek

Private Dancer is het vijfde studio-album van de Amerikaanse zangeres Tina Turner, het kwam uit in 1984. Het was uitgegeven door het label Capitol Records. Het was ook het eerste album van Tina dat niet flopte. Hier stonden dan ook de voor het eerst hits op. Private Dancer opende veel deuren voor Tina en was het begin van een zeer succesvolle solocariere, nadat ze in 1978 was gescheiden van Ike Turner. Het werd opgenomen in verschillende studio's in Engeland, waaronder het legendarische "Abey Road Studio's" waar artiesten als the Beatles hun liedjes opnamen. Door dit album hoefde Turner nooit meer in clubs te zingen. De grootste hit van het album was What's Love Got To Do With It, dat liedje zou in Canada en de Verenigde Staten op positie 1 komen, ook zal het in beide landen 3 weken nummer 1 blijven. In Nederland bleef de single steken op positie 15. Een andere hit was Better Be Good to Me, die in de Verenigde Staten op nummer 5 kwam, in Canada positie 6 en in Nederland op 22. Een andere hitsingle was de cover van Al Green's Let's Stay Together, wat de eerste solo-hit van Tina Turner zou gaan betekenen. Private Dancer (single), was de grootste hit in Nederland, waar het op 4 kwam en aan het eind van het jaar op positie 11 bleef. Private Dancer is geen album zoals de meeste albums van Tina Turner, Private Dancer bevatte veel verschillende muziekgenres: Soul, Funk, Hard Rock, Rock,Pop en zelfs een beetje Jazz. Het album werd ondersteund door de Private Dancer World Tour, waarin in Tina 177 concerten gaf over de continenten Azië, Europa, Noord-Amerika en Australië.

Uitgave en succes

Het album kwam in de Noord-Amerika uit 24 april 1984, dit was Turners meest succesvolle album in Noord-Amerika. Iedere twee weken verkocht het ruim 250.000. stuks. Dit bleef twee maanden zo doorgaan. Het album werd dan ook vijf keer platina verklaard, het verkocht 5.000.000. stuks daar. In Engeland werd het drie keer platina en verkocht het 900.000. stuks. Qua platina platen werd het in Canada het succesvolst met zeven keer platina. In totaal verkocht het album 20 miljoen exemplaren en is nog altijd een van de bestverkochte albums aller tijden. Bij de Grammy Awards van 1985 won het 4 van de 6 nominaties, de meeste waren voor What's Love Got To Do With It.

kritiek

Muziekblad Rolling Stone gaf het 4,5 sterren van de maximale 5 en Robert Christgau gaf het een A-.


Liedjes

1. "I Might Have Been Queen"

2. "What's Love Got To Do With It"

3. "Show Me Some Respect"

4. "I Can't Stand the Rain"

5. "Private Dancer"

6. "Let's Stay Together"

7. "Better Be Good to Me"

8. "Steel Claw"

9. "Help!"

10. 1984

Hitlijsten

Land Positie (hitlijsten 1985) Weken
Nederland (Album Top 100) 3 67
Engeland (UK albums Chart) 2 150
Spanje (Spanish Album Chart) 2 87
Duitsland (German Album Chart) 2 94
Verenigde Staten (US R&B Album Chart) 1 77
Verenigde Staten (Billboard Album Chart) 2 89
Zwitserland (Swiss Album Chart) 3 86
Noorwegen (Norwegian Album Chart) 5 10
Australië (Australian Album Chart) 7 70
Nieuw Zeeland (New Zealand Album Chart) 2 69
Frankrijk (SNEP Album Chart) 14 17
Zweden (Swedish Albums Chart) 7 16
Land (einde van het jaar) Positie
Zwitserland (Swiss Album Top Chart) 1
Nederland (Album Top 100) 25
Oostenrijk (Austria Album Top Chart) 1
Duitsland (German Album Top Chart) 2
Land (altijd) Positie
Oostenrijk (Austria Album Top Chart) 65
Zwitserland (Swiss Album Top Chart) 12
Nederland (Album Top 100) 199
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Private_Dancer_(album)&oldid=513611"