Singin' in the Rain

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Singin' in the Rain
Singin' in the Rain (1952 poster).jpg
Informatie
Tagline What a Glorious Feeling
Alternatieve titel
Regie Stanley Donen
Gene Kelly
Productie Arthur Freed
Scenario Betty Comden
Adolph Green
Voice-over
Hoofdrol(len) Gene Kelly
Debby Reynolds
Donald O'Connor
Muziek Lennie Hayton
Nacio Herb Brown
Arthur Freed
Montage
Cinematografie
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Première 27 maart 1952 (officieel)
11 april 1952 (publiek)
Genre musical
comedy
romantisch
Lengte 103 min.
Beeldratio
Medium
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 2,5 miljoen dollar
Opnamelocatie(s)
Bezoekersaantal
Opbrengst 12,4 miljoen dollar
Nominatie(s) voor
Prijzen
Voorloper
Vervolg

IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Singin' in the Rain is een Amerikaanse musicalfilm uit 1952, met in de hoofdrollen Gene Kelly, Debby Reynolds en Donald O'Connor. Singin' in the Rain draait in grote lijnen om de filmster Don Lockwood, zijn vriend Cosmo Brown en de getalenteerde Kathy Selden. Hun levens worden echter op hun kop gegooid door de grootste historische gebeurtenis in de filmwereld, de overgang naar geluidsfilms.

Singin' in the Rain wordt door de American Film Institute gezien als beste musicalfilm ooit gemaakt en verslaat hierdoor films als The Wizard of Oz, West Side Story en The Sound of Music. Singin's in the Rain staat daarnaast hoog in de lijsten van beste films ooit gemaakt. Op de lijst van beste films ooit gemaakt door de AFI uit 1998 staat Singin' in the Rain zelfs op nummer 10. De bekendste scene uit de film is die waarop Gene Kelly midden in de regen zingt vastgeklampt aan een lantarenpaal. Deze scene is iconisch geworden. Op hetzelfde moment wordt in de film het nummer Singin' in the rain gezongen, misschien wel het bekendste nummer uit de film, maar ook nummers als Make Them Laugh en Good Morning werden bekend.

Singin' in The Rain heeft nooit een Oscar gewonnen. De reden hiervoor ligt bij Gene Kelly zelf. Een jaar eerder speelde hij ook in een musical, An American in Paris, en die toen 6 Oscars won. De film zelf bracht wel drie keer zoveel op als de film heeft gekost.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

De film begint op de première van de film The Royal Rascal in Hollywood, waar de sterren Don Lockwood en Lina Lamont op de rode loper verschijnen. Hoewel de media, en Lina zelf ook, denkt dat ze koppel zijn, zijn ze dit in feite niet. De reden dat men dit denkt is doordat Lina en Don samen in films vaak een liefdeskoppel spelen. Op de rode loper verteld Don over zijn leven en doorbraak in de filmwereld. Samen met zijn vriend Cosmo Brown speelde hij muziek en samen gingen ze naar de muziekschool tot dat ze besluiten naar Hollywood te vertrekken om hier te spelen tijdens films. Als tijdens de film een stunt van een acteur niet lukt, besluit Don dit over te nemen. De regisseur is zo onder de indruk dat hij de stunts in veel films mag doen. Lina ziet hem echter niet staan, tot dat Don samen met haar als "echt acteur" in een film mag spelen.

De film blijkt een groot succes te zijn en als Cosmo en Don naar huis rijden wordt Don door de menigte fans bestormd. Don probeert de menigte te ontlopen door in de auto van Kathy Selden te springen, die zijn gezicht herkend en denkt dat hij een inbreker is. Don weet Kathy echter uit te leggen dat hij een acteur is en Kathy herinnert een film van hem te hebben gezien. Kathy legt uit dat ze niet van films houd, ze vind ze te veel op elkaar lijken ("Als je er eentje hebt gezien, heb je ze allemaal gezien") en zegt dat ze liever naar het theater gaat. Kathy omschrijft haar zelf als toneelspeelster. Don is boos en maakt Kathy belachelijk door te vragen wat haar grote successen zijn, terwijl Kathy nog geen doorbraak in de toneelwereld heeft gehad. Kathy zet Don thuis af en ze hopen elkaar nooit meer terug te zien, terwijl Don wel geïnteresseerd is in haar.

Op een feestje verteld de studiobaas, meneer Simpson, dat de studio's een overstap willen maken naar de geluidsfilm en geeft een demonstratie. Zijn gasten zijn er echter niet geïnteresseerd in, wat is er immers mis met de geluidloze film? Meneer Simpson verteld dat Warner Bross. met de geluidsfilm The Jazz Singer bezig was en dat men in deze trend moet inspringen. Don is echter verrassend als Kathy als entertainment op het feestje komt. Don wil met haar praten, maar Lina is echter jaloers op Kathy. Don vraagt Kathy naar haar toneelcarrière, waarna Kathy boos wordt en met een taart gooit. De taart komt echter niet in Dons gezicht terecht, maar in de van Lina en Kathy verlaat rennend uit schaamte het feestje.

Na een paar weken komt uit dat The Jazz Singer een hit is geworden en meneer Simpson besluit de nieuwe film van Lina en Don te veranderen in een geluidsfilm. Echter is Lina's stem niet geschikt voor de film, want die is te hoog en ze heeft een New Yorks accent. Twee leraren proberen Don en Lina algemeen beschaafd Engels aan te leren, maar bij Lina lukt dit niet. Tijdens de opname van de nieuwe film, The Duelling Cavalier, blijkt dat het Lina ook niet lukt om in de microfoon te praten. Ook houd Don zich niet aan het script, aangezien te bij een geluidloze film niet hoeft te praten en alleen met je mond hoeft te bewegen. Hierdoor gebruikt hij een herhaling van de woorden "I love you". Doordat de microfoon is de jurk van Lina zit verstopt is de geluidsopname verkeerd gegaan en tijdens de première wordt dit pas duidelijk. Don en Kathy hebben het ondertussen weer goed gemaakt en Kathy vind het zielig voor Don dat zijn film mislukt is, het publiek liep lachend de zaal uit, ook doordat er iets misging met het geluid waardoor het geluid niet synchroon liep. Meneer Simpson zegt dat de film binnen een aantal weken moet worden aangepast, omdat het dan in de bioscopen terechtkomt.

Don, Cosmo en Kathy bedenken echter een oplossing. Ze willen van The Duelling Cavalier een musical maken met de naam The Dancing Cavalier. Het enige probleem is Lina, die ook niet kan zingen. Cosmo stelt daarom voor om Kathy's stem te gebruiken, terwijl Lina het acteerwerk doet. Kathy vindt dit geen probleem, omdat ze Don zo kan helpen. Hoewel Lina het niet weet, komt ze er uiteindelijk achter en confronteert Don. Don zegt dat hij Kathy's naam op de aftiteling laat plaatsen en da hij niet van Lina houdt. Lina, die vreest voor haar carrière, stapt naar meneer Simpson en verteld dat wegens haar contract hij haar geen reputatieschade mag aandoen. Lina heeft ervoor gezorgd dat in alle kranten artikelen kwamen te staan over Lina die echt zingt. Meneer Simpson besluit, met tegenzin, Lina gelijk te geven.

The Dancing Cavalier blijkt een succes op de première te worden en na de film besluit Lina, die de roem in haar hoofd heeft, een interview te geven voor de zaal. Het publiek is verbaasd dat haar stem zo anders is en een journalist vraagt haar een liedje te zingen. Lina gaat naar Don, Cosmo en meneer Simpson toe om advies te geven. Don zegt dat ze zich geen zorgen moet maken en vraagt Kathy achter het gordijn te zingen, terwijl Lina playbackt. Kathy stemt met tegenzin in, maar tijdens het nummer besluiten Don, Cosmo en meneer Simpson het gordijn te openen. De zaal ziet dat Lina playbackt en Kathy in het echt zingt. Kathy is echter bang en wil de zaal uitvluchten, maar Don vraagt de zaal om haar tegen te houden. Don legt uit dat Kathy ook in de film zong, waardoor Kathy's droom om een echte ster te worden is uitgekomen. De film eindigt met Don en Kathy die kussen voor een billboard van hun nieuwste film; Singin' in the Rain.

Rolverdeling

Achtergrondinformatie

De overschakeling naar geluidsfilm

Singin' in the Rain behandeld een grote doorbraak in de filmwereld, namelijk de geluidsfilm. Films zijn sinds het begin geluidloos geweest. De reden hiervoor was technisch. Het was lange tijd onmogelijk om het geluid tegelijk met de film te laten lopen. Het geluid en beeld werd apart opgenomen, waardoor het moeilijk was om dit gelijk te laten starten en tijdens de film gelijk te houden. Daarnaast waren er projectoren die voor grote zalen waren, maar geen geluidsapparatuur voor grote zalen. Hierdoor was het geluid bij een groot publiek moeilijk te horen en dat is zeker een probleem als je toentertijd voor een paar cent naar de film kon.

In 1927 ontwikkeld Warner Bross. The Jazz Singer, de eerste film met geluid. The Jazz Singer werd een hit, vooral omdat het een nieuwe ontwikkeling was. Hoewel in Singin' in the Rain wordt gedaan alsof een volledige geluidsfilm mogelijk was, is dit niet zo. The Jazz Singer had maar een paar gedeeltes met geluid, maar het liep synchroon. Pas een jaar later kwam de eerste volledige geluidsfilm uit en werden "stomme films" snel verdreven, namelijk The Lights of New York.

In Singin' in the Rain komt ook de situatie waarin veel acteurs zich bevonden naar voren. Veel acteurs hadden een stem die niet geschikt voor de film was en gingen daardoor terug naar het toneel. De reden was heel erg simpel. Veel mensen waren nog aan een regio verbonden en spraken hierdoor het regionale dialect. Met geluidsfilm ontstaat dan het probleem dat niet elk publiek de acteur kan verstaan. Lina Lamont heeft in de film een New Yorks dialect, wat overdreven wordt door een hoge stem. Bij de meeste acteurs in die tijd was het minder erg. De lerares van Lina heeft in de film bij The Broadway Melody gewerkt, de eerste geluidsfilm met een Oscar. Een stem vervangen door een andere acteur, zoals in de film gebeurd, kwam zelden voor. Voor veel acteurs en actrices betekende de geluidsfilm het einde van hun carrière. Het einde, waarin Don en Kathy kussen voor een billboard, symboliseert dan ook de keerzijde, de geluidsfilm gaf ook weer een kans aan een nieuwe generatie acteurs en actrices.

Grappig genoeg zijn de films waarin Don en Lina spelen in zwartwit, terwijl in die tijd kleur al bestond. Gebaseerd op bovenstaande informatie zou het verhaal rond 1927 of 1928 moeten afspelen, terwijl kleur al in 1915 mogelijk was!

Het opnemen van de film

Hoewel Kathy en Don in de film vriendjes waren, waren er spanningen op de set tussen Debby Reynolds en Gene Kelly. Kelly zou Reynolds helemaal niet geschikt hebben gevonden voor de rol. Een bekend verhaaltje is dat Kelly Reynolds afwees op haar danskunsten, waarna Fred Astaire haar onder een piano huilend vond. Astaire besloot Reynolds te helpen met dansen. Reynolds zei jaren na de film dat het maken van deze film en haar bevalling de twee zwaarste dingen in haar hele leven waren. Zo bleek dat na het tap- en zangnummer "Good Morning" dat Reynolds's voeten bloedden. Kelly stelde voor om Reynolds's tapdansnummer door een professioneel iemand te laten doen. Tijdens het opnemen was Reynolds ook pas 19 en woonde bij haar ouders. Elke dag stond te om 4 uur 's ochtends op om met verschillende bussen op de set te komen.

Het nummer "Make Them Laugh" was tevens niet voor Donald O'Connor gemaakt. In de film doet Cosmo tijdens dit nummer verschillende stunts met als teken dat je alles voor het publiek moet over hebben om ze te laten lachen. Hij doet onder meer verschillende sprongen, waarvan een aantal met koprol. O'Connor rookte vier sigaretten per dag en had totaal geen uithoudingsvermogen. Hierdoor was hij zo kapot van het opnemen dat hij een week in bed moest blijven liggen, vanwege uitputting en brandwonden van het tapijt. Helaas voor O'Connor bleken de opnames mis te zijn gegaan en kon alles opnieuw!

In de film zit ook een grapje verstopt. Om Reynolds's stem beter hoorbaar te maken werd een microfoon in haar jurk verstopt. Dit was geen probleem, behalve tijdens dansnummers. In de film kun je nog steeds de hartslag van Reynolds's horen tijdens deze nummers, heel lichtjes. Dit verwijst weer naar Lina, waar van in de film oom microfoon in haar jurk wordt verstopt wat problemen oplevert. Tijdens het nummer "Would you" wordt in de film gesuggereerd dat Lina playbackt en Kathy zingt. In werkelijkheid zingt Jean Hagen, die Lina speelt, het nummer. Jean Hagen heeft eigen een prachtige stem en doet in de film alsof ze een vreselijke stem heeft.

Wist je dat...

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Singin%27_in_the_Rain&oldid=762077"